Tujina

Minuta molka za žrtve

Washington/New York/Bruselj, 11. 09. 2007 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
32

V parku blizu kraja, kjer sta nekoč stala newyorška dvojčka, so se številni Američani spomnili žrtev terorističnega napada.

ZDA so se s spominsko slovesnostjo spomnile skoraj 3000 žrtev terorističnega napada 11. septembra 2001.
ZDA so se s spominsko slovesnostjo spomnile skoraj 3000 žrtev terorističnega napada 11. septembra 2001. FOTO: Reuters

ZDA so s spominsko slovesnostjo v New Yorku obeležile šesto obletnico terorističnega napada 11. septembra 2001, ki je zahteval skoraj 3000 življenj. Slovesnost, ki je potekala v parku blizu kraja, kjer sta nekoč stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTC), se je začela z zvonjenjem zvonov, ki so obeležili trenutek, ko je v severni stolp WTC treščilo prvo ugrabljeno letalo, sledila pa je minuta molka.

Šesta obletnica terorističnih napadov na ZDA
Šesta obletnica terorističnih napadov na ZDA FOTO: Reuters

Reševalci, ki so sodelovali pri reševanju ob napadu, so nato prebrali imena 2750 žrtev, ki so umrli v zrušenju dvojčkov WTC. Branje je spremljalo igranje violončela. Newyorški župan Michael Bloomberg je v govoru 11. september 2001 označil za "dan, ki je raztrgal našo zgodovino in naša srca".

Slovesnosti sta se med drugim udeležili newyorški župan v času napadov Rudy Giuliani, demokratska senatorka iz New Yorka Hillary Clinton, ki se oba potegujeta za predsedniško kandidaturo v svojih strankah na volitvah prihodnje leto.

Slovesnost je potekala tudi v Shanksvilleu v zvezni državi Pensilvanija, kjer se je zrušilo ugrabljeno letalo družbe United, pri čemer je umrlo 40 potnikov in članov posadke, ki so se ugrabiteljem skušali upreti.
Slovesnost je potekala tudi v Shanksvilleu v zvezni državi Pensilvanija, kjer se je zrušilo ugrabljeno letalo družbe United, pri čemer je umrlo 40 potnikov in članov posadke, ki so se ugrabiteljem skušali upreti. FOTO: Reuters

V Washingtonu, kjer je na današnji dan pred šestimi leti drugo ugrabljeno letalo treščilo v zgradbo Pentagona, sta predsednik George Bush in podpredsednik Dick Cheney s soprogama obeležila obletnico tragičnih dogodkov na trati pred Belo hišo.

Šest let po terorističnih napadih je bila dokončana le ena stolpnica od štirih, ki so bile uničene v času napada, in tri, ki so jih morali porušiti zaradi poškodb. Ob prizorišču napadov še vedno stoji "okostnjak" stolpnice Deutsche Bank, ki postopoma razpada, vendar pri tem prihaja do številnih nesreč. Na prizorišču napadov nameravajo do leta 2011 namesto dvojčkov WTC zgraditi 541 metrov visok Stolp svobode.

Ameriški obrambni minister Robert Gates pa je na slovesnosti v Pentagonu, kjer je bilo ob trčenju potniškega letala ubitih 184 ljudi, ponovil odločenost ZDA, da bodo nadaljevale z neumornim bojem proti mednarodni teroristični mreži Al Kaida. "Sovražniki ZDA - sovražniki naših vrednot - ne bodo nikoli več mirni, ker jih bomo neumorno zasledovali in ujeli," je dejal.

Znova se je oglasil bin Laden

Na dan šeste obletnice terorističnih napadov na ZDA se je po poročanju ameriške televizijske mreže CNN pojavil nov videoposnetek, dolg 47 minut, na katerem naj bi bil vodja teroristične mreže Al Kaida, Osama bin Laden. Na videoposnetku je prikazana negibna fotografija bin Ladna in glas, ki slavi ugrabitelje, ki so bili v času napada na ZDA na krovu letal. Ameriške oblasti so sporočile, da je posnetek najverjetneje pristen.

V posnetku bin Laden kuje v zvezde '19 junakov', ki so izvršili napade. Vodja Al Kaide hvali Valida al Šehrija, ki je sodeloval pri ugrabitvi prvega letala, ki se je zaletelo v newyorška dvojčka. Al Šehri je bil čudovit mlad fant, ki ni poznal strahu, je eden od 19 junakov, v posnetku pravi bin Laden.

