Tujina

Mlečna afera se širi

Peking, 21. 09. 2008 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

V Hongkongu je zaradi uživanja mleka, ki so mu dodali nevarno kemikalijo melamin, zbolela triletna deklica. To je prvi primer zunaj Kitajske.

Na Kitajskem je zaradi melamina zbolelo več kot 6200 dojenčkov.
Na Kitajskem je zaradi melamina zbolelo več kot 6200 dojenčkov. FOTO: Reuters
Škandal je zajel večino največjih proizvajalcev mlečnih izdelkov na Kitajskem. Sprva so sledi melamina našli le v mleku v prahu, nova preverjanja pa so pokazala, da so okuženi tudi navadno mleko, jogurt in sladoled.

Triletna deklica iz Hongkonga je dobila ledvične kamne, potem ko je 15 mesecev pila mleko v prahu, okuženo z melaminom. Njeno zdravstveno stanje je stabilno, tako da so jo že izpustili iz bolnišnice. Kljub temu pa je primer še povečal paniko med prebivalci, saj je prvi zunaj Kitajske. Poleg tega je doslej veljalo, da je nadzor kakovosti prehrambenih izdelkov v Hongkongu boljši.

Vlada v Pekingu si medtem prizadeva ustaviti škandal, ki dobiva vse hujše razsežnosti. Tako je premier Ven Džiabao na državni televiziji proizvajalce mlečnih izdelkov pozval, naj se zavedajo svoje družbene odgovornosti. Obiskal je tudi otroško bolnišnico v Pekingu, kjer sprejemajo malčke na preventivne preglede. Zaradi melamina, ki povzroča ledvične kamne, je doslej zbolelo več kot 6200 otrok, štirje so umrli.

Proizvajalci so mleko najprej redčili z vodo, nato pa so mu dodajali melamin, da bi tako povečali vsebnost proteinov, s pomočjo katerih določajo hranilno vredost mleka. Zdravju nevarno kemikalijo uporabljajo pri izdelavi plastike, gnojil in čistil.

Zaradi strupenih dodatkov uničujejo ogromne količine mleka v prahu in drugih mlečnih izdelkov.
Zaradi strupenih dodatkov uničujejo ogromne količine mleka v prahu in drugih mlečnih izdelkov. FOTO: Reuters
Iz Kitajske ni uvoza mleka in mlečnih izdelkov na ozemlje EU, in s tem tudi v Slovenijo ne. Kitajska tudi nima registriranih obratov za trgovanje na območju EU.

Škandal je najprej izbruhnil v največjem kitajskem proizvajalcu mleka v prahu Sanlu, kmalu pa se je izkazalo, da so tudi drugi goljufali na isti način. S trgovskih polic na Kitajskem so tako umaknili izdelke kar 22 podjetij, police pa praznijo tudi drugje. V Hongkongu so odpoklicali mleko v prahu švicarskega proizvajalca Nestle, potem ko so v njegovih vzorcih našli melamin. Na Tajvanu so s polic izginile majhne porcije mleka, ki jih servirajo ob kavi ali čaju, znamenita veriga restavracij Starbucks pa že nekaj dni na Kitajskem streže zgolj črno kavo.

Japonska in Singapur sta iz varnostnih razlogov iz prodaje umaknila mlečne izdelke s Kitajske, njihov uvoz pa sta prepovedala tudi Malezija in sultanat Bruneji, čeprav jih v tamkajšnjih trgovinah ni mogoče najti.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sadjar
21. 09. 2008 20.05
+1
Načrtna depopulacija, druge razlage ni. In vem da nisem edini, ki tako razmišljam.