Tujina

Marinci obtoženi pokola v Iraku

Los Angeles, 22. 12. 2006 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Ameriška vojska je štiri marince obtožila poboja 24 iraških civilistov v Haditi novembra lani.

Štirje marinci, med njimi tudi desetnik Justin Sharratt, so obtoženi, da so iz maščevanja pobijali iraške civiliste v Haditi.
Štirje marinci, med njimi tudi desetnik Justin Sharratt, so obtoženi, da so iz maščevanja pobijali iraške civiliste v Haditi. FOTO: Reuters

Ameriška vojska je štiri marince obtožila pokola 24 iraških civilistov novembra lani v iraškem mestu Hadita. Še štiri marince pa je vojska obtožila prikrivanja zločina oziroma neustrezne preiskave.

19. novembra 2005 je prvoobtoženi narednik Frank Wuterich naj bi svojim vojakom ukazal, naj najprej streljajo in šele nato postavljajo vprašanja. Pred tem je ob cesti podtaknjena bomba v Haditi ubila enega od marincev.

Po napadu na konvoj marincev in smrti priljubljenega desetnika Miguela Terrazasa so marinci, tako so povedale iraške priče in je potrdila tudi uradna preiskava, vdrli v Hadito in začeli iz maščevanja pobijati civiliste. Marinci so po pokolu trdili, da so bili civilisti ubiti med spopadi z uporniki in da so med mrtvimi tudi uporniki. A preiskava pozneje je pokazala, da so bili pobiti le neoboroženi moški, ženske in otroci.

Kritike na račun dejanj ameriških vojakov

"Pokol, gnusen pokol. In ta v Hadithi ni edini." "Upam, da bodo vsi vpleteni - vojaki, generali in obrambni ministrstvo, ki je zadevo prikrivalo - pravicno kaznovani.", so poudarili neznani prebivalci Iraka

Dave Wuterich, oce obtozenega narednika Franka D. Wutericha, vodje enote je poudarila: "Moja zena, jaz in vsi njegovi prijatelji verjamemo, da je nedolzen, da je naredil, kar je v tistem trenutku moral. Tam ni lahko, kot pravi, ljudje doma ne vedo, kako hudo je, dokler nisi tam."

Theresa Sharratt, mati obtozenega Justina Sharratta je zatrdila: "Moje sporocilo korpusu marincev je preprosto, sram naj vas bo, da ste zapustili mojega sina, ki je hrabro sluzil v tezkih casih."

Zacetek sojenja se ni dolocen. Poleg zlorab zapornikov v Abu Greibu pa, grozljiv zlocin v Hadithi, kot ga je opisal iraski premier, velja za eno najbolj sramotnih dejanj ameriskih vojakov v Iraku.

Dogodek škodoval ugledu vojske

V začetku letošnjega leta je ameriški predsednik George W. Bush zagotovil, da bo vsak ameriški vojak, ki mu bo dokazano pobijanje iraških civilistov, ustrezno kaznovan.

Dogodek je močno škodoval ugledu ameriške vojske v Iraku, pokol pa so mnogi primerjali s škodo, ki jo je ameriški vojski naredilo mučenje v zloglasnem bagdadskem zaporu Abu Graib.

Umora so poleg Wutericha obtoženi še narednik Sanick Dela Cruz, desetnik Justin Sharratt in desetnik Stephen Tatum, ostali pa so obtoženi, da so omenjeni dogodek prikrivali oziroma ga namerno niso ustrezno preiskali. Obtožnici bo sledilo zaslišanje pred sodiščem, ki bo odločalo, ali se bo začel sodni proces.

Odvetniki obtoženih vztrajajo, da so civilisti umrli med obstreljevanjem ameriških vojakov z iraškimi uporniki.
Odvetniki obtoženih vztrajajo, da so civilisti umrli med obstreljevanjem ameriških vojakov z iraškimi uporniki. FOTO: Reuters

Odvetniki obtoženih trdijo, da so marinci le izpolnjevali svojo dolžnost v razmerah, ko so bili nenehno pod pritiskom nenadnih napadov. Še vedno trdijo tudi, da so se marinci obstreljevali z uporniki, pri čemer naj bi bilo ubitih nekaj civilistov. Priče sicer pravijo, da so marinci med drugim vdrli v neko hišo in ubili šest neoboroženih družinskih članov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butthead@email.si
22. 12. 2006 11.50
ma kaj so krivi ameriški vojaki.ko se pa razstreli samomorilec med ljudmi a to pa ni pokol?zdej se pa tu nekaj zgražajo nad američani ko se sploh ne ve če so bili to civilisti,kar nekaj jim hočejo naprtiti.svet naj raje obsoja samomorilce ki se razstreljujejo med svojimi ljudmi...
trstenjak
22. 12. 2006 10.56
v najslabšem primeru bodo dobili "nečastni odpust" iz vojske :(
HandOfSteel
22. 12. 2006 10.31
Upam, da jim elektricni stol ne uide ...