Tujina

V Sloveniji ni kitajskih mlečnih izdelkov

Peking, 19. 09. 2008 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
7

Na Kitajskem so odkrili vsebnost strupenega melamina tudi v svežem mleku. Bojazni za slovenske potrošnike ni, saj Kitajska mleka v EU ne izvaža.

Odrasli naj zaradi vsebnosti melamina v mleku ne bi zboleli, dojenčki pa zaradi tega lahko umrejo.
Odrasli naj zaradi vsebnosti melamina v mleku ne bi zboleli, dojenčki pa zaradi tega lahko umrejo. FOTO: Reuters

Kitajski supermarketi in trgovine so danes iz prodaje umaknili sveže mleko in druge mlečne izdelke, saj so tudi v teh izdelkih odkrili sledi nevarnega melamina. Ukrep je med drugim prizadel vodilne kitajske mlekarne, kot so Yili, Mengniu in Guangming. Oblasti so pred tem opravile pregled njihovih izdelkov in v njih odkrile sledi melamina. Najprej so odkrili strupeno kemikalijo v mleku v prahu, nato so odkrili prisotnost tudi v jogurtu in sladoledu, zdaj pa kaže, da je tudi v svežem mleku. Analize so namreč pokazale, da skoraj 10 odstotkov vzorcev svežega mleka iz treh največjih kitajskih mlekarn vsebujejo melamin. Trgovine in supermarketi so iz prodaje že umaknili vse mlečne izdelke, ki bi lahko bili oporečni.

Potrebno bo veliko več od zgolj nekaj obiskov inšpektorjev in kazni, pravi Guan Anping, nekdanji trgovec, zdaj pa odvetnik, ki ima izkušnje z mlekarji. "Kmetje, ki prodajajo svoje mleko mlekarnam, so prepuščeni na milost in nemilost predelovalni industriji, ki nadzoruje cene in zaradi maksimiranja dobička v mleko dodaja vse vrste aditivov. Začelo se je z dodajanjem vode, zdaj pa so tu še antibiotiki s pretečenim rokom uporabe, ki naj bi preprečevali, da se mleko pokvari.“

Zadnji podatki kažejo, da je zaradi melamina, ki je v hrani prepovedan, zbolelo že 6244 otrok, 158 pa jih trpi za hudimi okvarami ledvic.

Kako deluje melamin?

Melamin, ki je bogat z dušikom, se uporablja za prikrivanje razredčenosti mleka, saj navidezno zviša vsebnost beljakovin. Odrasli naj ne bi zboleli, razen v primerih, če bi popili več kot dva litra okuženega mleka dnevno.

EU zahteva pojasnila

Generalni direktor za zdravje in zaščito potrošnikov pri Evropski komisiji Robert Madelin je sporočil, da EU ni uvozila kitajskega mleka v prahu, ter da ni nobenih podatkov o zdravstvenih težavah, ki bi bile povezane z drugimi kitajskimi mlečnimi proizvodi. Vseeno pa od Pekinga zahteva pojasnilo o tem, kaj je šlo narobe. "Poskušamo pridobiti vse podatke o nepravilnostih,“ je zagotovil.

Kriza se je začela z mlekom v prahu, vendar ta zdaj dobiva vse večje razsežnosti.
Kriza se je začela z mlekom v prahu, vendar ta zdaj dobiva vse večje razsežnosti. FOTO: Reuters

Tudi Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) je danes kitajske oblasti pozval, naj uvedejo podrobno preiskavo. "Pričakujemo, da bodo oblasti izvedle podrobno preiskavo," je sporočil vodja oddelka za zdravje pri Unicefu Peter Salama.
Medtem je tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) prosila kitajske oblasti za pojasnila, zakaj je minilo več mesecev, preden je škandal prišel v javnost.

Iz Kitajske ni uvoza mleka in mlečnih izdelkov na ozemlje Evropske unije in s tem tudi v Slovenijo ne, so sporočili iz Veterinarske uprave Republike Slovenije. Kot dodajajo, Kitajska nima registriranih obratov za trgovanje na območju EU.

