Tujina

Lov za osumljenci

Bejrut/Damask, 18. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Libanonsko pravosodje išče šest osumljencev, ki so nekaj ur po ponedeljkovi eksploziji zapustili Libanon in odšli v Avstralijo.

Sirski predsednik Bašar Asad je zamenjal vodjo sirske vojaške obveščevalne službe. Generala Hasana Halila, ki se je zaradi starosti želel upokojiti, je zamenjal s svojim svakom Asefom Šavkatom. Do zamenjave prihaja štiri dni po atentatu na nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja v Bejrutu, za katerim naj bi stala Sirija.

Libanonsko pravosodje išče šest osumljencev, ki so nekaj ur po ponedeljkovi eksploziji, v kateri je življenje izgubil nekdanji libanonski premier Rafik Hariri, zapustili Libanon in odšli v Avstralijo, je sporočil libanonski pravosodni minister Adnan Adum.

"Šest oseb se je nekaj ur po napadu na letališču v Bejrutu vkrcalo na letalo za Avstralijo. Na sedežih nekaterih med njimi smo našli sledi prahu TNT," je dejal Adum.

Adum identitete šesterice ni razkril, dejal je le, da so povezani z odporniškimi krogi. Drugih podrobnosti zaradi preiskave ni razkril.

Haririja so pokopali v sredo, dva dni po atentatu (Foto: Reuters)
Haririja so pokopali v sredo, dva dni po atentatu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
S položaja je odstopil libanonski minister za turizem Farid Hazen, ki je ob tem povedal, da odhaja, ''ker je vlada brez moči''. ''Vlada se ni zmožna soočati z nevarnim položajem po smrti Haririja. Nujno je, da pride do narodnega dialoga,'' je dodal.

Nekdanji libanonski premier Rafik Hariri je bil ubit v ponedeljkovi eksploziji bombe v Bejrutu, v kateri je umrlo skupaj 17 ljudi, kakih 120 pa je bilo ranjenih.

Odgovornost za napad je v videoposnetku, ki ga je v ponedeljek predvajala arabska televizija Al Džazira, prevzela doslej neznana skupina Podpora in džihad v Siriji in Libanonu, vendar pa libanonske oblasti doslej še niso potrdile verodostojnosti sporočila.