Tujina

Ljubša mu je krogla

Washington, 03. 01. 2006 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sadam Husein je odvetniku zaupal, da bi v primeru obsodbe na smrt raje umrl pod streli kot pa z obešanjem.

Strmoglavljenemu iraškemu diktatorju sodijo za pokol v šiitski vasi
Strmoglavljenemu iraškemu diktatorju sodijo za pokol v šiitski vasi FOTO: Reuters
Tega življenja ne cenim tako zelo. Za vsako človeško bitje je enkrat čas, da gre. Sem vrhovni poveljnik. Hočem, da me ustrelijo. Sadam Husein

Strmoglavljeni iraški predsednik Sadam Husein, ki mu trenutno sodijo za pokol šiitske vasi, je svojemu odvetniku zaupal, da bi v primeru obsodbe na smrt raje umrl pod streli kot pa z obešanjem, je v današnji izdaji zapisal ameriški časnik Washington Times.

Sadamov odvetnik Isam Gazavi je časniku Washington Times poročal o srečanju s Sadamom Huseinom 7. decembra lani v Iraku. Takrat naj bi mu ta zaupal, da je ustrelitev "ustrezen način" za usmrtitev tako pomembnega moškega, kot je on. Obenem je vztrajal, da ni kriv očitanih mu dejanj, čeprav upanja za odrešitev nima. "Seveda nisem kriv, a vem, da me hočejo videti mrtvega," naj bi dejal Sadam Husein. "Grožnje s smrtjo mi nič ne pomenijo. Briga me. Življenje kateregakoli Iračana ni nič kaj manj dragoceno kot moje," je dodal. 

Odvetnik je za časnik tudi povedal, da Sadam Husein zelo ceni iraški upor. Kot naj bi dejal strmoglavljeni predsednik, so iraški uporniki preprečili ZDA, da "oblikujejo nov svet". 

"Poskušali so v Iraku in se hudo opekli. S tem ko se upiramo (predsedniku ZDA Georgeu) Bushu, ščitimo druge države in regije po svetu. Odslej bodo ZDA prej tisočkrat premislile, preden si bodo upale napasti kakšno državo," je po poročanju Washington Timesa dejal Husein. 

Sojenje Huseinu

Obtožnica proti 68-letnemu Sadamu Huseinu zaradi zločina v Dudžailu je le ena od skupaj dvanajstih, ki bremenijo nekdanjega iraškega diktatorja. Poleg tega ga obtožujejo tudi množičnih pobojev več deset tisoč šiitov, Kurdov in političnih nasprotnikov.

Nekdanjemu iraškemu diktatorju in njegovim sedmim sodelavcem, med katerimi je tudi nekdanji iraški podpredsednik Taha Jasin Ramadan, sodijo za pokol 143 prebivalcev šiitske vasi Dudžail leta 1982, saj je to edini primer, za katerega so zaključili preiskavo. Osmerici v zvezi z dogodki v omenjeni vasi 60 kilometrov severno od Bagdada očitajo "usmrtitev 143 državljanov, odvzem svobode 399 družinam ter uničenje domov in zemlje". V tem kraju je bil Husein tarča poskusa atentata, maščeval pa se je s pobojem večine prebivalcev. Če bo osmerica spoznana za krive, jim grozi smrtna kazen z obešanjem.