Tujina

Mesić vložil kandidaturo

Zagreb, 13. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sedanji hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki je prepričan v ponovno zmago, je vložil kandidaturo za predsednika Hrvaške.

Mesić ob vložitvi kandidature
Mesić ob vložitvi kandidature FOTO: Reuters

Stipe Mesić, ki velja za glavnega favorita, je svojo kandidaturo vložil ob podpori več kot 200.000 podpisov, v primeru vnovične izvolitve pa je med prednostnimi nalogami navedel spremembo smeri hrvaškega gospodarstva oziroma spremembo Hrvaške iz države uvoznice v državo izvoznico in proizvajalko, pa tudi prilagajanje evropskim standardom. Mesića so pri vložitvi kandidature spremljali vodje opozicijskih strank, ki so podprle njegovo kandidaturo - SDP, HSS, HNS, IDS, Libra, LS, PGS in SDA.

Mesić je prepričan, da mu bodo volivci ponovno izkazali zaupanje, ker je med prvim mandatom opravil pričakovano - pomagal je pri odpiranju Hrvaške svetu, pri njeni demokratizaciji ter delovanju pravosodja.

Kosorjevi so bolj pomembni ljudje kot politika

Predsedniška kandidatka HDZ premiera Iva Sanaderja, Jadranka Kosor, je ob vložitvi kandidature, podkrepljene z 92.000 podpisi volivcev, dejala, da bo kot predsednica države veliko bolje ščitila hrvaške državne in nacionalne interese. Kandidatka, katere volilni slogan je "Ljudje so mi pomembnejši od politike", pričakuje zmago v drugem krogu volitev. Pri vložitvi kandidature jo je spremljalo kakih sto ljudi, med njimi tudi premier Sanader, pa tudi znana pevka Tereza Kesovija ter kapetan hrvaških rokometašev Slavko Goluža in košarkar Dino Radja.

Blažević bo 'Hrvatom vrnil nasmeh'

Kot svoje glavne adute je Blažević naštel to, da je znan, da je povsem nekompromitiran in da volilno kampanjo financira iz lastnega žepa
Kot svoje glavne adute je Blažević naštel to, da je znan, da je povsem nekompromitiran in da volilno kampanjo financira iz lastnega žepa FOTO: Reuters

Kandidaturo s podporo več kot 20.000 podpisov je vložil tudi bivši selektor hrvaške nogometne reprezentance Miroslav Ćiro Blažević. Kot svoje glavne adute je Blažević naštel to, da je znan, da je povsem nekompromitiran in da volilno kampanjo financira iz lastnega žepa. Njegov volilni slogan pa bo "Hrvatom bom vrnil nasmeh".

Ćesić in Pašalić za Gotovino

Drugi neodvisni kandidat Ljubo Ćesić-Rojs, ki je prav tako vložil kandidaturo, pa je zatrdil, da je glas zanj glas za njegovega soborca in prijatelja, generala Anteja Gotovino, ki ga je zaradi vojnih zločinov obtožilo haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. "Vse, ki menijo, da je bila Hrvaška ustvarjena na zločinu, da je treba Gotovino izročiti haaškemu sodišču, pa prosim, naj glasujejo za druge," je dejal Česič-Rojs.

Kandidaturo je vložil tudi predsednik Hrvaškega bloka (HB) Ivić Pašalić. Kot je dejal, bi kot predsednik države zagotovil, da bi "državljani dobro živeli, da Hrvaške ne bi onesnaževali ter da hrvaških generalov ne bi izročali".

SORODNI ČLANKI