Tujina

Milijonska goljufija sodelavca UNMIK-a

Priština/Berlin, 05. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemške oblasti so prijele nekega bivšega sodelavca misije Združenih narodov na Kosovu (UNMIK), ki ga sumijo, da je vpleten v 4,5 milijona evrov vredni poneverbi. Denar je bil sicer namenjen obnovi tamkajšnjega elektrogospodarstva.

Denar, ki je bil namenjen obnovi Kosova, je pristal na zasebnih računih
Denar, ki je bil namenjen obnovi Kosova, je pristal na zasebnih računih FOTO: Reuters

Devet mesecev po odkritju nezakonite prisvojitve milijonskih sredstev, ki jih je EU namenila za obnovo Kosova, so v nemškem mestu Bochum aretirali glavnega osumljenca, nekdanjega nemškega sodelavca misije Združenih narodov na Kosovu (UNMIK), Joea Trutschlerja. Trutschler, ki je bil v misiji UNMIK pristojen za nadzor kosovskega elektro podjetja KEK, se je policiji sam predal.

Denarja naj si ne bi prisvojil v osebne namene, pač pa naj bi to storil za druge namene na Kosovu, je v prvih izjavah za državno tožilstvo dejal 36-letni Trutschler. Nemško državno tožilstvo je sporočilo, da velja v dosedanji preiskavi Trutschler za glavnega osumljenca.

Preiskovalna skupina EU je aprila potrdila sum, da je prišlo do poneverbe 4,5 milijona evrov, ki jih je mednarodna skupnost namenila za elektrogospodarstvo Kosova. Junija so preiskovalci odkrili denar na skritih bančnih računih v Gibraltarju, kjer sicer trenutno živi Trutschler. Preiskavo je izvedel urad EU za boj proti korupciji (OLAF). Pri omenjenem evropskem uradu so že ob začetku raziskave domnevali, da je šlo za nezakonito prisvojitev mednarodnih finančnih sredstev, v katero naj bi bil vpleten vsaj en predstavnik mednarodne skupnosti na Kosovu.

Robertsonov obisk so odpovedali zaradi slabega vremena
Robertsonov obisk so odpovedali zaradi slabega vremena FOTO: Reuters

Zaradi slabega vremena odpovedali Robertsonov obisk

Zaradi slabega vremena so odpovedali obisk generalnega sekretarja zveze NATO Georgea Robertsona na Kosovu. Kot je povedal tiskovni predstavnik enot KFOR, je pristajalna steza letališča v Prištini zaradi močnega dežja poplavljena in letalo z najvišjimi predstavniki zavezništva na njej ne bi moglo varno pristati. Robertson in veleposlaniki 19 članic zveze NATO v Bruslju bi se morali v Prištini sestati z najvišjimi predstavniki uprave ZN, pa tudi s kosovskimi političnimi predstavniki.