Tujina

Lulo bo očitno nasledila ženska

Sao Paulo, 31. 10. 2010 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Rezultati vzporednih volitev v Braziliji kažejo, da bo na predsedniškem stolčku priljubljenega Lulo da Silvo nasledila njegova izbranka Dilma Rousseff.

Dilma Roussef
Dilma Roussef FOTO: Reuters

Kandidatka za brazilsko predsednico Dilma Rousseff je, kot kažejo prvi rezultati vzporednih volitev, v drugem krogu predsedniških volitev v vodstvu pred tekmecem Josejem Serro. Izbranka priljubljenega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve in pomembna članica njegove Delavske stranke je namreč glede na vzporedne volitve zbrala 57 odstotkov glasov, Serra pa 43 odstotkov.

Rousseffova je bila že ob oddaji glasu prepričana o svoji zmagi. Temu v prid so govorile tudi zadnje javnomnenjske ankete, ki so 62-letni kandidatki napovedovale okoli 55 odstotkov glasov, njenemu tekmecu, 68-letnemu Joseju Serri, pa od deset do 12 odstotnih točk manj.

Manjka jima karizma

Rousseffova in Serra sta svojo volilno kampanjo zaključila v soboto v mestu Belo Horizonte. Oba veljata za tehnokrata, ki ju cenijo zaradi njunih sposobnosti upravljanja, nimata pa karizme Lule, ki se od predsedovanja poslavlja z rekordno več kot 80-odstotno priljubljenostjo.

Serra je do zdaj deloval kot guverner pomembne zvezne države Sao Paulo in zdravstveni minister, Rousseffova, ki velja za veteranko v brazilski politiki, pa je delovala kot ministrica za energetiko, nato jo je Lula postavil za vodjo svojega kabineta, položaj, ki v Braziliji ustreza položaju premierja.

V prvem krogu predsedniških volitev je Rousseffova sicer zbrala 47 odstotkov glasov, Serra pa 33.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.