Tujina

Milošević zanikal pričanje Karleuše

Haag/Sarajevo, 23. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slobodan Milošević je zavrnil obtožbe o prikrivanju zločinov nad Albanci, ki jih je v ponedeljek s pričanjem pred haaškim sodiščem potrdil visoki predstavnik srbskega notranjega ministrstva, Dragan Karleuša.

Milošević ne ve ničesar o truplih iz tovornjaka
Milošević ne ve ničesar o truplih iz tovornjaka FOTO: Reuters

Milošević je zatrdil, da so bili Albanci žrtve trgovine z ljudmi, ne pa srbskih enot. "Ljudje so utonili, ko se je tovornjak prevrnil in pristal v reki," je med navzkrižnim zasliševanjem dejal nekdanji jugoslovanski predsednik.

Karleuša je namreč izjavil, da je vodstvo srbskega notranjega ministrstva ukazalo uničenje dokazov o obstoju 86 trupel kosovskih Albancev iz tovornjaka, ki so ga pred tremi leti potegnili iz Donave blizu Kladova. Karleuša je zatrdil, da so odstranitev trupel načrtovali na treh sestankih, od katerih je prvi potekal pri Miloševiču marca 1999, na njem pa sta sodelovala tedanji vodja službe državne varnosti Rade Markovič in tedanji srbski notranji minister Vlajko Stojiljkovič. Kot je pojasnil, je preiskava pokazala, da so policisti iz Bora in Kladova iz tovornjaka hladilnika izvlekli trupla, ki so jih nato prepeljali na področje Batajnice, tovornjak pa so prepeljali v Petrovo Selo, kjer so ga zažgali in uničili.

V Srbiji so lani iz številnih množičnih grobišč izkopali posmrtne ostanke več sto ljudi, domnevno kosovskih Albancev. Med drugim so posmrtne ostanke našli na dveh množičnih grobiščih na skrivnem policijskem poligonu v Batajnici v bližini Beograda. Poleg Batajnice so množična grobišča odkrili tudi v Petrovem Selu pri Kladovu in v okolici jeza v Peručcu na jugovzhodu Srbije.

Našli novo grobišče Muslimanov iz Srebrenice

Posmrtni ostanki naj bi bili prepeljani iz drugega grobišča z namenom prikritja
Posmrtni ostanki naj bi bili prepeljani iz drugega grobišča z namenom prikritja FOTO: POP TV

V bližini kraja Zvornik na vzhodu Bosne in Hercegovine so odkrili novo množično grobišče, za katerega predvidevajo, da vsebuje posmrtne ostanke več kot sto Muslimanov z območja Srebrenice. Član državne komisije za pogrešane Murat Hurtič je pojasnil, da so v omenjenem grobišču trupla žrtev, ki so bila najprej zakopana nekje drugje, nato pa so bila med poskusom prikritja vojnih zločinov izkopana in prepeljana na to mesto.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA