Tujina

Mitag grozi Filipinom

Manila/Daka, 22. 11. 2007 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Filipinom se približuje močan tajfun, zato so na varno preselili na tisoče ljudi. Bangladešu pa po divjanju Sidra grozi lakota.

Prebivalce vasi pod vulkanom Mayon, ki so jih neurja v preteklosti đže velikokrat prizadela, selijo na varno
Prebivalce vasi pod vulkanom Mayon, ki so jih neurja v preteklosti đže velikokrat prizadela, selijo na varno FOTO: Reuters
Tajfun ogroža predvsem vzhodni del Filipinov, kjer še vedno niso povsem odpravili posledic lanskoletnih uničujočih neurij, ki so zahtevala več kot 1000 žrtev.

Na Filipinih se pripravljajo na prihod tajfuna Mitag. Po napovedih vremenoslovcev naj bi neurje otoke zajelo v soboto ali nedeljo, bojijo se, da se bo tajfun, ki je že pridobil na moči, še bolj okrepil. Zato so številnim prebivalcem ogroženih območji ukazali evakuacijo.

Na varno se je preselilo 10 tisoč vaščanov, ki živijo pod pobočji vulkana Mayon, oblasti pa zagotavljajo, da se bo številka v naslednjih 24 urah povzpela na 50 tisoč. Vodja civilne zaščite Glenn Rabonza je povedal, da jih skrbi, ker je na pobočju vulkana velika količina pepela. Močan veter ga zlahka prenaša, pomešan z vodo pa postane prava past. Blato, ki se tako tvori, je v preteklosti pokopalo številne vasi.

Medtem ko na Filipinih ogrožene prebivalce selijo na varno, v Bangladešu že odpravljajo posledice uničujočega neurja. Ljudje v vrsti čakajo na pomoč
Medtem ko na Filipinih ogrožene prebivalce selijo na varno, v Bangladešu že odpravljajo posledice uničujočega neurja. Ljudje v vrsti čakajo na pomoč FOTO: Reuters
Po napovedih se bo Mitag nad morjem okrepil, ko bo udaril na kopno, naj bi hitrost vetra presegala 200 km/h. Zelo velike so celo možnosti, da bo postal najbolj uničuvalen, t. i. super tajfun.

Ob obali so skrbi drugačne, povzročajo jih valovi, ki lahko med tajfunom dosežejo tudi višino 10 metrov. Tudi tam so evakuirali cele vasi. Kako obsežna je akcija, zgovorno pove podatek, da bodo v eni sami provinci v varne prostore šol, telovadnic in dvoran preselili 200 tisoč prebivalcev. Pripravljajo se tudi v prestolnici države Manili.

V Bangladeš prihaja pomoč

Bangladeševec spi na mestu, kjer je stal njegov dom
Bangladeševec spi na mestu, kjer je stal njegov dom FOTO: Reuters
Neurje je uničilo vas, tudi naš dom. Nič nam ni ostalo, visoki valovi so vse naše stvari odplaknili v morje. Maina Begum, preživela

V Bangladešu je v ciklonu Sidr, ki je pustošil pred tednom dni, po uradnih podatkih umrlo 3100 ljudi, a oblasti priznavajo, da je žrtev zagotovo še več. Lokalni mediji že poročajo o preko 4000 žrtvah, bangladeški Rdeči polmesec celo o skoraj 10 tisočih.

Preživelim grozijo bolezni in lakota. Deževje in orkanski veter sta le nekaj tednov pred žetvijo opustošila veliko večino riževih polj, ribičem pa uničila čolne in mreže. Več sto tisoč Bangladeševcev je ostalo brez strehe nad glavo in brez sredstev za preživljanje. Okoli 2,5 milijona ljudi je odvisnih od pomoči, tisti, ki živijo v najbolj odročnih krajih, pa so prve pošiljke dočakali šele včeraj. Poleg hrane so dobili pitno vodo in zdravila.

Več sto tisoč ljudem zaradi pomanjkanja pitne vode grozi izbruh bolezni
Več sto tisoč ljudem zaradi pomanjkanja pitne vode grozi izbruh bolezni FOTO: Reuters
Na Papui Novi Gvineji je v poplavah umrlo 150 ljudi.

Novinarji, ki so na prizadetih območjih, poročajo, da pomoči nikakor ni dovolj za vse. Številni vaščani že teden dni niso jedli skoraj nič in se zato tepejo za riž in drugo hrano. Zaradi pomanjkanja pitne vode se bojijo epidemij.

Bangladeš vsako leto opustošijo cikloni, vendar je Sidr najbolj uničujoč v več kot desetletju. Leta 1991 pa je v podobni tragediji umrlo 143 tisoč prebivalcev. Da je žrtev manj, gre tokrat zahvala tudi sistemom za zgodnje opozarjanje, nekatere obalne vasi pa so pred uničujočimi valovi rešili preprosti nasipi.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.