Tujina

Število okuženih še vedno narašča

Ciudad de México/Ljubljana, 04. 05. 2009 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
20

Mehiške oblasti so sporočile, da je glede razmer zaradi nove gripe najhujše mimo. Število na novo potrjenih primerov v državah EU pa še vedno narašča. WHO pa opozarja pred novim valom izbruhov.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je sporočil, da stopnje pripravljenosti za zdaj ne nameravajo dvigniti na najvišjo.

V Španiji so danes potrdili nove primere okužb, ki so število okuženih dvignili na 54, od tega se jih 11 zdravi v bolnišnicah. V Franciji so po dveh potrjenih novih primerih z virusom nove gripe okuženi štirje ljudje.

Francoska ministrica za zdravje Roselyne Bachelot je dejala, da sta se oba človeka, pri katerih so na novo potrdili okužbo, nedavno vrnila iz Mehike, oba pa sta trenutno v bolnišnici. Špansko ministrstvo za zdravje je medtem štiri nove primere potrdilo v severovzhodnih pokrajinah Aragonija in Katalonija. Vsi so že zapustili bolnišnico, tam jih od 44 bolnikov ostaja le še 38.

Francoske oblasti so sicer med koncem tedna sprejele nove ukrepe za preprečitev širjenja virusa med majhnimi otroki. Vsi, ki delajo z njimi in se bodo iz Mehike vrnili v Francijo, si bodo morali vzeti prost teden. Starši otrok, mlajših od enega leta, pa bodo morali po vrnitvi svoje otroke za en teden izolirati od drugih.

Večina doslej okuženih z virusom A H1N1 v Evropi se je sicer okužila v Mehiki, v Nemčiji, Španiji in Veliki Britaniji pa so zabeležili tudi skupno osem primerov prenosa okužbe znotraj države, je danes sporočil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v Stockholmu.

Portugalska potrdila prvi primer

Portugalska ministrica za zdravje Ana Jorge je danes povedala, da so prvi primer virusa nove gripe potrdili tudi na Portugalskem. Šlo naj bi za 30-letno žensko, ki je bila pred tem na počitnicah v Mehiki. Okužena je po zagotovilih Jorgejeve že okrevala, vendar se še vedno nahaja doma v izolaciji. Predstavniki zdravstvenih oblasti so že poiskali ljudi, ki so bili z njo v stiku, potem ko se je vrnila iz Mehike.

''Na Portugalskem ni dokazov o prenosu virusa s človeka na človeka,'' je dejala Jorgeova in dodala, da ostali popotniki iz te skupine ne kažejo znakov bolezni. Portugalska je sicer uvedla več ukrepov za boj proti gripi, med drugim spremljajo tudi potnike, ki se vračajo iz Mehike.

Nova primera v Italiji

Po podatkih WHO naj bi bili v 20 državah, kjer se je pojavila gripa, že 1003 potrjeni primeri okužbe.

Italijansko ministrstvo za zdravje je medtem sporočilo, da so v državi potrdili dva nova primera okužbe z virusom H1N1. Za prašičjo gripo sta zbolela 16-letno dekle in 11-letni deček, ki sta se nedavno vrnila iz Mehike.

Karantena za 250 vojakov in zaposlenih

O novih potrjenih primerih prašičje gripe poročajo tudi iz Velike Britanije, kjer se je z virusom H1N1 na novo okužilo devet ljudi, od tega sedem ljudi, ki niso potovali v Mehiko. V Veliki Britaniji je za prašičjo gripo tako zbolelo že 27 ljudi, so sporočile britanske zdravstvene oblasti.

V kantonu Fribourg na zahodu Švice pa so za okoli 250 vojakov in zaposlenih v vojašnici uvedli karanteno. Pri dveh vojakih namreč sumijo, da sta se okužila z virusom H1N1. Švicarsko obrambno ministrstvo sicer ni sporočilo, ali sta se vojaka nedavno mudila v državah, kjer so že potrdili primere prašičje gripe. Vojaka so že hospitalizirali, prve rezultate testiranja pa pričakujejo v sredo.

Calderon: Virus v fazi stabilizacije

Iz mehiškega ministrstva za zdravje so v nedeljo sporočili, da je epidemija nove gripe ''iz najhujšega'', tamkajšnji strokovnjaki pa pravijo, da morda nova gripa ni hujša od navadne oblike te bolezni. ''Virus je v fazi stabilizacije. Število primerov okužbe se manjša,'' je dejal mehiški predsednik Felipe Calderon in dodal, da bo Mehika ta teden ponovno normalno zaživela

Življenje v Mehiki se je zaradi gripe skoraj povsem ustavilo.
Življenje v Mehiki se je zaradi gripe skoraj povsem ustavilo. FOTO: Helena Adamič

Mehiške oblasti domnevajo, da je bil virus nove gripe v Mehiki najaktivnejši med 23. in 28. aprilom, tamkajšnji zdravstveni minister Jose Cordova pa je dejal, da je izbruh že v zatonu. Mehiške oblasti so do zdaj potrdile 590 primerov okužbe z novo gripo in 25 smrti, povezanih s to boleznijo, poroča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Skupno so v svetu potrdili 985 primerov okužbe v 20 državah.

