Tujina

Med polnočnico ubili poslanca

Kolombo, 25. 12. 2005 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Na vzhodu Šrilanke so med polnočnico ustrelili poslanca, naklonjenega upornim tamilskim tigrom.

Tamilski tigri
Tamilski tigri FOTO: Reuters

Med polnočnico na vzhodu Šrilanke so neznanci v streljanju ubili poslanca Josepha Pararajasinghama, naklonjenega upornim tamilskim tigrom (LTTE), je sporočilo tamkajšnje obrambno ministrstvo. V napadu v cerkvi v kraju Batticaloa je bilo ranjenih tudi najmanj osem ljudi, med njimi soproga poslanca. Napad je okrepil bojazni, da bi v državi lahko znova izbruhnila državljanska vojna.

71-letni poslanec Joseph Pararajasingham je bil član Tamilskega nacionalnega združenja (TNA), ki je blizu tamilskim tigrom, ki se že dve desetletji borijo za neodvisnost 3,2 milijona pripadnikov tamilske manjšine.

Obrambno ministrstvo je sporočilo, da se Pararajasingham sprva ni nameraval udeležiti polnočnice, da pa je nekdo po telefonu vztrajal, naj se je udeleži. Po navedbah prič je bila maša tik pred koncem, ko so neznanci začeli streljati na ljudi v prvi vrsti. Policija je sporočila, da je poslanec umrl takoj, ko sta ga v prsi zadela dva strela. Njegovi telesni stražarji so odgovorili na strele, a so napadalci pobegnili.

Za napad odgovorni tamilski uporniki?

Odgovornost za napad ni prevzel še nihče, vlada pa je zanj že obsodila tamilske tigre. "Zdi se, da skušajo tamilski tigri odvrniti pozornost in povzročati opustošenje, medtem ko se izogibajo političnim pogovorom za končanje državljanske vojne," je v sporočilu za javnost zapisala vlada.

Tamilski tigri so se za neodvisno tamilsko državo na severu in vzhodu Šrilanke začeli boriti leta 1983. V državljanski vojni je doslej umrlo 65.000 ljudi.


Policija pa sumi, da za napadom stojijo tamilski uporniki, ki so se odcepili od tamilskih tigrov in sledijo vodji z imenom Karuna. Ta odpadniška skupina je namreč v zadnjem času na vzhodu države izvedla več napadov na člane tamilskih tigrov in njihove pristaše. Nasilje se v zadnjem času krepi tudi na severu države, kjer so bili nazadnje v soboto v spopadih ubiti vojak in pet upornikov.

Tamilsko nacionalno združenje, katerega član je ubiti poslanec, ima v parlamentu 22 poslancev. Pararajasingham, nekdanji novinar, se je s politiko začel ukvarjati leta 1956, ves čas pa si je dejavno prizadeval za pravice tamilske manjšine.