Tujina

Milošević zaslišal Rižkova

Haag, 22. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na sojenju nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Miloševiću je kot priča obrambe nastopil nekdanji ruski premier Rižkov.

Tožilec se je pritoževal nad tonom Miloševićevih vprašanj
Tožilec se je pritoževal nad tonom Miloševićevih vprašanj FOTO: Reuters

Nikolaj Rižkov je obsodil zračne napade zveze Nato na takratno Jugoslavijo marca 1999 in jih označil kot "agresijo", "zastraševanje" in "kazensko akcijo". Kot je še dejal, so trditve zveze Nato, da naj bi z bombardiranjem ščitili kosovske Albance, hinavske.

Slobodan Milošević, ki se brani sam, je Rižkova obsežno spraševal predvsem o njegovih aktivnostih v času predsedovanja ruski parlamentarni komisiji za Jugoslavijo, na čelu katere je bil vse do lanskega leta. Rižkov je povedal, da je bil skupaj s še nekaterimi poslanci ruske dume deset dni po začetku napadov zveze Nato na obisku v Jugoslaviji, med katerim je videl, kako so letala Nato uničevala civilne cilje v Novem Sadu in Beogradu. Kot je še poudaril, napadov na vojaške tarče ni videl.

Rižkov - dolgoletni poslanec v ruski dumi in nekdanji premier Rusije, trenutno pa član sveta federacije v Moskvi - je v procesu proti Miloševiću doslej najbolj pomembna in ugledna priča obrambe. Njegovo pričevanje so sicer spremljale številne pripombe tožilstva. Tožilec Geoffrey Nice se je vztrajno pritoževal nad slogom Miloševićevih vprašanj, poleg tega pa je postavljal pod vprašaj dopustnost dokumentov, ki jih je Rižkov navajal med večurnim pričanjem.