Tujina

Lov na brezdomce

Milwaukee, 22. 02. 2007 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdolgočaseni in nezadovoljni ameriški najstniki so odkrili nov 'šport' - lov na šibkejše.

Napadi na brezdomce se vrstijo
Napadi na brezdomce se vrstijo FOTO: Reuters

V ZDA se soočajo z novo težavo. Vedno več nezadovoljnih najstnikov svojo jezo in nezadovoljstvo stresa na šibkejše, zlasti na brezdomce. Kar se začne kot igra, se vedno pogosteje konča s smrtjo.

15-letni Nathan M. je povedal, da se je vse začelo nedolžno. Skupaj s svojima prijateljema, 16-letnim Luisom O. in 17-letnim Andyjem I., je družbo delal brezdomcu Rexu Baumu. "Skupaj smo popivali in kadili travo. Nič hujšega," je povedal najstnik. Zaradi alkohola so mladeniči postajali vedno bolj agresivni. Najprej so Bauma obmetavali s palicami in listjem. "Luis se ga je čez čas lotil s pestmi. Najprej smo mislili, da se šali. Nato sva Luisu pomagala," je izjavil Nathan. Bauma so brcali, ga s kamenjem in zidaki udarjali po glavi, vanj vrgli žar, na koncu pa so se ga lotili še s kijem za bejzbol. "Andy je vanj vrgel svoje iztrebke. Da bi preveril, ali Baum še diha, ga je porezal z nožem," je zločin opisal 15-letnik in dodal, da so truplo brezdomca skrili po plastično vrečko in upali, da ga bodo pojedle živali. Po umoru so odšli na malico v bližnjo restavracijo s hitro prehrano.

Vedno več napadov na brezdomce

Opisani zločin se je zgodil leta 2004. Najstnike so prijeli in jim za zločin sodili. Ta napad pa žal ni bil edini v ZDA. Leta 2006 so zabeležili kar 122 napadov na brezdomce, kar je štirikrat več kot v zadnjih osmih letih. Dvajset ljudi je doslej umrlo, zločinci pa so bili v povprečju stari manj kot 20 let. "Nedojemljivo je, da najstniki ne poznajo milosti. Čeprav je žrtev že na tleh, se njihova agresivnost ne zmanjša. Ob mučenju se zabavajo," je dejal Michael Stoops, direktor združenja brezdomcev.

Pritisk vrstnikov in alkohol

Strokovnjaki pravijo, da sta glavna vzroka za najstniško nasilje alkohol in pritisk vrstnikov. Ko se 'njihova zabava' začne, se najstniki med sabo spodbujajo in podžigajo. Združenje brezdomcev je navedlo še nekaj primerov najstniškega nasilja:

- V Lauderhillu so štirje najstniki svoje živalsko izživljanje na brezdomca celo posneli.
- V Oregonu so sodili študentu, ki je iz svoje sobe streljal in ranil brezdomca.
- V Teksasu so aretirali 15-letnika, ki je skakal po brezdomcu.
- V Alabami je šest najstnikov, najmlajši je bil star šele 13 let, s palico za golf pretepalo brezdomca.
- Na Floridi je varnostna kamera posnela, kako so trije najstniki s kijem za bejzbol pretepali brezdomca, ki je napad preživel. Še isto noč so najstniki napadli še dva moška. 45-letnega brezdomca Norrisa Gaynorja so presenetili med spanjem. Na umirajočega so nato ustrelili še nekaj barvnih metkov. Identifikacija žrtve je bila zelo težavna, saj je bilo truplo popolnoma izmaličeno.

Zločinci v večini primerov prihajajo iz srednjega sloja. Ponavadi so to mirni in neopazni fantje, starši pa o njihovih aktivnostih običajno ne vedo nič. Svoje zločine velikokrat posnamejo z mobilniki. Vedno bolj priljubljeni pa postajajo posnetki 'bumfights', kjer se brezdomci za drobiž pretepajo med sabo.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pred časom sem imel priložnost poslušati starša, ki je jokal ob spoznanju, da je otroku zavozil življenje. Tako v Ameriki kot kje drugje je le ena rešitev. pri nas ne more biti vsak bebec srčni kirurg, a izpit za avto in otroke ima pa lahko vsak idiot. Ne glede na to ali je sposoben delati z njimi ali ne. In ko generacija v generacijo pobere slabe vzorce ni nikogar, ki bi lahko bil oporna točka. Potem se pa čudimo norim dejanjem. Sicer pa kaj še lahko pričakujemo od Američanov, glede na to, da je to nacija, ki je iztrebila celo drugo nacijo le zaradi tega, ker so se preveč namnožili in ker jim je bila všeč njihova zemlja.
zek72@planet.si
22. 02. 2007 12.20
Svet je čisto znorel. Zehrudin
prisoten@email.si
22. 02. 2007 12.05
evo ti ameriko. takšni otroci in njihovi starši bi morali dobiti sosmrtno. čas pa je že da začnemo spreminjati družbo.
aabc@email.si
22. 02. 2007 11.27
Zakaj bi jih linčali? Nobene koristi od tega. Za 20 let na prisilno delo v rudnik, ob vodi in kruhu. Aja, pa zraven vzamimo še starše za kakih 10 let, ki ga niso vzorno vzgojili. Je pa res, da je vse skupaj odraz sodobne družbe.
user491
22. 02. 2007 11.16
to ni zdolgocasenost teh budal, ampak imajo vsega prevec.
?rni panter 1
22. 02. 2007 10.55
To pa je puritanska Amerika in domovina demokracije, kjer se po TV in v filmih lahko prikaže kako se človeka pretepe, zverinsko ubije ali karkoli že povezanega z nasiljem in uori, prepovedano pa je preklinjati, ljudje v filmih sexajo oblečeni in Bog ne daj, da se kje vidi kako golo oprsje.Boga mati. Ni čudno da so taki kot so, ko pa je sex nekaj umazanega, pretepanje pa čisto naravno....
brane.sar@gmail.com
22. 02. 2007 10.41
se strinjam z janmuho sam nej zniža pritisk k to je še drobiž kar se dogaja v ameriki .........itd
janmuha@mail386.com
22. 02. 2007 10.23
ma take bi dob linčat,res bi jih dov pa posnev s kamero da gleda vs svet pa vsa ostala razvajena,razdolgočasena mladina!!!!!!!!!!!!!! Pritisk na 300!
nintendo64@email.si
22. 02. 2007 10.18
tak pač je, če staršev nikoli ni doma in otroke vzgaja televizija.