Tujina

Mir pred koncem leta?

Gaza, 15. 01. 2008 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V izraelskih napadih v Gazi je bilo ubitih 18 ljudi. Palestinski predsednik je pokol ostro obsodil.

Izraelski helikopter strelja na območje Gaze
Izraelski helikopter strelja na območje Gaze FOTO: Reuters
Enota izraelske vojske je najprej napadla hišo vzhodno Gaze, ki naj bi jo palestinski skrajneži uporabljali za izstreljevanje raket na Izrael. Na napad so odgovorili oboroženi Palestinci. Na območje so nato vdrli izraelski tanki, buldožerji in helikopterji, ki so streljali na palestinske skrajneže.

Izraelske sile so vdrle na sever območja Gaze, da bi, kot trdijo, ustavili raketne napade na judovske naselbine. Med vojaško akcijo so ubili osemnajst Palestincev, med njimi tudi dva civilista ter sina enega od vodij Hamasa Mahmuda al Zaharja. Ta za sinovo smrt krivi ameriškega predsednika Georgea Busha, ki je pred štirimi dnevi obiskal Izrael in Zahodni breg. "Izraelce je spodbudil, naj ubijajo naše ljudi,“ je dejal. "Vedno je tako, sinovi voditeljev so v prvih bojnih črtah. Njegova kri kliče prekletstvo nad napadalce in nad vse okupatorje,“ pa je izjavil Ismail Hanija, ki je bil v času Hamasove vlade palestinski premier.

Napad je ostro obsodil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas in ga označil ko "umazan masaker". "Svetu sporočamo, da naše ljudstvo ne bo ostalo tiho ob takšnih zločinih,“ je dejal. Prvič po koncu leta 2006 je namreč v samo enem dnevu umrlo tolikšno število Palestincev. V napadu je bilo ranjenih 45 ljudi. Da bi pomagal ranjenim, je Abas v bolnišnici daroval kri.

Gibanje Hamas je medtem razglasilo tridnevno žalovanje in za sredo napovedalo splošno stavko. Več tisoč Palestincev je že pozvalo k maščevanju.

Spopad je sprožil izraelski napad na hišo Palestincev

Enota izraelske vojske je danes zjutraj napadla neko hišo vzhodno od mesta Gaza, ki naj bi jo palestinski skrajneži uporabljali za izstreljevanje raket na Izrael. Na napad so odgovorili oboroženi Palestinci in prišlo je do streljanja. Na območje so nato vdrli izraelski tanki, buldožerji in helikopterji, ki so streljali na palestinske skrajneže.

V nadaljevanju spopada je palestinski ostrostrelec streljal na območje Izraela, pri čemer je bil ubit 20-letni prostovoljec iz Ekvadorja, ki je takrat ravno delal na polju izraelske kmetijske zadruge, so navedli izraelski reševalci. Odgovornost za napad je prevzel Hamas.

O številu ranjenih ne poročajo
O številu ranjenih ne poročajo FOTO: Reuters

Kljub najnovejšemu izraelskemu vdoru na palestinska ozemlja, je palestinski predsednik še vedno prepričan, da je mir mogoč in da ga bodo dosegli še pred koncem tega leta. Nekaj podobnega je ob obisku napovedoval tudi Bush. Dejal je, da bo mirovni sporazum med Izraelci in Palestinci podpisan še pred koncem njegovega mandata.

Njun izraelski kolega Šimon Peres medtem vztraja, da bodo Izraelci še naprej odgovarjali na napade palestinskih skrajnežev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.