Tujina

Milice v Darfurju se razorožujejo

Kartum, 19. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predstavniki sudanske vlade so zatrdili, da se v pokrajini začenja razoroževanje arabskih milic in vzpostavljanje varnosti za begunce.

Milice v Darfurju naj bi se začele razoroževati (foto: Reuters)
Milice v Darfurju naj bi se začele razoroževati (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kot je dejal sudanski notranji minister, general Abdul Rahim Mohamed Husain, se bo vzpostavljanje osmih varnih območij v Darfurju začelo v prihodnjih dneh z razorožitvijo milic na tem območju. Doslej so po besedah nekega policista v severnem Darfurju že zasegli 179 nedovoljenih kosov orožja. Za drevi je sicer predvideno srečanje odposlanca ZN s predstavniki sudanskih oblasti.

Akcijski načrt za Darfur, o katerem so se v začetku meseca dogovorili ZN in Sudan, predvideva oblikovanje 20 kilometrov širokih varnih območij okrog begunskih taborišč v Darfurju, kjer bi bili begunci varni pred napadi arabskih milic džandžavid. Četudi vlada vedno znova zagotavlja, da se razmere v pokrajini izboljšujejo, so begunci ZN in drugim humanitarnim organizacijam poročali o nadaljevanju nasilja milic v zadnjih tednih.

Odposlanec ZN za Sudan Jan Pronk naj bi se zvečer s sudanskim zunanjim ministrom Mustafo Osmanom Ismailom pogovarjal o napredku sudanske vlade pri izpolnjevanju zahtev Varnostnega sveta ZN. Ta je 30. julija sprejel resolucijo, v kateri je od Kartuma zahteval razorožitev milic džandžavid in izboljšanje humanitarnih razmer v Darfurju. Sudanska vlada ima sedaj še deset dni časa za izpolnitev zahtev, preden Pronk v VS ZN predstavi poročilo o izboljšanju razmer v nemirni pokrajini.