Tujina

Medijska vojna

Beograd, 09. 08. 2006 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Posnetki domnevnih zločinov nad Srbi v hrvaški vojaški operaciji Nevihta so znova v središču pozornosti.

Tožilstvo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je pred dnevi prejelo posnetek domnevnih vojnih zločinov nad Srbi po hrvaški vojaški operaciji Nevihta avgusta 1995, ki so ga pred dnevi predvajali srbski mediji. Vlada Srbije je na kritike ob objavi prispevka sporočila, da "morajo biti Atif Dudaković in drugi vojni zločinci, ki so storili zločine, takoj aretirani in za svoja dejanja odgovarjati pred sodiščem," je zapisano na strani televizije B92.

Hrvaški vojni analitik Pavle Kalinić je na zadnjem javnem nastopu na Dnevniku Hrvaške televizije povedal: »Javna objava amaterskih posnetkov beograjske televizije B92, na katerih so prikazani domnevni vojni zločini na področju Dvora na Uni, v akciji Nevihta, ni naključno, ampak se skuša oblatiti vojaško-policijsko akcijo.« Kalinić je še poudaril, da ko gre za vlogo komandanta Dudakovića v vojaški akciji Nevihta, hrvaško pravosodje ni odgovorno za njegove dejavnosti na področju Bosne in Hercegovine.

Atif Dudaković pa je na obtožbe za požig srbskih vasi na področju Petrova odgovoril, da je to "montaža in laž srbske televizije". Poudaril je še, da so posnetki odgovor na tožbo Bosne in Herecegovine proti Srbiji, manipulacija, medijska vojna, ki ima svoj cilj uresničiti ideje srbske politike.

"Nisem se boril in požigal po Srbiji, kot so nekateri iz Srbije to počeli v BiH, temveč sem se boril in osvobajal svojo državo," pa je Dudaković izjavil za Dnevni Avaz. V njegov bran je danes stopil tudi predsedujoči predsedstvu BiH Sulejman Tihić.

Tožilstvo Bosne in Hercegovine je že začelo preiskovalni postopek o domnevih zločinih, ki so prikazani na amaterskem posnetku. Hrvaški mediji in analitiki se sprašujejo, kako so se posnetki, ki nikoli prej niso bili objavljeni in imajo sporno vsebino pojavili prav v trenutku, ko so Hrvati praznovali obletnico akcije Nevihta. Za hrvaške politične analitike je to dejanje poskus, da bi se osvobodilna operacija na mednarodnem političnem prizirišču prikazala kot zločinska akcija.

Vojaški poveljnik Atif Dudaković je na obtožbe za požig srbskih vasi na področju Petrova odgovoril, da je vse to montaža in laž srbske televizije
Vojaški poveljnik Atif Dudaković je na obtožbe za požig srbskih vasi na področju Petrova odgovoril, da je vse to montaža in laž srbske televizije FOTO: Reuters

Za posamezne bošnjaške politične kroge je celotna zadeva dobro premišljena, saj so se posnetki pojavili prav pred izrekom sodbe na Mednarodnem sodišču, kjer Bosna in Hercegovina toži Srbijo in Črno Goro zaradi vojaške agresije in genocida. Cilj objave teh posnetkov je po njihovem mnenju relativiziranje storjenih zločinov in izenačitev odgovornosti za krvave dogodke na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Mesić: Na spornih posnetkih iz Nevihte niso hrvaški vojaki

Hrvaški predsednik Stjepan Mesić je za hrvaški časnik Jutranji list zanikal, da so na posnetkih iz operacije Nevihta, ki so jih pred dnevi predvajali srbski mediji, hrvaški vojaki. To je ugotovil že s površnim pogledom. Objava teh posnetkov pa je po njegovem mnenju poizkus, da bi se krivda in zločini iz vojnega obdobja porazdelila med vse strani.

Srbija se mora soočiti z dejstvom, da se je vse začelo z vojaškim načrtom takratnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, ki je "na ruševinah Jugoslavije hotel zgraditi Veliko Srbijo", je še dejal Mesić.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jam
10. 08. 2006 18.32
Ti avava si pa čist usekan in histeričen! Civilisti v nobeni vojni niso nič krivi, ne glede na to kdo so. Tisti, ki je kriv, naj odgovarja za svoja dejanja, sploh pa če je to prikazan na videoposnetku (pa naj bo to amaterski lai pa ne). V bistvu mi civilisti smo deloma tudi sami krivi za to kar se je in se še dogaja po svetu, ker volijo (volimo) takšne pokvarjene politike, ki vse to zakuhajo.
avava
10. 08. 2006 14.46
+1
kar se SRBOV tiče oni so za vse krivi kar se je dogajalo v bivši JUG.in naj nosijo posledice tako kot NEMCI- NACISTI pa še vojno odškodnino naj plačajo tako da se nepoberejo 100 let iz krize škoda je nekaterih posameznikov v srbiji ubijejo ĐINĐIČA ki je hotel dobro SRBIJI no pa naj majo to kar majo kar se pa tiče tegale filma je pa res sam ena montaža oni to znajo manipulirai z mediji kar smo lahko vidli v filmih ko oni niso NIKOLI NILKOLI KRIVIampak samo drugi MUSLIMANI IN KASNEJE AMERIČANI NAJ SE RAJE ZBUDIJO KER NEBO NIKOLI NJIHOVE velike srbije !!!!!!!!!!!!!!
theykilledKenny
09. 08. 2006 19.32
ej binladen carski komentar si dal LOL
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
09. 08. 2006 14.47
+1
Na Evropskem sodišču bom tožil Mednarodno sodišče (za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu) za sodne zaostanke!