Tujina

Madež na delu sodišča

Haag, 18. 06. 2007 22.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Carla Del Ponte je VS ZN pozvala k nadaljnji podpori haaškemu sodišču pri iskanju Mladića in Karađića.

Kot dokaz, da Srbija dobro sodeluje s haaškim sodiščem, je Del Pontejeva izpostavila tudi aretacijo Tolimirja.
Kot dokaz, da Srbija dobro sodeluje s haaškim sodiščem, je Del Pontejeva izpostavila tudi aretacijo Tolimirja. FOTO: Reuters

Glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je v svojem zadnjem poročilu Varnostnemu svetu Združenih narodov pozvala ta najvišji organ k nadaljnji podpori sodišču v prizadevanjih za aretacijo glavnih haaških obtožencev Ratka Mladića in Radovana
Karađića
.

Del Pontejeva, ki s položaja odhaja 15. septembra, je poudarila, da je bilo v času njenega osemletnega mandata aretiranih 91 obtožencev, od katerih jih je bilo 59 obsojenih, 37 obsodb pa je pravnomočnih. Da pa so na prostosti še štirje obtoženci, še posebej Radovan Karađić in Ratko Mladić, pa ostaja "madež na delu sodišča", je poudarila. Prostost dveh najbolj iskanih mož po njeni oceni namreč "resno spodkopava vsa prizadevanja, da bi bilo zadoščeno pravici žrtev, kot tudi verodostojnost sodišča".

Kot je zapisala Del Pontejeva, je haaško sodišče prepričano, da so ubežni štirje haaški obtoženci - ob Karađiću in Mladiću še Goran Hađić in Stojan Župljanin - v Srbiji ali pa v njenem dosegu. Dodala je, da sodišče nima podatkov, kje bi se lahko nahajal Karađić.

"Verjamem, da bo VS ZN sprejel potrebne ukrepe in da na nam bo nudil podporo, ki jo potrebujemo za uspešno uresničitev mandata," je dejala in izrazila upanje, da razprava o prihodnjem statusu Kosova v VS ZN ne bo slabo vplivala na prizadevanja za aretacijo Mladića in Karađića.

Nova pohvala Srbiji

Del Pontejeva je še enkrat pozdravila izboljšanje sodelovanja Srbije s haaškim sodiščem v minulih tednih, rezultat katerega je bila aretacija dveh obtožencev. Tako so 31. maja prijeli nekdanjega generala bosanskih Srbov in Mladićevega sodelavca Zdravka Tolimirja v Republiki srbski in v nedeljo nekdanjega srbskega generala Vlastimirja Đorđevića v Črni gori. "Te aretacije kažejo na zavezo Srbije k polnemu sodelovanju z mojim uradom," je dejala.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.