Tujina

Mesić opozarja

Zagreb, 11. 12. 2007 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški predsednik Mesić je dejal, da bo Hrvaška težko uveljavila ERC v napovedani obliki.

Mesić je ponovil, da omenjene izjave niso grožnja Hrvaški
Mesić je ponovil, da omenjene izjave niso grožnja Hrvaški FOTO: Reuters

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes za hrvaški radio ocenil, da bo Hrvaška po ponedeljkovih sklepih zunanjih ministrov Evropske unije težko uveljavila zaščitno ekološko-ribolovno cone (ERC) v Jadranu v napovedani obliki. Obenem je ponovil, da omenjene izjave niso grožnja Hrvaški, vendar pa "EU očitno zahteva od Hrvaške, da pride do kompromisne rešitve s svojimi sosedami, in sicer na takšen način, da bodo vsi zadovoljni, tako Evropa kot sosedje in sama Hrvaška".

Zunanji ministri EU so v ponedeljek na zasedanju v Bruslju pozvali Hrvaško, naj "ne uveljavi nobenega vidika zaščitne ERC v Jadranu za države članice EU, dokler ne bo dosežen skupen dogovor v duhu EU".

Mesić je danes še ocenil, da bo Hrvaška čez dve leti v EU, po njegovih besedah pa morajo hrvaški in evropski strokovnjaki poiskati rešitev, ki bo veljala v teh dveh letih. Rešitve je treba iskati v smeri, da Hrvaška ne opusti svojih strateških interesov, kot je vstop v EU, obenem pa upošteva svoje nacionalne interese, kot je ERC, je poudaril Mesić.

Milanović poziva Sanaderja

Milanović poziva Sanaderja, naj javnost obvesti o tem, ali je njegova vlada z diplomatskimi dokumenti ali z drugimi postopki dala povod zunanjim ministrom EU za ponedeljkovo opozorilo glede ERC
Milanović poziva Sanaderja, naj javnost obvesti o tem, ali je njegova vlada z diplomatskimi dokumenti ali z drugimi postopki dala povod zunanjim ministrom EU za ponedeljkovo opozorilo glede ERC FOTO: POP TV

Predsednik hrvaške Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović je medtem danes pozval predsednika hrvaške vlade in Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Iva Sanaderja, naj javnost obvesti o tem, ali je njegova vlada z diplomatskimi dokumenti ali z drugimi postopki dala povod zunanjim ministrom EU za ponedeljkovo opozorilo glede ERC. Na novinarski konferenci v Zagrebu je še zahteval, naj Sanader pojasni, ali evropski ministri govorijo neresnico ali pritiskajo na Hrvaško.

"Sanader je slabo in skorumpirano vodil državo. Naj zbere trohico poguma in državljanom razloži, kaj so on in državni sekretarji tajno podpisovali v Bruslju in kakšne so posledice tega dejanja danes. Nekateri dokumenti so bili podpisani tajno, brez vedenja sabora," je dejal Milanović.

Na novinarsko vprašanje, ali govori o hrvaški zavezi v zapisniku s srečanja državnih sekretarjev Hrvaške, Slovenije in Italije s 4. junija 2004 v Bruslju, v katerem piše, da bo Zagreb preložil uveljavitev ERC v primeru Slovenije in Italije, dokler ne bo sklenjen skupen dogovor v duhu EU, ki bo upošteval interese vseh sosednjih držav članic povezave, je Milanović dejal, naj Sanader odgovori, kaj je povod za ponedeljkova sporočila iz Bruslja.

Kot je dodal, je omenjeni zapisnik dokument, ki ga razlaga celotna Evropa, medtem ko "ga Sanader sploh ne pojasnjuje". Ocenil je še, da se hrvaški premier izogiba odgovorom na vprašanja uveljavitve ERC, tako kot se je v predvolilni kampanji izogibal televizijskemu soočenju z njim.

