Tujina

Masovni umik pred Katrino

New Orleans, 28. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Orkan Katrina, ki je že dosegel peto stopnjo, je na Floridi zahteval devet življenj. Sedaj se približuje New Orleansu, kjer je župan ukazal obvezno evakuacijo.

Nepregledne kolone vozil na poti iz New Orleansa (Foto: Reuters)
Nepregledne kolone vozil na poti iz New Orleansa (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Katrina se je nad Mehiškim zalivom močno okrepila in dosegla 5. oziroma najvišjo stopnjo na Saffir-Simpsonovi lestvici, ki meri jakost orkanov. Veter dosega do 280 kilometrov na uro, valovi se lahko dvignejo do 7,5 metra visoko, meteorologi pa poleg tega napovedujejo, da bo padlo do 38 centimetrov dežja.

Nekaj bencinskih črpalk na Floridi je Katrina dobesedno "povozila" (Foto: Reuters)
Nekaj bencinskih črpalk na Floridi je Katrina dobesedno "povozila" (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Orkan naj bi kopno dosegel v ponedeljek zjutraj nekje vzdolž obale zveznih držav Louisiane, Mississippija in Alabame. Po napovedih centra za orkane naj bi Katrina šla neposredno preko mesta New Orleans, vendar je po napovedih meteorologov možno tudi, da bo oko orkana udarilo najdlje 200 kilometrov vzhodno ali zahodno od mesta.

Ljudje na Floridi so zapuščali domove. Evakuacija pa se je začela tudi v Lousiani in New Orleansu (Foto: Reuters)
Ljudje na Floridi so zapuščali domove. Evakuacija pa se je začela tudi v Lousiani in New Orleansu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Katrina je v četrtek prizadela južno območje Floride okrog mesta Miami. Neurje je zahtevalo smrt devetih oseb. Nato se je umaknila v Mehiški zaliv, zdaj pa grozi, da bo spet zadela obalo Združenih držav. Nacionalni center za orkane opozarja, da bo zanesljivo še pridobila na moči, saj temperatura morja znaša več kot 30 stopinj Celzija, kar za orkan predstavlja naravno gorivo.

Populacija zapušča New Orleans

V New Orleansu, iz katerega bežijo vsi, ki imajo možnost, je župan Ray Nagin že ukazal obvezno evakuacijo.

"To je enkraten dogodek. New Orleans še nikoli ni doživel takega orkana," je dejal Nagin ob objavi evakuacije mesta s slabega pol milijona prebivalcev. Nagin je evakuacijo opisal kot ukrep brez primere, vendar pa bo po njegovem mnenju orkan najverjetneje presegel nasipe, ki ščitijo mesto pred jezerom Pontchartrain, reko Mississippi in močvirji. Iz mesta morajo vodo izčrpavati tudi v običajnih razmerah, orkan pa zdaj izčrpavanje ogroža.

Ker veliko število ljudi, med njimi mnogo turistov, ne bo moglo zapustiti mesta, so odprli tudi 10 zavetišč. Oblasti Louisiane in sosednje države Mississippi pa so glavne avtoceste na jugu odprle le v smeri proti severu. Mesto džeza je posebej ogroženo tudi zato, ker je njegova lega nižja od morske gladine in bo zanesljivo prišlo do velikih poplav.

Možnost, da se bo orkan res okrepil, je zelo velika,” je povedal direktor ameriškega centra za opazovanje orkanov, Max Mayfield. “Ta orkan lahko povzroči izjemno škodo in izgubo veliko življenj, če ljudje ne bodo takoj ukrepali,” je še dodal.

Prebivalci Louisiane polnijo vreče s peskom, s katerimi bodo utrjevali bregove (Foto: Reuters)
Prebivalci Louisiane polnijo vreče s peskom, s katerimi bodo utrjevali bregove (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Medtem ko zaenkrat velja, da bo Katrina udarila na New Orleans, pa tudi prebivalci obalnih območij severozahodnega dela Floride, juga Alabame in Mississippija ničesar ne prepuščajo naključju in se pripravljajo, če se bo orkan obrnil proti njim.