Tujina

Mladić je v Srbiji in ne v BiH

Banja Luka/Haag, 18. 01. 2006 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji poveljnik vojske bosanskih Srbov Ratko Mladić se ne skriva v BiH, temveč v Srbiji, trdijo v Haagu.

Ratko Mladić
Ratko Mladić FOTO: Reuters

Nekdanji poveljnik vojske bosanskih Srbov in eden najbolj iskanih obtožencev Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Ratko Mladić se ne skriva v BiH, temveč v Srbiji, trdi tožilstvo haaškega tožilstva. "Po naših informacijah je Mladić v Srbiji in ne v BiH," je izjavila tiskovna predstavnica glavne haaške tožilke Florence Hartmann v odzivu na obsežno akcijo za aretacijo Mladića, ki poteka v Republiki srbski.

Policija ga išče v BiH

Policija Republike srbske je na območju Žepe na vzhodu BiH sprožila obsežno akcijo za aretacijo Mladića. 

Nekdanji vodja srbske tajne policije Goran Petrović je medtem izjavil, da se je leta 2001 vedelo, kje se nahaja Mladić, vendar takratni srbski premier ni dal ukaza za njegovo aretacijo. Mladića naj bi izsledili na območju Valjeva, 90 kilometrov jugovzhodno od Beograda, ko so varnostne službe prestregle telefonski pogovor. Petrovič je za Glas Javnosti dejal, da je o zadevi obvestil takratnega premiera Zorana Đinđića in notranjega ministra Dušana Mihajlovića, vendar "nikoli ni dobil ukaza za posredovanje". 

Po drugih virih naj bi se skrival v Rusiji

Na begu pred haaškim sodiščem je še šest osumljencev, med njimi nekdanja voditelja bosanskih Srbov, Radovan Karadžić in Ratko Mladić. Na begu sta, odkar je bila proti njima vložena obtožnica za vojne zločine med vojno v BiH v letih 1992-1995.

Po navedbah drugih virov naj bi se Mladić skrival v Rusiji. "V Rusiji je od lanskega maja. General je krajši čas bival v Sankt Peterburgu, vendar se je nato preselil drugam," je za Glas Javnosti povedal neimenovani vir in dodal, da od decembra lani v sodelovanju s haaškim sodiščem potekajo intenzivna pogajanja.