Kot je še poudaril Milanović, si bo SDP z vsemi diplomatskimi in ostalimi dovoljenimi sredstvi prizadevala, da "Hrvaška razglasi tisto, kar ji pripada po mednarodnem pravu", ter da se spoštuje odločitev sabora o uveljavitvi ERC tudi za članice EU od 1. januarja 2008. Sanaderja je obtožil neverodostojnosti, ob tem pa povzel premierovo izjavo iz oktobra 2003, ko je iz vrst opozicije trdil, da nihče ne more pritiskati na Hrvaško, da preloži uveljavitev gospodarske cone, ker ima Hrvaška pravico do tega po Konvenciji Združenih narodov o pravu morja.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpe.diem@masicom.net
13. 12. 2007 15.21
Že, da je Slovenija velik del ozemlja izgubila od Avstrije in Italije, zdaj pa ga izgublja zaradi Hrvaške. Kaj si pa mislijo Hrvati??!! Da bo zdaj že cela Slovenija počasi njihova! Roko na srce, Pervan. Hrvaška zahteva od Slovenije vedno več ozemlja. Kakor so držale meje v bivši Jugoslaviji, tako bi morale tudi sedaj. Ob priznanju obeh držav so bile priznane tudi meddržavne meje, kot so bile takrat in to bi moralo veljati za vse, vključno s Hrvaško!
pervan@mail386.com
13. 12. 2007 11.16
če bilo pošteno bi si lahko tudi triglavski narodni park razdelile vse države bivše juge. hrvati niso sloveniji pokradli nič. slovenija je od avstrije in italije izgubila veliko ozemlja, zdaj bi pa kompenzirala izgubo s pretenzijami na hrvaško ozemlje in upa da bo pri tem dobila podporo pri EU prav iz razloga ker je svoje ozemlje izgubila na račun italije in avstrije.
carpe.diem@masicom.net
13. 12. 2007 08.18
Pervan, vsi vemo, da to ni res. Vse, kar je Hrvatom v Sloveniji všeč, bi pokradli. To je dejstvo. Zdaj že po gozdovih mejnike prestavljajo. Bolni so, bolni, to pa zato, ker imajo gospodarsko krizo v lastni državi in ne vedo, kje bi se znesli, da bi vsaj nekaj dobili v zameno. Sicer pa, če bi bilo pošteno, bi si Jadransko morje razdelile vse republike nekdanje skupne države, ne pa da ima skoraj celo Hrvaška!!!
Profet
13. 12. 2007 08.13
125 držav je razglasilo razne cone med njimi je tudi Italija in Slovenija ,to je suverena pravica vsake države na svetu ki meji na mednarodno morje(kopno mora biti nasproti mednarodnega morja začne se pri T5)-Slovenija ne meji na mednarodno morje pa ga je vse eno razglasila kar je pravniška napaka ki ni podprta z mednarodnim pravom.Zakaj torej hrvaška ne sme uveljaviti svoje cone do EU? - razglašena je že.Koliko kopna toliko morja to je osnovna definicija mednarodnega prava in velja za ves svet ni izjem.
pervan@mail386.com
12. 12. 2007 12.46
fmunih če je kdo komu vzel morje potem sto bili to vi slovenci, ki ste ga vzeli hrvatom (poglej si karto vaše zaščitene cone v jadranu. ta cona sega globoko v hrvaško teritorijalno morje. to cono je slovenija razglasila prav tako da se ni o tem posvetovala s hrvaško strano) in o tem se bo v diplomatskih dogajanjih med državama povedala še kakšna beseda. tukaj je slovenija le naredila eno izmed redkih napak v odnosu z hrvaško, in znalo bi bit da jo bo ta napaka tudi stala.
fmunih@email.si
12. 12. 2007 11.11
Morje, ki ga je hotela zavzeti Hrvaška ni njeno. Oni so že imeli svojega iz jugoslovanskih časov. Dobro pa je, da se nekoga le bojijo.
xxl.2005@gmail.com
11. 12. 2007 23.22
PA KAJ VAM JE POPTEVEJEVCI. KAJ ME BRIŠETE VEN. MILANOVIĆ MI JE ANTIPATIČEN. A NE SMEM TEGA NAPISAT ALI KAJ? A MORAM PISAT SAMO O TEM, DA NE MARAM JANŠE?
inexslo@hotmail.com
11. 12. 2007 23.22
niso še pred 1 mesecam govoril , da bo erc, pa če mi rišemo meje do helsinkov, pa č s cela eu postav n glavoo?s vid nejki kao zajeban, pol p vidjo d res ne bo šlo kakor so si zamislil pa takoj :(
xxl.2005@gmail.com
11. 12. 2007 23.17
Tale Milanovič mi je pa res antipatičen. Organsko ga ne morem prebavljati.
xxl.2005@gmail.com
11. 12. 2007 23.08
ampak tale milanovič mi je pa res antipatičen.
vovz1
11. 12. 2007 18.54
se strinjam so pa nimalo brez vsake E.U.kolture
Jethro
11. 12. 2007 17.16
Mislim, da so našli toplo vodo...mogoče jim le rata razumeti, da ne morejo početi kar se jim zahoče. Vsaka država, vključno Slovenija je morala pristati na določene pogoje, če je hotela izpolniti pogoje in postati članica...enako velja za Hrvaško, ki pa očitno to težko razumejo. Brez zamere, ne mislim, da so neumni ali karkoli, vendar pa bi bil čas, da tudi oni omilijo svoje cilje! LP