Tujina

Milutinovića čaka Haag

Beograd, 30. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V srbskem glavnem mestu se je začel postopek za izročitev nekdanjega srbskega predsednika Milana Milutinovića, ki mu je mandat potekel v nedeljo opolnoči, haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Milutinovićevo razpoloženje se bo spremenilo, če ga bodo odpeljali v Haag
Milutinovićevo razpoloženje se bo spremenilo, če ga bodo odpeljali v Haag FOTO: Reuters

Okrožno sodišče v Beogradu, ki je od haaškega sodišča letos prejelo obtožnico in zaporni nalog za Milutinovića, je od srbske vlade zahtevalo, naj se izreče glede izročitvi Milutinovića Haagu. Vlada premiera Zorana Djindjića mora namreč v skladu z zakonodajo odločiti, ali bi izročitev Milutinovića škodila varnosti in ozemeljski celovitosti države. Za zdaj ni znano, kdaj bo srbska vlada odgovorila na zahtevo sodišča. Nekateri srbski predstavniki medtem menijo, da srbska vlada za to vprašanje ni pristojna.

Okrožno sodišče v Beogradu bo potem, ko bo prejelo mnenje vlade, dosedanjega srbskega predsednika povabilo, naj odgovori na navedbe iz obtožnice in se pri tem izreče, ali se bo haaškemu sodišču predal prostovoljno.

Postopek je odvisen od tega, ali se bo Milutinović predal prostovoljno

Položaj srbskega predsednika je po preteku petletnega Milutinovićevega mandata danes v skladu z odločitvijo odbora srbskega parlamenta za ustavna vprašanja uradno prevzela predsednica srbskega parlamenta Nataša Mićić.

Namestnik jugoslovanskega pravosodnega ministra Nebojša Šarkić je povedal, da bo vsako naslednje dejanje odvisno od tega, ali se bo Milutinović Haagu predal prostovoljno. Pri tem je dodal, da ga bo v nasprotnem primeru morala prijeti policija. Šarkič je tudi izjavil, da Milutinovića pred obtožnico haaškega sodišča ne ščiti več imuniteta, ki jo je imel kot srbski predsednik. Postopek za izročitev v skladu z aprila sprejetim zakonom ne sme trajati dlje kot dva tedna. Glede na prihajajoče praznike bi lahko Milutinoviča izročili sredi januarja.

Milutinović, zadnji bližnji sodelavec nekdanjega predsednika ZRJ Slobodana Miloševiča, je skupaj z Miloševičem in še tremi njegovimi tesnimi sodelavci obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Kosovu v začetku leta 1999. Po Miloševičevem padcu je ostal na položaju, zato ga je do izteka mandata varovala imuniteta.