Tujina

McCain izbral žensko

Denver, 29. 08. 2008 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
8

Republikanski predsedniški kandidat John McCain je za kandidatko za podpredsednico izbral guvernerko Aljaske Sarah Palin.

McCain je izbral guvernerko Aljaske za svojo kandidatko za podpredsednico.
McCain je izbral guvernerko Aljaske za svojo kandidatko za podpredsednico. FOTO: Reuters
To je drzna odločitev odločnega konservativca. Strateg republikancev Scott Reed

Ameriški republikanski kandidat za predsednika John McCain je obelodanil ime svoje kandidatke za podpredsednico. Tako se bo za Belo hišo ob boku McCaina potegovala guvernerka Aljaske Sarah Palin. Baza je nad izbiro Palinove, ki je reformatorka, nasprotnica splava in globoke krščanske vere, navdušena.

44-letna guvernerka je presenetljiva izbira republikancev, po mnenju analitikov pa so jo izbrali, da bi pridobila ženske volivke, tudi tiste, ki bi sicer izbrale demokratskega protikandidata Baracka Obamo, a jih je ta razočaral s svojo izbiro podpredsedniškega kandidata in je namesto Hillary Clinton izbral Josepha Bidna.

Sarah Palin ima z možem Toddom pet otrok. Zadnji sin se jima je rodil pred dvema letoma in čeprav je Palinova med nosečnostjo izvedela, da ima Downov sindrom, je splav odločno zavrnila.

Z objavo imena kandidatke za podpredsednico skuša McCain pozornost javnosti preusmeriti k svojemu taboru in stran od demokratske konvencije, ki se je v četrtek končala v Denverju z govorom Obame.

Obama si je za podpredsedniškega kandidata izbral Josepha Bidna in ne Hillary Clinton.
Obama si je za podpredsedniškega kandidata izbral Josepha Bidna in ne Hillary Clinton. FOTO: Reuters


Demokratski predsedniški kandidat na konvenciji ni skoparil s kritikami proti nasprotniku. Tako je McCaina obtožil, da s politiko sledi vedno manj priljubljenemu zaenkrat še ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu. So se pa v demokratski stranki odzvali tudi že na kandidatko za podpredsednico republikancev. Palinovo označujejo za političarko brez zunanjepolitičnih izkušenj. "John McCain je danes nekdanjo županjo mesta z 9000 prebivalci, ki nima nobenih zunanjepolitičnih izkušenj, postavil na položaj le streljaj od predsedniškega mesta," je v izjavi za javnost navedel Obamov tiskovni predstavnik Bill Burton.

Konvencija republikancev, kjer bo McCain uradno potrjen za kandidata za predsednika ZDA, se začne prihodnji teden v Minnesoti.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bostjan@kocevje.com
02. 09. 2008 17.22
naj bo ženska, sam da ni črna
kriss714@amis.net
31. 08. 2008 01.30
Sadjar
30. 08. 2008 15.12
Kar se tiče Bidena mi je povsem razumljivo, ker taki pokvarjenosti kot je Dick Cheney ni kos nobena ženska. Mckain pa izbral žensko. Mogoče pa pripravljajo presenečenje, zmago gospoda McCaina, da pa ne bi blo preveč sumljivo pa skušajo uprizoriti izenačene možnosti.
slaia
30. 08. 2008 09.23
mccain drugi buš!
mes
30. 08. 2008 08.07
Z miljoni dolarjev podprte volitve raznih korporacij,into naj bi bila demokracija in tak predsednik bi naj bil potem neodvisen od mnenj teh koncernov ?????
arinnho
29. 08. 2008 22.57
temacni, Spremljam. milsim da se prevec. Kaj je narobe z Obamo?
Karen Zorz
29. 08. 2008 20.54
"po mnenju analitikov pa so jo izbrali, da bi pridobila ženske volivke, tudi tiste, ki bi sicer izbrale demokratskega protikandidata " Katera zenska bi pa lahko naredila tak preskok??? z liberalke, senatorke, soproge nekdanjega predsednika, zenske, ki je prezivela druzinski skandal in uspela ce kandidirat za demokratsko kandidatko za predsednika ZDA, bo nekdo prestopil na stran neke skrajno konzervativne, dom-in-cerkev zenske, doma iz neke zakotne vasi v Aljaski, kjer je vecina Americanov popolnoma brezbrizna do zunanjepoliticnih interesov ZDA?? resno dvomim, da bodo konzervativci tako ulovili glasove kateregakoli demokrata...
123_Zoke_vec_ni
29. 08. 2008 19.31
Včasih bi bilo dobro, ko bi malo več spremljali kampanjo v ZDA in ne preferirali Obame. Kot ste ped njim Kerry-ja, pa Gore-a.....