Tujina

Milijoni brez strehe nad glavo

Daka, 18. 11. 2007 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Tropski ciklon, ki je prizadel jug Bangladeša, je po zadnjih podatkih terjal najmanj 3000 življenj.

Število žrtve naj bi znašalo po podatkih ministrstva več kot 2200.
Število žrtve naj bi znašalo po podatkih ministrstva več kot 2200. FOTO: Reuters
Ciklon, ki je pustošil po jugu Bangladeša, bi lahko zahteval od 5000 do 10.000 smrtnih žrtev, je je potrdil vodja bangladeškega Rdečega polmeseca Abdur Rab. "Potrjenih je že 3000 smrtnih žrtev, številka pa bi lahko presegla 5000, bo pa manj kot 10.000," je napovedal vodja največje človekoljubne organizacije v državi.

Tropski ciklon, ki je v četrtek ponoči po krajevnem času prizadel jug Bangladeša, je terjal najmanj 3000 življenj, je na podlagi poročil svojih dopisnikov sporočila zasebna televizijska mreža ATN Bangla. Po zadnjih uradnih podatkih bangladeškega ministrstva za obnovo in upravljanje nesreč sicer število žrtev znaša okoli 2200. Bangladeški predstavniki so že poudarili, da pričakujejo poročila o novih žrtvah, saj vojska in reševalci še niso uspeli priti v oddaljena območja. Zaradi ciklona Sidr je v Bangladešu ostalo več milijonov ljudi brez streh nad glavo, hrane in zdravniške pomoči.

Priprava hrane za preživele.
Priprava hrane za preživele. FOTO: Reuters

Obenem so bangladeške oblasti dejale, da se bo število žrtev najverjetneje še zvišalo. Po njihovih pojasnilih najnovejše uradno število namreč še vedno ne vključuje žrtev iz bolj odročnih območij, ki so zaradi podrtega drevja na cestah nedostopna. Poleg tega ni bilo še nobenega glasu s številnih otokov, ki jih je prav tako zajel ciklon Sidr.

Papež Benedikt XVI. pa je danes pozval k "vsakršnemu možnemu trudu" za pomoč žrtvam ciklona v Bangladešu.

Pomoč žrtvam cikolna so obljubile tudi Evropska unija, Nemčija in ZDA.
Pomoč žrtvam cikolna so obljubile tudi Evropska unija, Nemčija in ZDA. FOTO: Reuters

Bangladešu so na pomoč že priskočile nekatere države. Nizozemska vlada je tako danes sporočila, da bo Haag za pomoč žrtvam ciklona v Bangladešu prispeval milijon evrov. Švica je danes po poročanju napovedala nakazilo dodatnih 450.000 švicarskih frankov (274.000 evrov) pomoči Bangladešu, potem ko je v soboto že obljubila 200.000 frankov (122.000 evrov) pomoči. Pomoč so obljubile tudi Evropska unija, Nemčija in ZDA.

Sidr, ki je že dobil sloves najhujšega viharja v državi v zadnjih letih, je južno obalo Bangladeša dosegel v četrtek zvečer in s seboj prinesel visoke valove, hud veter in obilno deževje.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravica@gmail.com
19. 11. 2007 10.03
ABCČ! Ni je več! Me prav veseli! Bila je nad videom.
vbccbcvbc
19. 11. 2007 09.49
In kje je ta reklama? pri videu je samo neka od energije.
pravica@gmail.com
19. 11. 2007 09.40
Spoznaj žalostne kurbe mojega življenja! POP TV, ali ne morete žalostnih stvari v zvezi z neurjem v Bangladešu prikazati brez reklame o "kurbah"?!