Tujina

Mirovni proces propadel

Madrid, 02. 01. 2007 20.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tri dni po napadu na madridskem letališču je španska vlada razglasila, da so mirovni pogovori z ETO propadli.

ETA je z napadom uničila mirovni proces, je ocenil španski notranji minister
ETA je z napadom uničila mirovni proces, je ocenil španski notranji minister FOTO: Reuters

Španska vlada je tri dni po eksploziji na madridskem letališču Barajas, v kateri je bilo ranjenih 19 ljudi, dva človeka pa še pogrešajo, dokončno opustila mirovne pogovore z baskovsko separatistično organizacijo ETA, ki je prevzela odgovornost za napad. "ETA je z napadom zlomila, uničila in končala mirovni proces. O tem ni dvoma," je poudaril notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba.

S tem je španski notranji minister odgovoril na vedno glasnejše pozive španske opozicije, naj premier Jose Luis Rodriguez Zapatero razglasi, da je mirovni proces končan. Rubalcaba je še pozval španske stranke, naj se poenotijo v boju proti terorizmu.

Španski premier Zapatero je ETI ponudil roko, zato so ga mnogi kritizirali
Španski premier Zapatero je ETI ponudil roko, zato so ga mnogi kritizirali FOTO: Reuters

Zapatero je sicer že v soboto zvečer - nekaj ur po tem, ko je na parkirišču terminala 4 letališča Barajas odjeknila eksplozija - izjavil, da so mirovni pogovori z ETA prekinjeni. Na to so se kritično odzvali njegovi politični nasprotniki, ki so zahtevali popolno opustitev pogajanj in premiera ob tem spomnili na njegove predvolilne obljube iz leta 2004, da se bodo razmere v letu dni izboljšale.

Po pisanju današnje izdaje španskega časnika El Pais je tudi Zapatero ocenil, da je bombni napad na madridsko letališče uničil mirovne pogovore med špansko vlado in ETA. Opustil je možnost nadaljevanja dialoga in menil, da je mirovni proces za končanje baskovskega terorizma mrtev.

Potem ko je ETA konec marca razglasila trajno premirje, je Zapatero junija napovedal začetek mirovnih pogovorov z ETA, vendar pa je mirovni proces zaradi nepripravljenosti obeh strani na popuščanje zastal že avgusta, še preden se je dobro začel. Organizacijo ETA so kasneje oktobra tudi obtožili ropa okoli 300 kosov strelnega orožja v Franciji, decembra pa so na severu Španije v skladišču ETA odkrili tudi okoli petdeset kilogramov kemikalij za izdelavo razstreliva.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.