Tujina

FOTO: S solzivcem nad protestnike

Teheran, 07. 12. 2009 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S./Reuters/STA/T.Š.
Komentarji
3

Protesti v iranski prestolnici so se sprevrgli v spopad med policisti in privrženci opozicijskega vodje Musavija. Študenti so s protestom obeležili obletnico usmrtitve treh študentov leta 1953.

V osrednjem Teheranu, predvsem v bližini univerze, so prekinili dostop do mobilnega omrežja, da pripadniki Musavija ne bi mogli komunicirati med seboj.

Iran je že včeraj, na predvečer študentskih demonstracij, ki so vsako leto 7. decembra, ko se spomnijo usmrtitve treh študentov leta 1953, prekinil dostop do interneta in opozoril novinarje, ki delajo za tuje medije, naj naslednje tri dni raje ostanejo v svojih pisarnah.

Objave na spletnih straneh sicer nakazujejo na to, da bodo demonstracije zaznamovane tudi proti junijskim volitvam, ki naj bi bile ponarejene. ''Vse ljudi pozivamo, naj pridejo na univerzo, da bomo skupaj protestirali,'' je neki študent objavil na spletu.

Opozicijski vodja Mir Hosein Musavi je podprl študentske demonstracije in na svoji spletni strani oznanil, da njegovo gibanje živi. ''Velik narod ne bi ostal tiho, ko nekateri zasežejo njegove glasove,'' je sporočil Musavi, ki trdi, da mu je predsednik Mahmud Ahmadinedžad ukradel zmago na predsedniških volitvah 12. junija.

Ponedeljkovi protesti v Iranu-2
Ponedeljkovi protesti v Iranu-2 FOTO: Reuters

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Kamenei, ki ima glavno besedo glede vseh državnih zadev, je opozicijo obtožil, da v državo prinaša razdor in ustvarja možnosti za sovražnike Irana.

Z današnjimi demonstracijami sicer obeležujejo obletnico usmrtitve treh študentov na antiameriškem protestu leta 1953, ko je bil na oblasti tesen ameriški zaveznik Shah Mohamad.

Po poročanju prič je med demonstracijami v središču Teherana že prišlo do nemirov med policijo in privrženci opozicijskega voditelja Musavija. Policija je med protestnike, da bi jih razkropila in umirila, razpršila solzivec.

Po navedbah prič se je v bližini univerze zbralo več sto pripadnikov policije in varnostnih sil, znotraj stavbe pa naj bi več sto študentov vzklikalo slogane proti Ahmadinedžadu in za opozicijskega voditelja Mira Hoseina Musavija. Pred poslopjem univerze so policisti aretirali dve protestnici. ''Obe sta nosili zelene trakove, kar je znak podpore Musaviju, ko ju je aretirala policija,'' piše na spletni strani reformistov.

Iranske varnostne sile pa so tudi preprečile študentom, da bi zapustili univerzo v Teheranu in se pridružili protestom na drugih univerzah, piše na spletni strani Amirkabir.

Iranske oblasti so sicer močno poostrile varnost in na ulice poslale več pripadnikov policijskih sil.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
07. 12. 2009 19.55
Pri nas bo isto
marko.peser@gmail.com
07. 12. 2009 17.06
ne dajte se iranci, ves svet je z vami, boriti se je treba, še vsak režim je padel, vaš bo tudi, treba biti uporen! GO IRAN!
Ca6e
07. 12. 2009 10.54
There goes again devil in the white uniform. Kaj češ s tako državo kjer če protestiraš te zaprejo mučijo pa nakonc lahk še ubijejo.