Osama bin Laden se je spet oglasil.
Osama bin Laden se je spet oglasil. FOTO: Reuters
Bin Laden se je pojavil na videoposnetku že minuli petek, kar je bil njegov prvi videoposnetek v javnosti po letu 2004, ko je le nekaj dni pred predsedniškimi volitvami v ZDA zagrozil z novi napadi v tej državi.

Chertoff: Sovražnik ne počiva

Ameriški minister za domovinsko varnost Michael Chertoff je pristojnemu odboru predstavniškega doma kongresa poročal, da so islamski radikalizem, orožje za množično uničevanje in ladje, napolnjene z eksplozivom, največje varnostne grožnje ZDA. Chertoff je ob tem dejal, da sovražnik ne počiva. Chertoff, direktor zvezne policije FBI Robert Mueller in Nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Michael McConnell so sicer zagotovili, da so ZDA danes veliko bolje pripravljene na teroristične groženj kot 11. septembra 2001, vendar pa želja teroristov po napadu ostaja velika.


Nova evropska varnostna pobuda

Evropska komisarja za industrijo Günter Verheugen in za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini sta v Bruslju ob obletnici predstavila novo evropsko varnostno pobudo, ki naj bi omogočila večjo vključenost zasebnih podjetij v razvoj varnostnih tehnologij. Kot sta poudarila, je razvoj novih tehnologij nujen, "če želimo ostati korak pred kriminalci", zagotovila pa sta, da to ne bi smelo vplivati na pridobljene pravice državljanov.
Šesta obletnica terorističnih napadov na ZDA
Šesta obletnica terorističnih napadov na ZDA FOTO: Reuters

Frattini in Verheugen sta na skupni novinarski konferenci tudi poudarila, da je terorizem aktualna grožnja, dokaz pa so tudi spodleteli poskusi terorističnih napadov v Nemčiji in na Danskem, ki so jih pravočasno odkrili pred dnevi.

V bruseljski evropski četrti pa so ob obletnici potekale demonstracije proti islamizaciji Evrope. Kljub prepovedi se jih je udeležilo kakih 200 ljudi, policija pa je prijela 154 protestnikov, med njimi tudi voditelja belgijske skrajne desničarske Flamske interesne stranke, Franka Vanheckeja in Filipa Dewinterja.

Generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis je demonstracije označil kot "sramoten izraz fanatizma in nestrpnosti", so sporočili iz Sveta Evrope. Kot je poudaril v izjavi, "Evropo in evropskih vrednot ne ogroža islam", kot trdijo organizatorji demonstracij, ampak "fanatiki in skrajneži, tako islamisti kot islamofobi, ki izkoriščajo strahove in predsodke za svoje politične cilje".


KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peter.lah@hotmail.com
12. 09. 2007 12.47
Mislim, da je danes vprašanje varnosti resen problem, za vsako figo se ti že lahko zdi, da si napaden. Libery and Justice for all
peter.lah@hotmail.com
12. 09. 2007 12.40
Decadent lifestyles are an excuse not to speak up, living safely within cinisism of a cliche. The fear of losing something else, not your life-the citizenship. Tako bi lahko razmišljlal, zdaj, ko ima novo brado. Te vojne ne bo nikoli konec. Sramota,da še na slovesnosti funkcionarji molče zagovarjajo ODGOVORNOST Busheve administracije ne le za žrtve napada, ampak tudi za rekrutizacijo in smrt revnejših slojev prebivalstva, kot tudi za medijski teror, s katerim držijo ljudi v vsevedni potrošniški mrzlici. In potem seveda vsi vse vejo. Demokracija je groteska. Ampak se ne damo.
killi-123@hotmail.com
12. 09. 2007 07.56
exim nimam takih znakov.Lahko se pa spustim na tvoj idiotski nacin komunikacije.Ce si ti tak idiot da pustis,da ti drug postavlja pravila v tvoji hisi,naj ti bodi tako.Kaksen red so tvoji jenkiji naredili v Iraku.Totalni kaos,kjer lahko nenoteno pobijajo in vozijo nafto v ZDA.Obenem povsod po svetu prodajajo orozje in s kapitalom jacajo svojo industrijo.In se to,da ne bos sedaj napisal da sem rdec,kot je tvoja navada.Rugelj si bo pa vzel cas samo zate.
exim@t-2.net
12. 09. 2007 07.42
killi123: a ste vi mogoče duševno prizadeti? Takšne neumnosti pa še ne. Poglejte malo po svetu, pa boste videli, kje je resnica. Če je nočete videti, boste pa doživeli strašen šok. Če namreč ZDA ne bi bilo, bi nas arabci/musliči, črnci že pojedli. Če pojedo vas, me ne briga. mene pa ne bodo in zato sem proameriško usmerjen.
killi-123@hotmail.com
12. 09. 2007 07.37
nintendo64,ni moj namen prepricevati,toda nafta in vojaska industrija prineseta toliko denarja,da si politika lahko privosci tudi cloveske zrtve.Ce je bilo vse v redu v vojni v srbiji,zakaj so potem ZDA onemogocile prijetje Karadžica??
Prvo Bore
12. 09. 2007 03.10
nintendo64 Dobro jutro Predlagam Ti, da pogledaš Loose chance, pa malo preštudiraj, pa se potem javi. To ni kritika, ampak nasvet
nintendo64@email.si
12. 09. 2007 02.28
Vse visoke stavbe se zrušijo same vase, če pride do takega primera. Pa ne moreš primerjati potresa, ki ves čas trosi stavbo, pa nebotičnik, ki je gorel, potem pa se sesedel.
killi-123@hotmail.com
11. 09. 2007 23.54
Poglejte si pozorno WTC v trenutku zacetka sesutja.Ali se hise pri potresih rusijo na ta nacin.Tako se rusijo plansko,da se urusi sama vase.Kdor je bil prisoten pri kaksni taki rusitvi bo to uvidel.
nintendo64@email.si
11. 09. 2007 23.17
Ti Američani so taki bedniki. Se nekaj brezveze cmerijo zaradi nekega napada, pa čeprav živijo 4000 km vstran. To je tako neumno, kot da bi se jaz cmeril za one, ki so zgoreli v požarih v Grčiji...
.vedno
11. 09. 2007 16.58
robirustja | 11.09.2007 | 14:38 Veste kako bom reku... Takim špekulacijam se reče Teorije zarote. Ja... kot ste že sami ugotovili jih je internet poln. Oziroma internet je raj za take "nepreverjene zgodbice"... Če je internet prišel v vašo vas šele prejšnji teden, naj vam povem, da vsak kolikor toliko razgledan človem ne vrjame slepo vsakemu članku in videu ki ga najde na internetu. Tko da tisti ki govorite o "dokazih" malo bolj kritično poglejte kakšen je vir teh "dokazov". Aja pozabljam... na vasi je folk malce bolj omejen... ----------------------------------------... maš ti kaj proti vasem?????????????????????? Če je kdo omejen si to ti, mestno zahojeno zavoženo dete!
revolucionar
11. 09. 2007 16.47
robirustja: najprej definiraj kaj je teorija zarote? A je to vse kar ne ustreza 'uradni' razlagi? kako pa ti veš, da je 'uradna' razlaga resnična? Iskreno povedano ima vsaka 'teorija zarote' glede 911 več verjetnih dokazov kot pa 'uradna' zgodba!! Par primerov: 1. Mediji in 'uradni' zagovorniki od vsega začetka navajajo spisek ugrabiteljev in njihove slike, itd...zakaj noben ne omenja, da je kar lepo število teh 'ugrabiteljev' še vedno živih? In torej niso imeli nobene veze z ugrabitvami?! Zakaj 'uradni' viri nič ne govorijo o temu? 2. V istem času so ameriške oblasti začele strašiti z 'antraxom', ki ga kao teroristi uporabljajo tudi za napad na ZDA...zakaj sedaj nič ne govorijo o temu?! Ker so 'teoretiki zarote' dokazali, da virusi izhajajo iz ameriških laboratorijev in nimajo veze s 'teroristi'...in vse tiho je bilo... 3. Jutro pred napadom se je z delnicami obeh letalskih družb trgovalo v rekordnih volumnih (več