Kot so nam tudi sporočili iz zdravstvenega inšpektorata, je možnost prisotnosti melamina v mleku v Sloveniji izredno majhna. Pravijo, da glede na obstoječo zakonodajo v EU uvoz mleka in mlečnih izdelkov iz kitajske v EU ni možen, tudi kitajske oblasti so potrdile, da v EU ni bila izvožena nobena 'potencialno sporna pošiljka'. V letošnjem letu so v Sloveniji uvažali otroško hrano le iz držav bivše Jugoslavije. V kolikor pa bi katera koli država članica EU zasledila bodisi mleko v prahu bodisi otroško hrano kitajskega porekla, bi bile dolžne o tem obveščati preko RASFF sistema ( Rapid Alert System for Food and Feed), preko katerega se vse države znotraj EU obveščajo o pošiljkah zdravju škodljivih živil, krme in materialov, ki prihajajo v stik z živili, še dodajajo na inšpektoratu.

Na vprašanja, ali se melamin lahko nahaja tudi v plastičnem jedilnem priboru, so na zdravstvenem inšpektoratu odgovorili, da je to možno. "Glede na to, da je melamin dovoljena spojina v proizvodnji materialov namenjenih za stik z živili (uporablja se predvsem v proizvodnji kuhinjskih pripomočkov), se kot tak tam lahko nahaja, predpisane pa so najvišje koncentracije, v katerih lahko določene spojine iz melamina migrirajo (preidejo) iz materiala v živilo,“ pravijo na inšpektoratu.

Korporacija Starbucks, ki ima na Kitajskem več kot 300 kavarn, je iz uporabe že umaknila mleko, ki bi bilo lahko oporečno, sporočili pa so tudi, da noben izmed zaposlenih ali strank ni zbolel. Starbucks ima na Kitajskem 330 kavarn, v nekaterih od njih pa od danes strežejo le črno kavo in čaj.

Evropska komisija pa je vseeno vsem državam članicam naročila, naj okrepijo mejni nadzor nad vsemi izdelki, ki bi lahko vsebovali sestavine iz okuženih mlečnih izdelkov s Kitajske. Evropska komisarka za zdravje Andrula Vasilu hoče na ta način preprečiti, da ne bi kakšni drugi izdelki, ki bi lahko vsebovali toksične snovi, prišli na evropske trgovske police prek tretjih držav. Iz Bruslja so pojasnili, da imajo v mislih predvsem "sestavljene proizvode", ki bi lahko vsebovali sestavine iz okuženega mleka, in ne vseh prehrambenih proizvodov s Kitajske. Dodala je, da so za neoporečnost odgovorni sami proizvajalci.

Iz zdravstvenega inšpektorata RS pa so sporočili, da za živilske obrate iz tretjih držav, v katerih se proizvajajo živila neživalskega izvora, ne velja pravni red EU, pač pa je absolutno odgovornost za skladnost teh živil s pravnim redom EU na uvozniku ter nato na vseh, ki si po uvozu sledijo v živilski verigi, ta pa se konča na točki oskrbe končnega potrošnika. To pa vseeno pomeni, da so v EU iz tretjih držav lahko uvožena le živila, ki izpolnjujejo predpise oz. zahteve EU. Nadzor nad uvozom teh živil, kakor tudi nad uvozom hrane, namenjene otrokom, je v pristojnosti zdravstvenega inšpektorata, medtem, ko je nadzor nad uvozom živil živalskega izvora v pristojnosti Vursa.

Zaradi melamina že štirje mrtvi

Zaenkrat so zaradi odpovedi ledvic umrli že štirje otroci. Zanimivo je, da je največji kitajski proizvajalec mleka v prahu, Sanlu, kjer so odkrili melamin, veljal za tako zanesljivo podjetje, da oblasti tam niso izvajale rednih nadzorov kakovosti. Kitajski mediji so med olimpijskimi igrami zamolčali namigovanja, da je Sanlu prikril zastrupitve z oporečnim mlekom.