Pri WHO so ob tem še posvarili, da bi se nova gripa lahko v prihodnjih mesecih še lahko močno razširila, čeprav v Mehiki trdijo, da je najhujše mimo.

WHO svari pred možnim ponovnim izbruhom.
WHO svari pred možnim ponovnim izbruhom. FOTO: Reuters

Kot je v nedeljo povedal tiskovni predstavnik WHO Gregory Hartl, se lahko izbruh ponovno okrepi, čeprav število obolelih upada, saj je od izbruha minilo šele okoli 10 dni. ''Rad bi spomnil, da se je španska gripa leta 1918 najprej močno razširila spomladi, poleti skoraj izginila, v jeseni pa se je razširila še mnogo bolj in močneje kot spomladi,'' je dejal Hartl, poroča CNN.

Optimistični tudi v ZDA

Tudi v ZDA, kjer so virus doslej potrdili v 36 zveznih državah pri 286 ljudeh, so zdravstveni strokovnjaki menili, da so se ZDA izognile najhujšemu, a obenem poudarili, da bo več jasno, ko se bo čez nekaj mesecev začelo obdobje običajne gripe, ki jo bo spremljal tudi nov virus.

Ministrica za zdravje Kathleen Sebelius je sicer v pogovoru za televizijo CBS menila, da prizadevanja za razvoj cepiva proti virusu A H1N1 ne bi smela spodkopati izboljšane različice cepiva proti običajni gripi, zaradi katere v ZDA vsako leto umre 36.000 ljudi.

Tudi Chanova svari, da lahko svet hudo udari tudi drugi val bolezni.
Tudi Chanova svari, da lahko svet hudo udari tudi drugi val bolezni. FOTO: Reuters

Kljub optimističnim napovedim Mehike in spodbudnim znakom iz ZDA pa je generalna direktorica WHO Margaret Chan v pogovoru za današnji Financial Times posvarila, da zmanjševanje števila smrtnih žrtev virusa nove gripe še ne pomeni, da se širjenje virusa bliža koncu. Kot je opozorila, lahko svet hudo udari tudi drugi val bolezni.

"Če se bo to zgodilo, bi bil to največji izbruh, ki mu je bil svet priča v 21. stoletju," je za FT dejala Chanova. "Upamo, da bo virus oslabel, saj če ne bo, smo na poti k velikemu izbruhu. Ne napovedujem izbruha pandemije, a če jo spregledamo in se nanjo ne pripravimo, mi ne bo uspelo. Raje se pripravim preveč, kot da se ne pripravim," je Chanova tudi zavrnila kritike o pretirani reakciji na širjenje virusa.

Pomembno je zaustaviti širjenje pri prašičih

Po nedeljskem odkritju virusa pri čredi prašičev v Kanadi je WHO izpostavila tudi pomembnost ustavitve širjenja virusa med prašiči, saj bi to predstavljalo tveganje nadaljnjega širjenja med ljudmi. A kot je opozoril strokovnjak za varnost hrane Peter Ben Embarek, tveganje pri tem predstavlja stik s telesnimi tekočinami živali in ne uživanje predelanega ali kuhanega mesa.

V EU število primerov nove gripe narašča.
V EU število primerov nove gripe narašča. FOTO: Reuters

Države so sicer v boju proti širjenju bolezni sprejela najrazličnejše ukrepe – Kitajska je v okviru ukrepov proti širjenju virusa gripe H1N1 med drugim za 70 Mehičanov, ki so pripotovali na Kitajsko, v bolnišnicah in hotelih odredila obvezno karanteno, kar je sprožilo ostro kritiko Mehike.

Ta bo sedaj na Kitajsko poslala letalo, ki bo njene državljane prepeljalo nazaj v domovino. Mehiški predsednik Felipe Calderon je obsodil države, ki so po njegovih besedah "zaradi nevednosti in napačnih informacij" sprejele "diskriminatorne ukrepe" proti Mehičanom, čeprav pri tem ni izpostavil nobene države. Kitajska je sicer danes zanikala, da so tarča preventivnih ukrepov Mehičani ter zatrdila, da ukrepi niso diskriminatorni.

