Tujina

Lilić noče pričati

Haag/Beograd, 22. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na haaškem sodišču bi moral danes proti Slobodanu Miloševiću pričati njegov predhodnik na predsedniškem položaju v ZRJ Zoran Lilić, ki pa je zaprosil za odlog pričanja.

Zoran Lilić je izrazil bojazen, da bi ga lahko v primeru pričanja proti Miloševiću tudi kazensko preganjali
Zoran Lilić je izrazil bojazen, da bi ga lahko v primeru pričanja proti Miloševiću tudi kazensko preganjali FOTO: Reuters

Kot je pojasnil Lilić, ga jugoslovanski predsednik Vojislav Koštunica in vrhovni obrambni svet jugoslovanske vojske še vedno nista odvezala varovanja vojaških skrivnosti, kljub temu da ga je jugoslovanska vlada v četrtek odvezala varovanja vseh državnih, vojaških in uradnih skrivnosti v zvezi z dogodki na Kosovu.

Kljub odločitvi vlade, da Liliću ni več potrebno varovati skrivnosti za obdobje med njegovim predsedniškim mandatom v ZRJ med letoma 1993 in 1997, je Lilić izrazil bojazen, da bi ga lahko v primeru pričanja proti Miloševiću tudi kazensko preganjali zaradi izdajanja državnih in vojaških skrivnosti. "Vrhovni obrambni svet ni odločal o mojem varovanju državnih in vojaških skrivnosti, pa vendar je samo ta svet pristojen za tovrstne odločitve," je dejal Lilić.

Kot je danes pojasnil glavni tožilec haaškega sodišča v primeru Milošević, Geoffrey Nice, je Lilić ključna priča, ki bi moral pričati ne le o dogodkih na Kosovu, pač pa tudi na Hrvaškem in v BiH.

Lilićeve besede pred haaškim sodiščem je pozorno poslušal tudi obtoženi Milošević, ki pa mu je predsednik sodnega senata Richard May preprečil vse poskuse, da bi komentiral nastali zaplet. Sodnik May mu je pojasnil, da gre za problem tožilstva in sodnikov in da se njega ne tiče. Proces proti Miloševiću so nato nadaljevali s pričanjem visokega uradnika srbskega notranjega ministrstva Dragana Karleuše.