Tujina

Mikati oblikoval novo vlado

Bejrut, 19. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Mandatar za sestavo nove libanonske vlade Mikati je oblikoval novo ministrsko ekipo in zahteval odstop prosirskih varnostnih šefov.

Mikati je oblikoval novo vlado, ki naj bi po potrditvi zahtevala odstop prosirskih varnostnih šefov (Foto: Reuters)
Mikati je oblikoval novo vlado, ki naj bi po potrditvi zahtevala odstop prosirskih varnostnih šefov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Novo vladno ekipo mandatarja Nadžiba Mikatija, ki je bil na položaj imenovan v petek, naj bi predstavili še danes, sestavljalo pa naj bi jo 14 politikov in gospodarstvenikov. Mikati je dejal, da bodo v vladi sodelovali ljudje, ki bodo zastopali vse verske skupine v Libanonu. Vlado mora v desetih dneh potrditi parlament.

Sirija ima v Libanonu še tisoč vojakov, ki bodo državo zapustili v sedmih dneh, je izjavil neimenovani visoki predstavnik libanonske vojske.

Glavna naloga nove libanonske vlade, z oblikovanjem katere so prekinili šest tednov trajajočo politično krizo v državi, bo priprava za maj načrtovanih parlamentarnih volitev. Nova vlada se bo, po besedah Mikatija osredotočila na soočanje z gospodarskimi izzivi v državi in zaščito monetarne stabilnosti. Libanon ima namreč 34 milijarde dolarjev dolgov.

Novi vladni kabinet naj bi po potrditvi zahteval tudi odstop šefov libanonskih varnostnih sil.

Vlada razpadla po umoru Haririja

Od ministrov Karamijeve vlade je položaj v kabinetu Mikatija, sicer sunita, ohranil le zunanji minister Mahmud Hamud, šiit. Položaj podpredsednika vlade in obrambnega ministra bo zasedel grški pravoslavec Elias Mur, notranji minister pa bo postal sunit Hasan Sabeh.

Libanon je bil brez vlade, odkar je nekdanji premier Omar Karami 28. februarja med demonstracijami, ki so sledile umoru nekdanjega premiera Rafika Haririja, 14. februarja, odstopil. Marca je Karamiju predsednik poveril oblikovanje nove vlade, v kateri pa ni želela sodelovati opozicija. Slednja sicer pričakuje zmago na volitvah.

Kandidaturo Mikatija, sicer premožnega poslovneža, ki naj bi bil blizu sirskemu predsedniku Bašarju Asadu, za mandatarja so podprle tako prosirske struje kot opozicija. Obe strani sta tudi združili sile, da bi Mikatiju olajšali oblikovanje vlade in tako pomagali končati najhujšo politično krizo v Libanonu od konca državljanske vojne, ki je potekala med letoma 1975 in 1990.