Tujina

Mesić: 'Nevihta v skladu s pravili'

Zagreb, 05. 08. 2006 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S slovesnostjo v Kninu je Hrvaška obeležila 11. obletnico operacije Nevihta. Zbrane je nagovoril predsednik Mesić.

Stipe Mesić je poudaril, da je bila operacija Nevihta izvedena po vseh pravilih vojskovanja
Stipe Mesić je poudaril, da je bila operacija Nevihta izvedena po vseh pravilih vojskovanja FOTO: Reuters

Z osrednjo slovesnostjo v Kninu je danes Hrvaška obeležila dan zmage in domovinske hvaležnosti ter obeležila 11. obletnico operacije Nevihta. Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v nagovoru poudaril, da je bila operacija izvedena po vseh pravilih vojskovanja in ob spoštovanju mednarodnih konvencij, do zločinov posameznikov pa je prišlo po Nevihti zaradi nedelovanja pravne države.

"Operacija Nevihta je bila v vojaškem smislu izvedena po vseh pravilih vojskovanja ob spoštovanju mednarodnih konvencij, zato je treba izreči priznanje vsem, ki so jo načrtovali in v njej časno sodelovali," je dejal Mesić, ki je tudi vrhovni poveljnik vojske, med obiskom v kninski vojašnici.

"Ne gre pa pozabiti, da je po koncu vojaškega dela operacije odpovedala pravna država, da ni prišlo do hitre reintegracije osvobojenih območij v politični in pravni red Hrvaške. Zaradi tega so se na žalost zgodili zločini. Vendar so to bili ekscesi neodgovornih posameznikov, ki jih je treba ne samo moralno obsoditi, ampak tudi sodno preganjati," je dejal. Poudaril je še, da je treba zaradi čistosti domovinske vojne in pravičnega boja, ki so ga vodili, individualizirati krivdo in soditi odgovornim.

Operacijo Nevihta so hrvaške sile začele 4. avgusta 1995 ob 5. uri zjutraj s splošnim napadom na zasedena območja Dalmatinske Zagore, Like, Korduna in Banije, 5. avgusta pa so že vstopile v zapuščeni Knin. V operaciji je sodelovalo 200.000 hrvaških vojakov. Pred in po njej je iz Krajine pobegnila večina srbskega civilnega prebivalstva. Ocene se po hrvaških podatkih gibljejo okoli 90.000 ljudi, po srbskih ocenah pa do 250.000.

Nevihto, s katero so hrvaške vojaške in policijske sile od 4. do 8. avgusta 1995 osvobodile največji del takratne samooklicane Republike srbska Krajina, je še označil kot tisto, ki je vzpostavila pogoje za konec vojn na območju nekdanje Jugoslavije.

Slovesnosti v Kninu se je ob Mesiću udeležil ves državni vrh, celotna vlada s premierom Ivom Sanaderjem na čelu, predsednik parlamenta Vladimir Šeks, pa tudi številni predstavniki strank in občin. Na mestnem pokopališču so položili vence na grob borcev domovinske vojne. Vence so sicer položili tudi drugod na Hrvaškem, med drugim na zagrebškem pokopališču Mirogoj.

Hrvaška vojska med operacijo Nevihta
Hrvaška vojska med operacijo Nevihta FOTO: Reuters

V Srbiji so se že v petek spomnili žrtev

Srbski premier Vojislav Koštunica je v sporočilu za javnost poudaril, da je bil množični eksodus Srbov iz Hrvaške pred enajstimi leti velik, nekaznovan zločin, ki ne bo nikoli pozabljen. "Ko se pod grožnjo uničenja izžene ves narod, je jasno, da se posledice tako velike tragedije večinoma nikoli ne morejo popraviti. Iskati moramo načine za zmanjšanje krivice in si neprestano prizadevati, da omogočimo izgnancem vrnitev na domove in jim zagotovimo varnost ter spoštovanje človekovih pravic," je poudaril.

Za zločine, storjene med in po operaciji Nevihta, so na haaškem sodišču obtoženi hrvaški generali Ante Gotovina, Mladen Markać in Ivan Čermak. V obtožnici je Haag Nevihto označil kot skupno zločinsko dejanje hrvaškega političnega in vojaškega vodstva, na čelu s preminulim hrvaškim predsednikom Franjom Tuđmanom, katerega cilj je bilo prisilna in trajna odstranitev srbskega prebivalstva z območja Krajine.

