Tujina

Med spanjem jih je zasul plaz

Islamabad, 12. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V snežnem plazu v severnem pakistanskem delu pokrajine Kašmir je umrlo najmanj 41 ljudi, pet pa je poškodovanih.

V prihodnjih dneh vremenoslovci napovedujejo še obilnejše snežne padavine (Foto: Reuters)
V prihodnjih dneh vremenoslovci napovedujejo še obilnejše snežne padavine (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Po navedbah tamkajšnje policije sta dva plazova v petek pozno zvečer zajela vasici Surgan in Janowai, prebivalci, ki so spali, pa niso uspeli zapustiti bivališč. Od 18 hiš jih je v Surganu najmanj 10 povsem uničenih, več deset trupel pa je še vedno pod snegom.

Reševanje na območju zelo otežujejo neprekinjene snežne padavine. Ceste in druge povezave na območju so prekinjene, letališča so zaprta, leti pa odpovedani.

Že v četrtek je v snežnem plazu na območju Mansehra, 75 kilometrov severno od prestolnice Islamabad, umrlo 16 ljudi. Pakistan je v zadnjem mesecu zajelo hudo deževje in snežne padavine, ki so ohromile severni in jugozahodni del države. Meteorologi pa napovedujejo, da se bodo v prihodnjih tednih padavine še okrepile.

V poplavah že več kot 100 mrtvih

Na jugozahodu Pakistana je v poplavi, do katere je prišlo, ker je popustil jez, umrlo najmanj 135 ljudi, še najmanj 500 pa jih pogrešajo.

Število žrtev zaradi izlitja vode iz jezu je naraslo že na 80 (Foto: Reuters)
Število žrtev zaradi izlitja vode iz jezu je naraslo že na 80 (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Popustil je 150 metrov visoki jez Šakidor v bližini mesta Pasni, kakih 600 kilometrov jugozahodno od mesta Kveta v pokrajini Balučistan, in sicer zaradi prevelike količine vode v akumulacijskem jezeru, ki se je nabrala po obilnem deževju v zadnjih dneh.

Po navedbah lokalnih oblasti so z ogroženega območja doslej rešili več kot 1.200 ljudi. Na območju, ki ga je sedaj povsem poplavila voda izza jezu, naj bi sicer živelo okoli 7.000 ljudi, ki so ostali brez domov.

V pokrajini Balučistan je uničena skoraj vsa infrastruktura (Foto: Reuters)
V pokrajini Balučistan je uničena skoraj vsa infrastruktura (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Jez Šakidor so zgradili leta 2003, da bi si z vodo v akumulacijskem jezeru pomagali tudi pri namakanju okoliških območij. Jez pa ni zadržal velike količine vode, ki se je nabrala po več kot tednu dni obilnih padavin. Voda, ki se je izlila prek jezu, je pred seboj porušila vse, tudi ceste in telefonske povezave. Porušenih oziroma močno poškodovanih je tudi osem mostov.

SORODNI ČLANKI