V Sloveniji doslej še ni primera suma na okužbo z novim virusom gripe. Z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so sporočili, da tudi pri nas, tako kot drugje v Evropi, še naprej budno spremljajo širjenje novega virusa, pozorno opazujejo razmere in izvajajo laboratorijsko diagnostiko, da bi zaznali morebiten pojav bolezni pri nas.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
05. 05. 2009 01.17
JBT tam je tudi izvor,jaz že ves čas to trdim!
cupofmarja@email.si
04. 05. 2009 20.48
ja...Slovenija ful obvladuje virus, ker ga še ni......
tulibuli
04. 05. 2009 15.35
ja zdej pride pa še MOTABA, kaj nist gledal filma včeri na POP tv z naslovom IZBRUH. Po moje so ga predvajal sam zato, da bi še večjo paniko delal. Pa tut se mi zdi da kr komi čakajo da bi še pr nas kdo zbolel, no sej če ne bo si bojo pa zmislal, da jim gledanost zraste!!!
Andrew Karnicar
04. 05. 2009 15.17
Ja varnost v slo pa taka, v soboto sem se vrnil iz mehike, in seveda zaradi varnosti samega sebe in najbliznjih sem zelel opraviti preventivni test na Virus... vendar me ze 3 dni posiljajo od bolnisnice v zdravstveni dom na testiranje ki naj bi bilo samoplacnisko, ni problem gre za mojo varnost vendar tudi samoplacnisko ni mozno ce ni nobenih simptomov..... v europi so preventivni testi prosti placila in jih nardijo brez kakersnih oklevanj mi pa smo se vedno na balkanu in temu primerno razmisljanje zdravstvenega osebja...... in ministerstva za zdravstvo............ tako da v tem casu lahko okuzim kar se le da celo slovenijo.....
JBT
04. 05. 2009 15.05
Čudno, da lahko kar sami napovejo drugi val izbruha. Niso dobro mutirali virus. Morajo ga malo ojačat. Sam zdaj bo na vrsti Azija.
manco-capac
04. 05. 2009 14.40
A tud Portugalci? A je s Christianom Ronaldom vse v redu?
sottozero
04. 05. 2009 13.51
Spremenimo prehranjevalne navade. Če že jemo meso naj bo vzrejeno na eko-kmetijah... Ne pa, da pojemo skoraj vse kar nam prodajajo v AKCIJAH...umetno vzrejene prašiče, govedo in perutnino. Industrializacija PREHRAMBENE INDUSTRIJE nas je pripeljala,do raznih "novih" virusov in bolezni. Pa seveda lakomnost "farmaceutskega lobija". Človek je najbolj SAM kriv za vse kar se dogaja!
porka.malorka
04. 05. 2009 13.15
Kot vem Dela Žito piškote,ki majo isti učink kot tamiflu hahahha
mfmaister
04. 05. 2009 11.58
ni se prjel tko kt ptičja gripa pa so rekl da bojo ukinl :D
manco-capac
04. 05. 2009 11.56
In to ne bo še nič! Počakajte na tretji val in novi tamiflu GTI.
.vedno
04. 05. 2009 11.47
Mene pa zanima, kaj sedaj pripravljajo, ker je ta gripa mimo. Mah klinc, dejmo se presenetit. :)
.mdC.
04. 05. 2009 10.27
Lejte si tole!! Saj niso resni! Izredna novica V Sloveniji ni novih sumov okužbe z virusom nove gripe.
MitroXan
04. 05. 2009 10.20
lol. dobra marketinška poteza Roche-ja
Audy
04. 05. 2009 10.19
"Rumsfeld who’d been chairman of the pharmaceutical company Gilead Sciences. Gilead Sciences held exclusive world patent rights to Tamiflu. Rumsfeld and crew cashed in again after the latest manufactured flu scare hit the boards last month. “Since the outbreak of Swine Flu Panic (not Swine Flu but Swine Flu Panic) sales of Tamiflu as well as any and every possible drug marketed as flu related have exploded." Zakaj se o TEM ni ne piše?? Barabe nimajo zadosti krvavega vojnega denarja, morajo še z bioterorizmom služit, BANDA!
.mdC.
04. 05. 2009 10.09
ne se pustit temu medijskemu bulšitu! to je pač spet neka manipulacija... če hočete pa se bojte in osanite noter, pa kupite veliko tamifluja..
Nelonen
04. 05. 2009 09.49
Jest prodajam zaščitne gate za naglavo, 1 EUR/kos
bbier
04. 05. 2009 09.46
JohnWayne
04. 05. 2009 08.50
Tamiflu -> 4mrd $ dobička v 1 tednu. Ni slabo...
jezni_jezek
04. 05. 2009 08.30
čudno mi je prazniki so mim pa še gripa he he he he
spektator213
04. 05. 2009 08.18
vidiš, je Obama namignil, da naj se virus "unese", pa se je unesel. To ti je Amerika...