Tujina

Maja začetek sojenja Gotovini

Haag, 17. 01. 2007 21.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haaško sodišče je sporočilo, da se bo sojenje hrvaškim generalom, obtoženim za zločine med Nevihto začelo maja.

Ante Gotovina na haaškem sodišču
Ante Gotovina na haaškem sodišču FOTO: Reuters

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije bo sojenje trem hrvaškim generalom, Anteju Gotovini, Ivanu Čermaku in Mladenu Markaću, ki so obtoženi za zločine med operacijo Nevihta, začelo 7. maja, so sporočili iz Haaga. Sodnik Bakone Moloto je s tem zavrnil prošnjo odvetnika Gotovine, da za pripravo obramba potrebuje čas najmanj do septembra.

Potem ko je odvetnik Gotovine, Gregory Kehoe, prejšnji mesec poudaril, da obramba ne bo pripravljena pred septembrom, je sodnik Moloto poudaril, da so bili Kehoeovi argumenti "neprepričljivi". Moloto je še dodal, da je dolžnost sodišča zagotoviti pošten in hiter proces.

Skupna obtožnica, v kateri so na predlog haaškega tožilstva julija lani združili vse tri obtožnice, bremeni generale po osebni in poveljniški odgovornosti za zločine proti človečnosti in vojne zločine proti srbskim civilistom na širšem območju Knina med in po operaciji Nevihta, od julija do 15. novembra 1995.

Hrvaška generala Mladen Markać in Ivan Čermak
Hrvaška generala Mladen Markać in Ivan Čermak FOTO: Reuters


Haag je sicer v obtožnici Nevihto označil kot skupno zločinsko dejanje hrvaškega političnega in vojaškega vodstva, na čelu s preminulim hrvaškim predsednikom Franjom Tuđmanom, katerega cilj je bilo prisilna in trajna odstranitev srbskega prebivalstva z območja Krajine.

Gotovino so po več kot štirih letih na begu prijeli 7. decembra 2005 v Španiji, v prvem nastopu pred sodiščem 12. decembra istega leta pa je zatrdil, da ni kriv. Za številne Hrvate Gotovina, ki je poveljeval operaciji, sicer zaradi vloge v vojni na Hrvaškem velja za narodnega heroja.

Generala Čermak in Markać, proti katerima je Haag obtožnico objavil marca 2005, sta se takoj po objavi predala in v prvem nastopu v Haagu prav tako zanikala vse obtožbe. Markać je bil v času operacije Nevihta poveljnik posebnih enot hrvaškega ministrstva za notranje zadeve, Čermak pa je bil civilni upravitelj mesta Knin.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
18. 01. 2007 08.53
Še večji štos bo, ko bo Hrvaška v EU in bo Gotovina na kovancu za 1 EUR.
supmuhel
18. 01. 2007 08.42
Gotovina se je v casu skrivanja imel dovolj casa za pripravo na sojenje... Pa se to: Haag je operacijo Nevihta obsodil za zlocinsko dejanje, na HR je pa to sedaj drzavni praznik.