Tujina

Megi tudi v Koreji vzela življenja

Tokio/Seul, 19. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V tajfunu Megi, ki je v noči na četrtek zajel Južno Korejo, so življenje izgubile najmanj štiri osebe, štiri pa še pogrešajo.

Megi se pripravlja na napad na Seul (foto: Reuters)
Megi se pripravlja na napad na Seul (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kot so sporočili iz urada za zaščito pred katastrofami v Seulu, gre pri štirih smrtnih žrtvah za starejše ljudi, ki so se utopili v naraslih vodah. Najhuje je na jugu in jugovzhodu države, kjer je moralo zaradi tajfuna več kot 2.400 ljudi zapustiti domove in si poiskati zasilno zatočišče. Tajfun, ki je danes že močno izgubil na moči, so spremljali hudi nalivi, zaradi katerih je prišlo do številnih poplav in zemeljskih plazov. Po Južni Koreji je divjal kakih šest ur.

Japonska narodna garda še vedno išče preživele
Japonska narodna garda še vedno išče preživele FOTO: Reuters

Močno deževje, ki ga je s sabo prinesel tajfun Megi, je na Japonskem zahteval že devet žrtev. Zaradi močnega naliva, ki traja že drugi dan, je več rek na zahodu Japonske prestopilo svoje bregove in v evakuacijo prisililo 700 državljanov . Prav tako je sprožil več zemeljskih plazov.

Ob tako močnem vetru tudi dežnik ne pomaga
Ob tako močnem vetru tudi dežnik ne pomaga FOTO: Reuters

Med žrtvami na Japonskem je tudi starejši par, ki ga je pokopala lastna hiša, ki je popustila pod težo zemeljskega plazu. Drugi so življenje izgubili v naraslih vodah in jarkih. Zadnja žrtev naj bi bila 45-letna ženska, ki je poskušali evakuirati svojo hišo. 165 osnovnošolcev je v strahu za svoje življenje in brez elektrike in vode noč preživelo v zdravilišču. Eno dekle so morali s helikopterjem odpeljati v bolnišnico, ker je imela vnet slepič.

Divjanje tajfuna ob obali Japonske
Divjanje tajfuna ob obali Japonske FOTO: Reuters

Zaradi močnega vetra, ki dosega hitrost tudi do 126 kilometrov na uro, in nalivov so morali odpovedati okoli 30 letov. Meteorologi pričakujejo, da bo tajfun v petek dosegel sever Japonske in prav tako za sabo pustil razdejanje.

Tajfuna Megi je divjal tudi po Južni Koreji, kjer so morali evakuirati 2.400 ljudi, dva pa še vedno pogrešajo. Oblasti so bile prisiljene odpovedati 41 letov, več vlakov pa ni peljalo na sever prizadetega območja.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA