Tujina

Mirni protesti v Washingtonu

Washington, 29. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Protestov proti Mednarodnemu denarnemu skladu in Svetovni banki v Washingtonu se je udeležilo približno 2000 ljudi, ki so mirno protestirali proti korporacijskemu kriminalu in izkoriščevalski politiki finančnih organizacij.

Pisana množica, opremljena s transparenti, bobni, zastavami in simbolnimi lutkami, ki so med drugim predstavljale izkoriščevalce krvavih rok, se je najprej zbrala pri spomeniku Georgeu Washingtonu, kjer so potekali govori in koncerti, nato pa se pod budnim varstvom več tisoč policistov odpravili proti sedežema Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke (WB).

Policisti so po mnenju mnogih v petek pretiravali z aretacijami (Foto: Reuters)
Policisti so po mnenju mnogih v petek pretiravali z aretacijami (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Na zborovanju je med drugim nastopil tudi nekdanji predsedniški kandidat Zelene stranke ZDA Ralph Nader, ki je globalizacijo označil za korporacijsko nadvlado svetu in dejal, da so protesti na ulici edini način za pridobitev pozornosti ameriških medijev, ki se večinoma ukvarjajo le z razvedrilom in se izogibajo resnim novicam.

Nader je dejal, da ameriška vlada v času naraščanja revščine po svetu in v ZDA namenja polovico celotnega državnega proračuna za vojsko, za katero porablja že 380 milijard dolarjev.

Obenem je Nader poudaril, da "po svetu se vsak dan porabijo 4 milijarde dolarjev za orožje in le 200 tisoč dolarjev za boj proti nalezljivim boleznim, kot je aids". Svetu vladajo pohlep in korporacije, ki se bratijo z diktatorji, in obenem blokirajo razvoj alternativnih virov energije, ki niso škodljivi za okolje. Nader je napovedal nadaljevanje protestov in navzoče pozval, naj pridejo 4. oktobra v New York, kjer bodo skupaj demonstrirali pred Wall Streetom.

Kaj zahtevajo protestniki?

Protestniki zahtevajo predvsem odprtje vseh sestankov obeh ustanov javnosti in medijem, odpis dolga najrevnejšim državam, ukinitev politike, ki povzroča preseljevanje ljudi, smrt, bolezni, onemogoča dostop do pitne vode, zdravstva, in pravico do organiziranja. Kot ponavadi je bila zbrana množica pisana, od ljudi, ki so zahtevali večjo pomoč ZDA za boj proti aidsu v revnih državah, predstavnikov obrobnih socialističnih gibanj, večinoma pa ljudi, ki so jezni in razočarani nad ameriško politiko do okolja, priprav na vojno z Irakom in korporacijskim pohlepom.

Protest mladenk proti pohlepu tekstilnih korporacij (Foto: Reuters)
Protest mladenk proti pohlepu tekstilnih korporacij (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Po večurnem zbiranju so se protestniki odpravili proti sedežema IMF in SB, kjer so skušali blokirati izhod delegatov iz zgradb, vendar jih je bilo za takšen podvig premalo, policistov pa preveč. Pred sedežema obeh finančnih ustanov so med drugim zažgali lutki ameriškega predsednika in podpredsednika, Busha in Cheneyja, skupina mladenk pa se je opogumila in navdušenim fotografom in televizijskim snemalcem pokazala gole zadnjice kot protest proti ameriškim tekstilnim korporacijam, ki izkoriščajo delovno silo v revnih državah.

Manifestacija je potekala mirno

Predstavniki policije so poudarili, da so bili protesti zabavni in nenasilni.

Z razpletom dogodkov so bili zadovoljni tako protestniki kot policaji, ki so po mnenju mnogih v petek pretiravali z aretacijami. Policisti, ki so prišli iz različnih držav ZDA, niso imeli veliko dela. Najverjetneje bo prišlo do več civilnih tožb proti policijskemu nasilju, saj so po mnenju protestnikov in mimoidočih policaji v petek pretiravali, ker so brez razloga aretirali vsakogar, ki se jim je zdel sumljiv, pri čemer so odpeljali tudi nekaj ljudi, ki s protesti niso imeli nič.

SORODNI ČLANKI