Tujina

Milutinović v Haag že januarja?

Beograd, 31. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako jugoslovanska kot srbska vlada si še vedno medsebojno pripisujeta pristojnost za odločitev o izročitvi Milana Milutinovića haaškemu sodišču. Jugoslovanski zunanji minister Goran Svilanović je medtem ocenil, da nekdanjega srbskega predsednika ne bodo izročili pred sredino januarja.

Milutinovića haaško sodišče obtožuje vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Kosovu v začetku leta 1999.

Milan Milutinović
Milan Milutinović FOTO: Reuters

Prerekanje o pristojnosti za izročitev nekdanjega srbskega predsednika Milana Milutinovića, ki mu je predsedniški mandat potekel v nedeljo opolnoči, se tako nadaljuje. Po mnenju jugoslovanskega zunanjega ministra Svilanovića je za izročitev Milutinovića pristojna srbska vlada. Ta je namreč pred meseci zavrnila zahtevo haaškega tožilstva po Milutinovićevi izročitvi, pri tem pa se sklicevala na njegovo predsedniško imuniteto. Sedaj mora ista vlada ugotoviti, da je Milutinović s koncem svojega mandata izgubil tudi imuniteto, je danes menil Svilanović za beograjski radio B-92. Zaradi novoletnih praznikov, srbskega pravoslavnega božiča 7. januarja in predvidenega zakonodajnega postopka pa celotnega postopka ne bo moč končati pred sredino januarja, je dodal.

Po mnenju jugoslovanskega predsednika Vojislava Koštunice bi moral o Milutinovićevi usodi odločiti nacionalni svet za sodelovanje s haaškim sodiščem. Na čelu tega organa je Svilanović. Srbski pravosodni minister Vladan Batić je medtem dejal, da je za Milutinovićevo izročitev pristojno sodišče v Beogradu in ne srbska vlada.

Okrožno sodišče v Beogradu, ki je od haaškega sodišča letos prejelo obtožnico in zaporni nalog za Milutinovića, je od srbske vlade v ponedeljek že zahtevalo, naj se izreče glede izročitvi Milutinovića Haagu. Okrožno sodišče, ki vodi postopek v primeru Milutinovića, bo potem, ko bo prejelo mnenje vlade, dosedanjega srbskega predsednika povabilo, naj odgovori na navedbe iz obtožnice in se pri tem izreče, ali se bo haaškemu sodišču predal prostovoljno.

60-letni Milutinović, zadnji bližnji sodelavec nekdanjega predsednika ZRJ Slobodana Miloševića, je skupaj z Miloševićem in še tremi njegovimi tesnimi sodelavci obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Kosovu v začetku leta 1999. Po Miloševićevem padcu je ostal na položaju, zato ga je do izteka mandata varovala imuniteta.

SORODNI ČLANKI