Tujina

'Maščevali se bomo za Sadama'

Bagdad, 30. 12. 2007 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Privrženci nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina obeležujejo prvo obletnico njegove usmrtitve.

Posnetki usmrtitve Sadam Huseina.
Posnetki usmrtitve Sadam Huseina. FOTO: Reuters

Iraške varnostne sile so v strahu pred nemiri v pripravljenosti predvsem v sunitskih regijah, kjer je nekdanji iraški diktator Sadam Husein užival največ podpore.

Grob Sadama Huseina.
Grob Sadama Huseina. FOTO: Reuters

Največ ljudi naj bi se zbralo v Huseinovem rojstnem mestu Tikrit, kjer je nekdanji diktator tudi pokopan. Iraške varnostne oblasti so zagotovile, da so se pripravljene spopasti se s kakršnimikoli nemiri v osrčju sunitskih območij severno in zahodno od Bagdada. Policija in vojska nadzorujeta predvsem vas Avja, v kateri se je Husein rodil in je v njej tudi pokopan, ter bližnji Tikrit v osrednjem delu Iraka.

Iraške in koalicijske sile so v Iraku v letošnjem letu uničile kar 75 odstotkov skrivališč mednarodne teroristične mreže Al Kaida, je v soboto sporočilo iraško notranje ministrstvo. Po besedah tiskovnega predstavnika notranjega ministrstva Abdula Karima Kalafa je v Iraku upadlo število atentatov, ugrabitev in usmrtitev. Število ugrabitev se je zmanjšalo za 70 odstotkov, število dnevno usmrčenih pa se je zmanjšalo na od tri do pet, medtem ko je februarja letos število dnevno usmrčenih znašalo še od 15 do 20."

V Tikritu so se na zidovih pojavili novi napisi v podporo nekdanjemu predsedniku in sunitskemu vodji, kot na primer "Maščevali se bomo za predsednika Sadama Huseina". V pretežno sunitskem okrožju Adamija na severu Bagdada na zidovih visijo Huseinove slike.

Husein je bil v starosti 69 let v Bagdadu obešen le nekaj minut pred začetkom muslimanskega praznika žrtvovanja eid al adha (kurban bajram) 30. decembra lani. Sunitski muslimani so omenjeni praznik letos praznovali že 19. decembra, ko se je v Avji zbralo na ducate Huseinovih podpornikov.

Sunit Husein je bil obsojen na smrt zaradi zločinov proti človečnosti v pokolu 148 šiitov v vasi Dudžail leta 1982. Usmrtili so ga 30. decembra 2006, pokopan pa je skupaj s svojima sinovoma Udajem in Kusajem, ki sta bila ubita v začetku vojne v Iraku julija 2003.

Prizori z usmrtitve so bili ujeti na mobilne telefone in so se kmalu razširili po vsem svetu ter sprožili val ogorčenja. Način, na katerega so usmrtili Huseina, je kritiziral celo ameriški predsednik George Bush.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avava
31. 12. 2007 12.45
badabum glede na tvoj besedni zaklad domnevam da si srbski abortus ki na žalost seveda saj tudi nima s čim razmišljati kaj naj bi bila poanta vsega konteksta američani so defenitivno poraženci samo še malo počakaj pa boš vidu kako se jim bo sistem zrušu nekateri njihovi demokrati se tega ostro zavedajo in nasprotujejo bushu in njegovi politiki zanimivo je to da ga ne odstrelijo dol tako kot so jfk in ostale... saj samo en človek kroji usodo celotnemu svetu sramota!!!!!!
badabum
30. 12. 2007 19.20
avava - jadna ti zaostala majka. Poraženci so američani : LOL .Kako ,da niso. čez 800 000 mrtvih iračanov in to od tega 98% žrtev je bilo samomorilskih napadalcev, Irak "obnavljajo" američani, nafto pobirajo američani....Resno so američani izgubili v Iraku. Pa še nekaj : ti si najvrjetneje nastala ko so delali poskus paritve opice in dihurja, in potem si se ti nesrečnik skotil...
avava
30. 12. 2007 13.57
cosmos naj ti odgovorim da si ti tu neki zaostali idijot ki te je verjetno naredu brat svoji setri in to si ti kar kreljo po domače opazil sem da nimaš pojma o svetu in statistikah ki so objavljene na spletu ko se je rušil režim sadama ( ki meni ni bil všeč in ga nisem imel rad) je bilo podpore tako imenovanim talibanom 37% sedaj je ta narasla na 72% in še raste tako da so zagotovo poraženci američani in njihovi zavezniki kar se pa še tiče črncov pa lahko vprašaš svojo mamico ker ona zagotovo ve kakšnega imajo saj jo vsi poznajo ker se tako govori naokoli pa celo po netu ha ha ha ha !!!!
civitasstain@gmail.com
30. 12. 2007 13.05
urozz.miklavcic S tvojim komentarjem se pa ne bodo slagali Šiptarji, če pomislim kak sprejem so mu napravili pred nekaj meseci v Kosovu. Razen enga, ko mu je uro ukral.
civitasstain@gmail.com
30. 12. 2007 13.04
urozz.miklavcic S tvojim komentarjem se pa ne bodo slagali Šiptarji, če pomislim kak sprejem so mu napravili pred nekaj meseci v Kosovu. Razen enga, komu je uro ukral.
kritika@email.si
30. 12. 2007 12.11
Ironično, vendar bo Husein za vedno ostal simbol ameriške tiranije in hegemonije.
urozz.miklavcic
30. 12. 2007 12.10
ko bo takole bingljal z vrvice buš bomo pa šapanjec odprli ;) http://medijske.myminicity.com
slosap@yahoo.de
30. 12. 2007 11.57
nedvomno je bil tiran, morilec...vendar nič v primerjavi s predsedniki ZDA!