Tujina

Množični protiameriški protesti

Džakarta/Dušanbe/Teheran/Karači, 12. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Pakistanu so se kljub prepovedi vlade v vseh večjih mestih nadaljevale množične protiameriške demonstracije, v katerih je prišlo do obračuna med policijo in protestniki. Protesti pa se nadaljujejo tudi v drugih muslimanskih državah.

Demonstracije v Pakistanu potekajo že več tednov.
Demonstracije v Pakistanu potekajo že več tednov. FOTO: Reuters

Na ulicah največjega pakistanskega mesta Karačija je bilo po besedah naše posebne poročevalke v petek dopoldne videti samo otroke, ki so iz cest naredili nogometna igrišča. Mesto je bilo popolnoma zamrlo zaradi stavke, s katero so Pakistanci izrazili svoje neodobravanje ameriških napadov na sosednji Afganistan. Pozno popoldne so ulice napolnili demonstranti, ki so streljali na policijo, ta pa je odgovorila s streli v zrak in solzilcem. Protestniki so izrazili svojo jezo z zažigom ameriške restavracije s hitro hrano in več avtomobilov ter vlomi v nekatere druge mednarodne objekte.

Stranke islamske opozicije so s podporo ljudstva omajale oblast generala Mušarafa, ki že dve leti drži v rokah vajeti pakistanske države.

Protestniki na protiameriških demonstracijah v mestu Zahedan na jugovzhodu Irana so napadli tamkajšnji pakistanski konzulat, v iranski prestolnici Teheran pa se je zbralo približno 100.000 ljudi. Demonstranti so pred palestinskim veleposlaništvom vzklikali "Smrt Američanom, smrt Izraelcem" in obsodili vse oblike terorizma ter od ZDA zahtevali, naj se odpove protiteroristični koaliciji, preneha napade na Afganistan in prepusti boj proti terorizmu Združenim narodom.

2000 protestnikov se je zbralo tudi pred ameriškim veleposlaništvom v Kuala Lumpurju, vendar jih je policija uspela razgnati z vodnimi topovi. Protestniki so med drugim vzklikali "Dol Amerika", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriško ambasado v Džakarti so zaščitili.
Ameriško ambasado v Džakarti so zaščitili. FOTO: Reuters

V indonezijski prestolnici Džakarti je bilo zjutraj mirno, varnostni ukrepi pa so močno okrepljeni. V mestu so razporedili več kot 7000 policistov.

V restavraciji ameriške podružnice na jugu indonezijske pokrajine Sulavezi je eksplodirala bomba, ki ni terjala žrtev.

V bombnem napadu v indonezijskem mestu Makasar je bila davi poškodovana neka ameriška restavracija, bombo pa naj bi odkrili tudi v bližini nekega avstralskega podjetja, je povedala tamkajšnja policija.

Protiameriške demonstracije v Pakistanu
Protiameriške demonstracije v Pakistanu FOTO: Reuters

Na ulicah večjih indijskih mest se je zbralo na tisoče indijskih muslimanov, ki protestirajo proti ameriškim napadom na Afganistan. Protestniki so vzklikali protiameriška gesla, policija pa je proti njim uporabila solzivec. V indijski državi Kašmir, kjer živi večinoma muslimansko prebivalstvo, je bilo ranjenih devet ljudi, potem ko je policija v Šrinagarju skušala razgnati demonstrante, ki so po muslimanski petkovi molitvi protestirali proti ameriškim napadom na Afganistan.

V obmorskem mestu Cox's Bazar na jugu Bangladeša je umrlo najmanj sedem ljudi, 50 pa jih je bilo ranjenih, potem ko je v množico demonstrantov z veliko hitrostjo zapeljal avtobus s pokvarjenimi zavorami, je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP sporočila tamkajšnja policija.

Protestirali so tudi v Indiji
Protestirali so tudi v Indiji FOTO: Reuters

Tudi v turških mestih so potekale demonstracije proti napadom na Afganistan. Policija je v Carigradu in Konji proti demonstrantom uporabila solzilec, aretirala pa je več kot sto oseb. Demonstranti so zažigali ameriške in izraelske zastave.

Demonstracije so potekale tudi v afganistanskih mestih, v Maleziji, na Šrilanki, Tajskem in v Keniji.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA