Tujina

Mafijci za rešetkami

Rim/Berlin, 30. 08. 2007 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V okviru preiskave umora šestih Italijanov v Duisburgu so v Kalabriji aretirali 40 domnevnih mafijcev.

Zaradi krvavega spora v vasi San Luca so aretirali 40 domnevnih mafijašev
Zaradi krvavega spora v vasi San Luca so aretirali 40 domnevnih mafijašev FOTO: Reuters

Italijanske oblasti so aretirale 40 domnevnih članov kalabrijske mafijske združbe Ndrangheta, ki naj bi bili v noči na 15. avgust vpleteni v umor šestih Italijanov v mestu Duisburg na zahodu Nemčije. Vsi aretirani naj bi bili vpleteni v družinski spor v vasi San Luca v Kalabriji.

Prijeti Italijani so osumljeni umorov, tihotapljenja orožja in članstva v organizirani kriminalni mreži. Med aretiranimi naj bi bila tudi brata dveh žrtev.

Žrtve so bile stare od 16 do 39 let, iz družine Pelle-Romeo, medtem ko naj bi bili morilci iz družine Strangio-Nirta, družini pa naj bi bili sprti že dlje časa. Ena od žrtev uboja v Duisburgu naj bi bila decembra 2006 glavni osumljeni za umor Marie Strangio, žene vodje klana Strangio-Nirta.

San Luca
San Luca FOTO: Reuters

Ndrangheta, ki velja za eno najmočnejših mafijskih združb v Evropi, na leto zasluži približno 35 milijard evrov. Po podatkih italijanskih preiskovalcev jo sestavlja približno 7000 članov, ki so razdeljeni v približno 100 družinskih klanov. Člani so mrežo delovanja iz gorskih kalabrijskih območij razširili v Nemčijo, Francijo, Belgijo in tudi ZDA. Združba je posebej aktivna predvsem v trgovini s kokainom, pri čemer so že zasenčili kolumbijske kartele z drogami, ukvarjajo pa se tudi s pranjem denarja, trgovanjem z orožjem in izsiljevanjem.

Korenine omenjene mafijske združbe segajo vse v 19. stoletje, njihovo ime Ndrangheta pa izhaja iz grškega izraza "andragathos", kar pomeni "močnejši mož". V prvih letih delovanja so se ukvarjali predvsem z ugrabitvami in izseljevanjem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.