Tujina

Meja ni bila dolgo zaprta

Kairo, 25. 01. 2008 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Egipt je zaprl mejo z območjem Gaze, a so Palestinci z bagrom v zidu na meji naredili novo luknjo.

Egipt je uresničil napovedi in zamašil luknje v zidu, ki območje Gaze ločuje od te države. A meja ni bila dolgo zaprta, saj so Palestinci z buldožerji poskrbeli za to, da spet lahko prehajajo mejo.

Lahko kupujejo, ne smejo ostati v Egiptu

Izraelska letala so v noči na petek na obmejnem območju Gaze v zračnih napadih ubila štiri pripadnike Hamasa. Kot so sporočili predstavniki palestinskih oblasti, sta bila dva človeka ubita blizu območja s pretrgano obmejno ograjo na meji z Egiptom, dva pa med vožnjo v mesto Rafa. Izraelske oblasti so napade označile kot "boj proti terorizmu".

Egipt je ponoči na mejo z območjem Gaze namestil obmejne stražarje v polni bojni opremi, ki so po dveh dneh začeli nadzorovati prehajanje meje. Prebivalcem Gaze so dovolili, da iz Egipta prinašajo hrano, pijačo in druge dobrine ter zaustavljali tiste, ki so želeli pobegniti v to državo. Kot poročajo priče, je nekaj mladostnikov v stražarje metalo kamenje, vendar je policija Hamasa posredovala in preprečila nasilje.

Izrael je pred dobrim tednom dni uvedel blokado območja Gaze, s katero je zaprl prehode med Izraelom in Gazo. Zaradi blokade, ki je še poglobila že tako slab humanitarni položaj prebivalcev Gaze, so v noči na sredo neznanci z eksplozijami in buldožerji na več mestih pri mejnem prehodu Rafa podrli 14 kilometrov dolg zid. Palestinci so začeli množično odhajati v Egipt. Tako je v sredo mejo prečkalo 400.000 prebivalcev z območja Gaze, v četrtek pa okoli 300.000.

Palestinci se odpravljajo v Egipt, da bi nakupili hrano, gorivo, cigarete ter koze in drugo živino.
Palestinci se odpravljajo v Egipt, da bi nakupili hrano, gorivo, cigarete ter koze in drugo živino. FOTO: Reuters

ZDA pozvale Egipt, naj zavaruje mejo z Gazo

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je izrazila razumevanje za težak položaj, v katerem se nahaja Egipt, toda dodala: "Gre za mednarodno mejo, ki mora biti zaščitena in verjamem, da Egipt razume, kako pomembno je, da to storijo."

Predstavnik egiptovskega zunanjega ministrstva je obljubil, da se bo meja normalizirala in dodal, da je trenutno stanje le začasno. Na egiptovsko vlado močno pritiska tudi Izrael, ki je zaskrbljen zaradi možnega tihotapljenja orožja.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nintendo64@email.si
25. 01. 2008 13.55
Heh, nihče jih noče.
DarthRevan
25. 01. 2008 11.19
V bistvu ni bilo čisto tako. Kert so tudi oni k nam romali - tankat...
izbruh@gmail.com
25. 01. 2008 11.12
Takole smo mi nekoč romali v Trst...