Tujina

Mesec dni pripora

Beograd, 21. 04. 2006 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Beograjsko sodišče je odredilo mesec dni pripora za Mladićeva pomagača, ki so ju aretirali v sredo.

Oblasti so letos aretirale že štiri pomagače ratka Mladića
Oblasti so letos aretirale že štiri pomagače ratka Mladića FOTO: Reuters

Beograjsko sodišče je odredilo mesec dni pripora za upokojenega polkovnika vojske SČG Stanka Ristića in njegovega sina Predraga, ki so ju aretirali v sredo zaradi suma, da sta pomagala pri skrivanju enega od najbolj znanih obtožencev haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Ratka Mladića. Beograjski časnik Blic v današnji izdaji trdi, da je Stanko Ristić pomagal pri skrivanju Mladića med letoma 2000 in 2006.

Dnevnik Blic je v četrtek prvi poročal o aretaciji Stanka in Predraga Ristića, njegovo novico pa je istega dne potrdilo beograjsko sodišče, ki je sporočilo, da je obema odredilo mesec dni pripora in začelo preiskavo zaradi suma, da sta pomagala nekdanjemu vojaškemu poveljniku bosanskih Srbov Mladiću.

50-letni Stanko Ristić je bil pilot 890. mešane helikopterske enote vojske SČG in je čin polkovnika dobil leta 1999, glede njegovega 23-letnega sina Predraga pa za zdaj ni nobenih podatkov. Zanesljivi viri dnevnika Blic zatrjujejo, da je z njuno aretacijo "sklenjen obroč" okrog Mladića in da je kmalu pričakovati njegovo aretacijo.

Pred časom aretirali še dva pomagača 

Srbska policija je od začetka leta aretirala še dva Mladićeva pomagača. 28. januarja so priprli nekdanjega vodjo Mladičeve telesne straže, upokojenega polkovnika vojske Republike srbske Jova Đoga, deset dni pozneje pa Saša Badnjarja, ki naj bi bil prav tako upokojeni pripadnik vojske Republike srbske in eden od Mladićevih telesnih stražarjev. 

Kot piše današnji Blic, so med dosedanjo preiskavo v postopku proti Đogu in Badnjarju zaslišali 13 prič, med katerimi je večina lastnikov stanovanj, v katerih naj bi se skrival Mladić. Pripadniki srbske varnostno-informativne agencije (BIA) so med preiskavo tudi ugotovili, da je prav Đogo 24. decembra lani stopil v stik z Mladićem. 

Beograjsko sodišče je pred dnevi končalo preiskavo proti Đogu in Badnjarju, in kot sta v četrtek napovedala njuna odvetnika, je pričakovati, da bosta oba kmalu na prostosti, saj se je preiskava končala, s tem pa tudi razlogi za nadaljevanje pripora. Beograjsko sodišče je sicer po aretaciji Ristićev sprejelo sklep o nadaljnji preiskavi proti njima.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.