Tujina

Manj množični protesti

Paris, 09. 05. 2007 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Franciji so se že tretjo noč zapored nadaljevali protesti po zmagi kandidata desnice Nicolasa Sarkozyja.

Protestniki so svoje nezadovoljstvo med drugim izražali v Parizu in Lyonu ter v mestih Villerbanne in Toulouse, vendar ne tako množično kot prejšnje dni.

Po prvih dneh po volitvah je bila zadnja noč bolj mirna
Po prvih dneh po volitvah je bila zadnja noč bolj mirna FOTO: Reuters

V vzhodnem delu Pariza se je zbralo okoli 150 protestnikov, ki so skušali blokirati dostop do območja Bastille, vendar jih je večje število policistov razgnalo. V četrti Grigny na jugu francoske prestolnice je bil v torek med neredi ranjen policist, dve osebi so aretirali.

O protestih so v torek poročali tudi iz Lyona, kjer je čez dan mirno demonstriralo približno 400 ljudi, okoli 200 pa se jih je zvečer spopadlo s policijo. Na širšem območju je bilo zažganih več avtomobilov, policiji pa je okoli 23. ure nato uspelo vzpostaviti red.

V bližnjem mestu Villerbanne so protestniki zanetili požar v podružnici Sarkozyjeve Unije za ljudsko gibanje (UMP), o protestih pa med drugim poročajo še iz mesta Toulouse.

Zažganih več sto avtomobilov

V ponedeljek je bilo po Franciji zažganih 365 avtomobilov oziroma skoraj za polovico manj kot v nedeljo, ko so v prvih urah po Sarkozyjevem zmagovalnem govoru poročali o 730 zažganih vozilih. Policija je v ponedeljek aretirala 160 ljudi, večinoma pripadnikov levičarskih skupin. Prvo noč nasilja so poročali o 600 aretacijah, v nasilju pa je bilo ranjenih tudi 78 policistov.

Protestirali so še v Parizu, Lyonu, Villerbannu in Toulouseu
Protestirali so še v Parizu, Lyonu, Villerbannu in Toulouseu FOTO: Reuters

Sarkozy, ki se je v ponedeljek po zmagi odpravil na tridnevne počitnice na Malto, naj bi se drevi vrnil v francosko prestolnico, kjer bo začel priprave na prevzem položaja 16. maja, ko bo nasledil Jacquesa Chiraca. Novoizvoljeni predsednik Francije se bo v četrtek udeležil prve uradne slovesnosti, in sicer ob obletnici odprave suženjstva.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.