Tujina

Med osumljenci tudi mladoletnik

London, 22. 08. 2006 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Londonu je pred sodnike stopilo 11 od 23 aretiranih obtožencev zarote za napade na letalih nad Atlantikom.

Glavni postopek proti obtoženim se bo po podatkih tožilstva verjetno pričel naslednje leto
Glavni postopek proti obtoženim se bo po podatkih tožilstva verjetno pričel naslednje leto FOTO: Reuters


Enajst osumljencev, obtoženih terorističnega delovanja v zvezi s preprečenimi napadi na britanska letala, je nastopilo pred britanskim sodiščem, ki je zanje odredilo podaljšan pripor do pričetka postopka 4. septembra, ko bo primer obravnavala sodnica Anne Rafferty. Enajst osumljencev ostaja v priporu brez obtožnice, dva pa so izpustili.

Preiskovalci podrobno pregledujejo zbrane dokaze, ki obsegajo prstne odtise, DNK, pisavo in forenzične dokaze, 8000 kosov pomnilnikov, kot so zgoščenke, DVD zgoščenke in spominske kartice, zemljevide Afganistana, knjige o eksplozivnih sredstvih in samomorilska sporočila.


Pred sodnikom Timothyjem Workmanom so nastopili Tanvir Hussain, Ahmed Ali, Umar Islam, Arafat Khan, Assad Ali Sarwar, Adam Khatib, Ibrahim Savant in Waheed Zaman, ki jih obtožnica bremeni naklepanja umora in načrtovanja terorističnega dejanja. 17-letni mladoletnik, soproga Ahmeda Alija, Cossar, in Mehran Hussein pa so obtoženi manjših prekrškov, vendar je sodišče tudi zanje odredilo podaljšan pripor.

Glavni postopek proti obtoženim se bo po podatkih tožilstva verjetno pričel naslednje leto, pričakujejo pa tudi, da bo postopek dolgotrajen. Glede enajstih osumljencev, ki še niso obtoženi, pa se mora tožilstvo do srede odločiti, ali jih bo izpustilo, obtožilo ali zaprosilo za več časa za preiskavo.

Brez maskare na letalo

Na letališčih Heathrow in Gatwich potniki na letala ne smejo prinesti kozmetike.
Na letališčih Heathrow in Gatwich potniki na letala ne smejo prinesti kozmetike. FOTO: Reuters

Upravi dveh glavnih letališč v Veliki Britaniji sta se odločili, da potniki odslej pri sebi ne bodo smeli imeti nobenih kozmetičnih sredstev, razen tistih, ki jih bodo kupili na letališču v čakalnicah, namenjenim odhodom letal.

Predstavnik za stike z mediji britanskih letaliških oblasti je povedal, da po novem mimo varnostnih kontrol na letalo ne bo več mogoče priti s pudrom, šminko, črtalom za oči in maskaro.

Zaradi razkritja zarote za varnost na britanskih letališčih skrbijo tudi močno oboroženi policisti.
Zaradi razkritja zarote za varnost na britanskih letališčih skrbijo tudi močno oboroženi policisti. FOTO: Reuters

Od razkritja terorističnih načrtov za napade na letala, ki bodo letela med Veliko Britanijo in ZDA je bila na seznamu prepovedanih kozmetičnih izdelkov na letalih le šminka, zdaj pa se je seznam razširil še na druge izdelke.

Kot je znano, so britanske oblasti pred dvema tednoma preprečile teroristično zaroto, v kateri bi napadalci razstrelili letala nad Atlantikom, napad pa bi izvedli z razstrelivom, skritim v ročni prtljagi. Zaradi tega so oblasti takoj poostrile varnostne ukrepe na britanskih letališčih, potniki pa so morali iz ročne prtljage izločiti mobilne telefone, prenosne računalnike in vse ostale naprave, ki se polnijo z baterijami.

ZDA in EU za več dostopa do podatkov

Ameriški časopis New York Times v današnji izdaji piše, da želita Evropska unija in ZDA za učinkovitejši boj proti terorizmu imeti večji dostop do osebnih podatkov letalskih potnikov, tudi podatke o njihovih kreditnih karticah in hotelskih rezervacijah.

Ameriški sekretar za notranjo varnost Michael Chertoff je pojasnil, da so podatki nujni za učinkovito preverjanje posameznikov, ki bi lahko bili povezani s teroristi in ne samo zato, da bi oblasti teroristom preprečile vstop v državo. ZDA imajo že zdaj pravico do vpogleda v večino osebnih podatkov letalskih potnikov, ki potujejo v njihovo državo, shranjenih v elektronske sisteme potovalnih agencij. Gre za podatke o sorodnikih, izbiri hotelov, sob in morebitni izposoji avtomobilov.

O potnikih, ki letijo v ZDA, lahko tamkajšnje oblasti izvedo vse od družinskih članov do tega, kateri avto bodo najeli.
O potnikih, ki letijo v ZDA, lahko tamkajšnje oblasti izvedo vse od družinskih članov do tega, kateri avto bodo najeli. FOTO: Reuters

Evropske in ameriške oblasti so se o posredovanju podatkov letalskih potnikov sporazumele leta 2004, a sporazum se izteče 30. septembra letos. Chertoff je prepričan, da bo sporazum ostal v veljavi še naprej.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.