Tujina

Mesić odstavil šefa protiobveščevalne

Zagreb, 25. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški predsednik je zaradi izsiljevanja in zastraševanja neke novinarke odstavil vodjo hrvaške protiobveščevalne službe.

Razprava v hrvaškem saboru bi se lahko zavlekla pozno v noč
Razprava v hrvaškem saboru bi se lahko zavlekla pozno v noč FOTO: POP TV

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je odstavil vodjo hrvaške protiobveščevalne službe POA Joška Podbevška zaradi izsiljevanja in zastraševanja neke novinarke. Iz urada hrvaškega predsednika so sporočili, da Mesić ni bil zadovoljen s Podbevškovim delom in da je POA kršila ustavne in človekove pravice novinarke Helene Puljiz.

Hrvaški mediji so pred časom poročali, da so trije agenti POA od novinarke Jutarnjega lista zahtevali, da jim izda informacije o odnosih predsednika Mesića z njegovimi sodelavci v uradu, njegovih navadah in o svojih sodelavcih. Mediji so tudi poročali, da so agenti od Puljizove zahtevali, da postane njihova informatorka, kar je zavrnila. Nato so ji zagrozili, da bodo "odstranili" njenega brata, ki dela na notranjem ministrstvu. Grozili so ji tudi, da bodo objavili fotografije iz njenega zasebnega življenja.

Sabor o zaupnici Žužulu

Hrvaški sabor razpravlja o zaupnici zunanjemu ministru Miomiru Žužulu zaradi afere o domnevni korupciji. Saborska opozicija mora za izglasovanje nezaupnice prvemu možu diplomacije zbrati več kot polovico glasov - 77 od skupno 152 poslanskih glasov, kar naj ji po napovedih opazovalcev ne bi uspelo. Po navedbah predsednika sabora Vladimirja Šeksa se je za razpravo prijavilo 43 poslancev.

Poslancem po deset minut

Na seji bo nastopil tudi zunanji minister Žužul, razpravi pa naj bi po neuradnih podatkih prisostvoval tudi premier Ivo Sanader.Pričakovati je maratonsko sejo, ki bi lahko trajala tudi deset ur.

Vsak prijavljeni poslanec ima za razpravo na voljo deset minut. Za razpravo se je prijavilo tudi vseh devet poslanskih skupin. Vsak predstavnik poslanske skupine ima pravico do 15 minut razprave. K temu je treba dodati še 20 minutni nastop predlagateljev - predstavnikov Hrvaške kmečke stranke (HSS), Hrvaške ljudske stranke (HNS) in Socialdemokratske stranke (SDP), torej treh največjih opozicijskih strank v saboru, ki so tudi zahtevale današnjo razpravo o zaupnici Žužulu.