Koštunica, srbski predsednik Boris Tadić ter skoraj vsi ministri pa so se skupaj s predstavniki hrvaških Srbov in dostojanstveniki srbske pravoslavne cerkve v petek udeležili tudi maše zadušnice za žrtve Nevihte v beograjski cerkvi Sv. Marka. Tadić je ob tem dejal, da tega pogroma nad Srbi ne smemo pozabiti in da morajo storilci za zločine odgovarjati na sodišču. "Zaradi boljše prihodnosti morata tako Hrvaška kot Srbija bolje reševati vprašanje pregnanih Srbov," je še dejal in poudaril, da je treba srbskim beguncem ob vrnitvi na domove zagotoviti varnost, pravico do zaposlitve in vse druge pravice kot enakovrednim državljanom Hrvaške.

Na enem od beograjskih trgov pa so v petek združenja srbskih beguncev iz Hrvaške pripravila zborovanje, na katerem so sprejeli resolucijo, s katero zahtevajo, da haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije nasilje nad srbskimi civilisti med operacijo Nevihta označi za genocid.

Predsednik Republike srbske Dragan Čavičć je napovedal, da bo Banjaluka poslala Evropski komisiji video posnetek, na katerem pripadniki hrvaške paravojaške enote "Črne mambe" in bošnjaškega odreda "Hamza" pobijajo Srbe med njihovim izgonom med hrvaško vojaško operacijo Nevihta avgusta 1995. "Zahtevamo, da se naredi, kar je bilo storjeno v Srbiji po objavi video posnetka z zločini, ki so jih storili pripadniki Škorpijonov, torej aretirajo pripadnike Hamze in Črnih mamb," je dejal Čavić.

V resoluciji so obsodili "genocid nad srbskim narodom iz Krajine in Hrvaške" med Nevihto in obsodili "zatiranja srbskega naroda ter njegovih kulturnih in duhovnih vrednot". Zborovanja se je po navedbah Bete udeležilo kakih 250 ljudi, tudi svojcev žrtev Nevihte, ki so od Zagreba zahtevali objavo resnice o operaciji.

Po njihovih trditvah je bilo med Nevihto ubitih ali pogrešanih 1960 Srbov, izgnanih pa več kot 200.000. "V nadaljevanju operacije na območju mednarodno priznane BiH, v Bosanski Krajini, pa je bilo ubitih še 655 in pregnanih 125.000 Srbov, večinoma civilistov," so še zapisali v resoluciji.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
07. 08. 2006 14.18
bi bli zele veseli ja :) obmocje knina je bilo ze Srbsko, Dubrovnik,Zadar,Split..itd. vse je bilo izgubljeno za njih ostalo jim je malo pa je predsednik joku in Clinton je seveda bil na strani "Ustaskih sil" zato je v krajino poslal vojake NATO-a in tako preprecil prodor Srbskih za zavzetje Hrvaske. Sramota za njih.
theykilledKenny
07. 08. 2006 08.13
Drži! Po "Oluji" so postali narod vojnih zločincev! ČESTITAMO!
deattack@email.si
05. 08. 2006 17.51
Seveda se strinjajo in so na svojo akcijo ponosni, saj nocejo priznati vmesavanj tujih sil in generalov v boju, s tem tudi sramote za njihov takozvani "domovinski rat". Poleg tega da je bila krajina ze vnaprej prodana s strani srpskega vrha v Beogradu, naj bi bila tudi pod zascito UN, juzni in severni sektor. Sedaj se pa vprasajte kje je bila ta zascita med agresijo in zakaj so hrvati in srbi kratek cas pred "olujo" v Ženevi podpisali predlog o postopni umiritvi situacije (vojaki v krajini so bili nekaj dni pred olujo razorozeni) ? Poleg tega pa hrvati nikjer ne omenjajo da je poleg hrvaskih sil sodelovalo tudi zelo veliko muslimanskih vojakov in nekaj enot pod vodstvom NATA. Zarota, ki jo je potrdil tudi BIL CLINTON v svoji biografiji kjer je odkrito priznal da je z tedajsnim nemskim kanclerjem HELMUT KOL-om bil za to da hrvati izzenejo srbe iz krajine. lp lp