Tujina

Marinec obtožen umora

Rim, 22. 12. 2005 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Rimsko tožilstvo je ameriškega marinca Lozana obtožilo umora italijanskega tajnega agenta Caliparija.

Nicola Calipari
Nicola Calipari FOTO: Reuters

Rimsko tožilstvo je ameriškega marinca Maria Lozana obtožilo umora italijanskega tajnega agenta Nicole Caliparija marca letos v Iraku.

Calipari je sodeloval pri osvoboditvi italijanske novinarke Giuliane Sgrena, ki so jo iraški skrajneži zadrževali približno en mesec. Ko je na bagdadsko letališče spremljal Sgreno, so ameriški vojaki pričeli streljati na njihov avtomobil. V napadu je bila Sgrena ranjena, Calipari pa incidenta ni preživel.

Ameriško poročilo o dogodku se močno razlikuje od italijanskega. Američani trdijo, da so za incident krivi Italijani, saj ameriško vojsko niso obvestili o svojih načrtih. Ameriški preiskovalci nadalje pravijo, da je avtomobil italijanskih agentov drvel proti njihovi nadzorni točki in ni ustavil niti po opozorilnih strelih v zrak in nato še v motor avtomobila.

Sgrena in preživeli italijanski agent, ki je vozil avtomobil, pa trdita, da so vozili počasi in da ni bilo nikakršnih opozoril, ampak so ameriški vojaki v trenutku začeli obstreljevati vozilo. Kot je dejala novinarka, so vozili s hitrostjo približno 50 kilometrov na uro.