Tujina

'Med protesti uporabili pravo strelivo'

Damask/Sana, 09. 04. 2011 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

V Siriji je po podatkih Nacionalne organizacije za človekove pravice med zadnjimi protesti umrlo 37 ljudi. Varnostne sile naj bi proti protestnikom uporabile pravo strelivo, solzivec in druge pline.

Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je obsodila nasilje in smrti, ter pozvala Sirijo, naj izvede "smiselne politične reforme".

Sirske varnostne sile so danes zgodaj zjutraj s pravimi naboji streljale na protestnike v mestu Latakia. Več oseb je ranjenih, nekaj naj bi bilo tudi mrtvih, je novinarjem povedala priča.

"Na ulici ne moreš narediti niti dveh korakov, saj te lahko takoj aretirajo. Težko je ugotoviti, ali je kdo umrl, a slišali smo veliko streljanja," je dejal eden od prebivalcev mesta. "Nekaj pa je jasno. Režim kaže zobe in nasilje je edina stvar, ki jo pozna," je še dodal po telefonu.

V mestu Dara pa so vojaki streljali na žalujoče, ki so se zbrali na pogrebu ubitih protestnikov.

Po včerajšnjih dogodkih je sirski notranjih minister opozoril, da ne bodo tolerirali kršitev zakona, in da bodo primerno ukrepali v primerih, ko bodo za kršitvami stale "oborožene skupine", poroča državna tiskovna agencija Sana.

Po zadnjih podatkih je včeraj v Siriji med demonstracijami umrlo najmanj 37 protestnikov, je sporočila sirska Nacionalna organizacija za človekove pravice. V mestu Dara na jugu države je umrlo 30 oseb, trije protestniki so bili ubiti v Homsu, trije v Harasti, en človek pa je umrl v Doumi. "Vemo, da so uporabili pravo strelivo, solzivec in druge pline," je sporočil vodja omenjene organizacije Amar Kurabi.

Ameriški predsednik Barack Obama je pozval sirske oblasti, naj se vzdržijo nadaljnjih nasilnih ukrepov proti udeležencem mirnih protestov ter prekinejo z naključnimi aretacijami, pripori in mučenjem zapornikov. Obenem naj dovolijo neodvisno preiskavo najnovejših političnih nemirov v državi, je še dodal.

Kurdi so protestirali zaradi petkovih dogodkov.
Kurdi so protestirali zaradi petkovih dogodkov. FOTO: Reuters

V Siriji je včeraj protestiralo tudi na tisoče Kurdov, ki so zahtevali svobodo. Sirski predsednik Bašarja al Asad je dan prej prebivalcem kurdskega porekla podelil državljanstvo.

A Kurdi tega nočejo. "Nočemo državljanstva, hočemo svobodo," so vzklikali. Sirskim Kurdom, ki predstavljajo večino na severovzhodu države, je namreč Damask po spornem popisu prebivalstva skoraj pol stoletja odrekal pravico do državljanstva.

Ozadje protestov

Protesti so se začeli 18. marca na jugu države, nato pa so se razširili tudi na druga območja. Val protestov naj bi bil največji izziv doslej za 45-letnega sirskega predsednika al Asada.

Protestniki v državi, kjer so razlike velike, kar 14 odstotkov od 22 milijonov prebivalcev živi pod pragom revščine, zahtevajo demokratične reforme, spoštovanje človekovih pravic in svobodo govora, nekateri pa tudi odhod predsednika al Asada.

Jemen: Policija znova streljala na nasprotnike režima

Nemiri so tudi v Jemnu, kjer je policija v petek spet streljala na nasprotnike predsednika Alija Abdulaha Saleha. Pri tem so bili ubiti štirje protestniki, še 116 ljudi je bilo ranjenih. Do streljanja je prišlo na shodu v Taizu na jugu države, sicer pa so množični protirežimski shodi potekali tudi v drugih krajih.

Jemen se že od konca januarja sooča z nemiri in zahtevami protestnikov po Salehovem takojšnjem odstopu, ki državo vodi 32 let, a se oblasti ne želi odreči. V protestnem gibanju so združeni mladi, vojaški poveljniki in verski voditelji.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moelmol
09. 04. 2011 18.33
a metan so uporabli glede na to da je med drugimi plini ki se izločajo sekundno?
vzhod
09. 04. 2011 18.26
uporabiti vsa sredstva da se naredi red v drzavi in preprecijo mnozicni ropi,vlomi in agresija nad prebivalci z strani portestnikov o katerih mediji ne porocajo !
Desktop.Messiah
09. 04. 2011 16.29
cit: 'Med protesti uporabili pravo strelivo' Red in stabilnost na 1. mestu. Tako bi ob anarhistični grožnji morale ravnati VSE vlade.