Sicer pa je preiskava zajela kar 109 proizvajalcev mlečnih izdelkov in pokazala, da vsak peti v mleko dodaja nevarne kemikalije. Zaradi škandala so aretirali še 12 ljudi, skupaj pa že 18.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unikat.33
20. 09. 2008 05.53
Imamo pa druge hrane dost iz:\"Made in China\" - od fižola naprej ...
meribon
19. 09. 2008 17.55
Kitajska je zelo zaprta država.Pri njih mora biti že nekaj zelo narobe, da zadeva sploh pricurlja v svet, s tem hočem povedati da je še mnogo huje kot pa znajo oni pokazat. Sploh pa komunistična oblast skriva zadeve do zadnjega. Če nisi politično na pravi strani ni šale.
delavec99
19. 09. 2008 17.34
šekitajski mlek v sloveniji...jao so pa res počen...
johndoe35
19. 09. 2008 17.31
18 jih je že zaprtih. Na kitajskem ni šale. Kitajska ni Amerika in že samo zaradi suma lahko gre glava
tomazbodner
19. 09. 2008 16.16
Igor, a res mislis, da je tvoje spodnje mnenje tako pomembno, da ga moras na vsak clanek o tej temi prilimati? Ne bi rekel, ce bi zivel na Kitajskem in vedel stvari iz prve roke...
Tonček Balonček
19. 09. 2008 16.01
Pri nas še kloramfenikola v mleku ni več, to je bilo še za časa LDS-a, zdaj imamo le še rastne horemone v bio hruškah in kakšne podobne malenkosti, saj Inštitut budno spremlja razmere! Bravo, tako se dela!
Ramzess
19. 09. 2008 10.48
Kakšna nepotrebna težava, kakšno zvezo ima pridelava mleka v prahu z olimpijskimi igrami. Zakaj, ker se odgovorni izgovarjajo, da niso hoteli škandala me dolimpijaskimi igrami. To je izgovor leta, a za kakšno ceno. Sicer pa kolikor poznam zgodbe o mleku v prahu, nikoli ni bilo posebej zanesljivo, vedno je bilo kaj sporno, in predvsem, ne more se meriti z naravnim. Kaj je res toliko mater, ki ne morejo ali nočejo dojiti. Mislim, da je nezakonit posel bolj povezan s potresom, kot pa z olimpijskimi igrami, saj naj bi se mnogim materam, kar je za moje pojme itak neverjetno, bogsigavedi od česa, posušile prsi, pa so potrebovale nadomestke. In glej zdaj posledice. Kakšne težave povzroča pravzaprav to mleko, oz škodljive sestavine v njem, za zdaj se (še vedno) vrtijo samo okrog ledvic in ledvičnih kamnov. Hudi ledvični kamni ni kaj, očitno so preveliki glede na velikost otroka, saj ledvični kamni običajno ne pojavljajo pri otrocih, vsaj ne na tak način, v takem obsegu in velikosti, da kar škodi. \"Hranili so jih s ponarejenim mlekom v prahu, ki ni vsebovalo hranilnih snovi.\" Kapitalizem, sodobna ekonomija, zaslužkarstvo ... in posledice. \"V Združenih državah je lani poginilo več kot 200 psov in mačkov. Kitajski proizvajalci so namreč v hrano za živali dodajali melamin.\" Torej ni prvič, pa se iz tega niso nič naučili, pa je \'šola\' prišla domov, hja lekcija pač, ki ima svojo ceno. Ne razumem, kakšno zvezo ima malenin (umetna smola), ki se rabi v izdelavi lepil in plastike, s proteini in beljakovinami. Umetne snovi nimajo v naravni prehrani, četudi je živalskega izvora, kaj iskati. In še, in še ... le kdaj bodo potrošniki spregledali. Problem vzgoje \'potrošniške družbe\', ki se začne že pri najmlajših. Problem vzgoje in šolstva je, da ljudem da vse drugo znanje, samo tistega ne, ki bi ga res potrebovali, tako se vzgajajo \'ovce\'. Ni skrivnost, da je vzgojni in šolski sistem nadzorovan, nadzorovana in cenzurirana sta vrsta in količina znanja, da je ljudji z določenim (nadzorovanim) nivojem znanja lažje nadzorovati in voditi, ter \'molsti\' navsezadnje. Če bi ljudje vedeli... kar ne vedo, kar jim niso povedali, kar so jim prikrili, zamolčali... potem nihče ne bi mogel ustaviti tega toka. Sistemi, vsi sistemi, so tik predtem, da se zrušijo, in pokažejo skrito. Napačno znanje je nevarnejše od neznanja !!! Znanje varuje - ignoriranje vodi v destrukcijo ! Verovanje v nekaj = neznanje o tem !