kot 3x nad povprečjem)....kdo so bile osebe za naročili? Vodilni ljudje iz CIE!! Zakaj 'uradni' viri o temu nič ne govorijo? Ker je bil urad za kontrolo trgovanja na borzi v stolpnici 7, ki se je prav tako čudežno sesedla zaradi par požarov?! Neumni smo mi, ki vzamemo pvo verzijo za resnico in vse ostalo kar sledi (pa tudi če je prava resnica) se mora dokazovati pred ljudmi, ki ne sprejmejo nobenega dokaza za verodostojnega. Kdo se še spomni zakaj so šle ZDA uradno v vojno v Vietnamu? Oz. kaj je bil povod? Ena izmed njihovih ladij naj bi bila napadena s strani komunistov! Sedaj ko so arhivi odprti je vsej javnosti dostopno poročilo o zrežiranem napadu, ki ga dejansko nikoli ni bilo! Ampak medijo so iz tega naredili resnico, ki je opravičevala poseg v Vietnamu! IN SEDAJ Z 911 JE POPOLNOMA ISTO! Če iščeš krivca, ga vedno išči med tistimi, ki od dogodka največ profitira! Zlato pravilo, ki vedno drži...
Travar
11. 09. 2007 16.14
Kaj sem rekel da moraš verjet medijem? Nisem... In tisti ki verjame vsaki teoriji zarote je paranoičen. Glede modemov je pa tko... 56kb je že luksuz in čudo tehnike... moj prvi modem je bil 300 bit/s... vedel sem kaj je internet že davno pred www-jem... Tko da nisi nikakršen veteran s svojim elitnim modemom.
ShadowRunner
11. 09. 2007 15.55
robirustja : Da vidimo, ameriko vodijo sami bogataši... Oni majo v lasti vse TV hiše... In naše TV kopirajo kar Ameriške rečejo. Temu ti praviš realne novice. Pa internet je v celi Sloveniji že najmanj 10 let sam ti si verjetno še v osnovni ali srednji šoli pa sploh ne veš kaj je to 56kb modem, zate je internet sam po optičnem vodu verjetno Poglej si Slovenske politike, naredili bodo karkoli za svojo rit in ogoljufali državo če se le da.... Ameriški majo pa precej več moči kot naši in ne je**jo sam svojo državo ampak cel svet.
malipandit@email.si
11. 09. 2007 15.25
tiste ki imajo nafto so ze tako in tako "osvobojene"
janezgorenc@email.si
11. 09. 2007 14.58
Archee, Afriške države so ravno tako polne nafte... MOrda niso?
Travar
11. 09. 2007 14.53
Tudi vaški poglavar bi znal poznati prave informacije...
malipandit@email.si
11. 09. 2007 14.49
tudi ta zadnji video od laznega osame bin ladnaje tak da traja cez 40 min, vmes pa slika zamrzne, ko slika zamrzne za nekaj minut, pa se osama razgovori o sedanji situaciji, o gordonu brownu sarkozyju in trenutni svetovni politiki, ko pa se video kao spet odmrzne pa govori na splosno, stvari ki bi jih lahko izgovoril tudi leta 1980. Kar hocempovedati je to, da ko video zamrzne, so priredili besede in jih vstavili notri da izgleda kot da je to res osama govoril.
Travar
11. 09. 2007 14.38
Veste kako bom reku... Takim špekulacijam se reče Teorije zarote. Ja... kot ste že sami ugotovili jih je internet poln. Oziroma internet je raj za take "nepreverjene zgodbice"... Če je internet prišel v vašo vas šele prejšnji teden, naj vam povem, da vsak kolikor toliko razgledan človem ne vrjame slepo vsakemu članku in videu ki ga najde na internetu. Tko da tisti ki govorite o "dokazih" malo bolj kritično poglejte kakšen je vir teh "dokazov". Aja pozabljam... na vasi je folk malce bolj omejen...
AnžeFu
11. 09. 2007 14.08
sam neki k eni govorite da ni dost dokazou, edin če je film posnet oziroma dokumentarc .. poglejte si pa boste vidl kva use delajo američani ( ne more se letalo v 2 urah stopit ??? pa dokazan je da se dvojčka nista mogla zrušt tko hitr ... to bi trajal ceu dan ne pa 2 ure !! & kk je možn da je avion prletu u pentagon po napadu na dvojca če je biu ceu zračn prostor razen za reaktivce , to pomen da je reaktivc eno bombo spustu ne pa da je avion prletu pa se u 2 urah stopu =P pa še to , kuko lih tkrt ni blo nobenga v tistmu delu pentagona ? no sam tok ! ))
revolucionar
11. 09. 2007 13.37
Vsi 'teroristični' napadi od 2. svetovne vojne dalje (pa tudi zažig 'Rajhstaga' v Berlinu) so bili sponzorirani s strani vlad posameznih držav (in ne mislim na Iran, Irak in podobno...)... Vsi 'napadi' slo bili potrebni, da je struja na oblasti lahko prišla do izgovora/povoda za kakšno posredovanje in uveljavljanje njihove volje... V ozadju so pa ena in ista skupina ljudi, ki vleče svoje poteze in se z nami igra kot s šahovskimi figuricami...sicer pa smo si za to sami krivi, KER VERJAMEMO VSEMU KAR NAM OBLAST REČE!!! Poglejte si film 'Terrorstorm' in druge podobne...po spletu iščite pod gesli: 911, illuminati, skulls and bones, itd...demokracija in podobne floskule obstajajo samo za naivne... Filmov in člankov na to temo za celo življenje!!