Tujina

Uporniki menijo, da se Gadafi skriva v Tripoliju

Tripoli, 26. 08. 2011 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
28

Libijski uporniki so naznanili, da bodo sedež vlade preselili v Tripoli, boji potekajo še v zadnji četrti prestolnice, v kateri so Gadafijevi privrženci. Britanska letala pa bombardirajo njegovo rojstno mesto.

Uporniki med boji v Abu Salimu
Uporniki med boji v Abu Salimu FOTO: Reuters

Pravosodni minister v prehodnem nacionalnem svetu Muhamed al Alagi je dejal, da uporniki opazujejo tripolijsko četrt Abu Salim, v kateri se po njihovem mnenju skriva tudi že Moamer Gadafi s svojimi sodelavci. "Območje, kjer naj bi bil zdaj, je oblegano. Uporniki ga opazujejo in ukrepajo,'' je povedal al Alagi, ki je v Tripoli prišel, da bi tam vzpostavili novo prehodno oblast. In tudi drugi uporniki pravijo, da se je Gadafi zatekel v omenjeno četrt na jugu prestolnice, v kateri je bilo v zadnjih dneh vse več spopadov. Že včeraj so uporniki poročali, da naj bi bil Gadafi obkoljen, a se je kasneje izkazalo, da to ni res.

Vojska, zvesta libijskemu diktatorju Moamerju Gadafiju, pa je danes bombardirala mednarodno letališče v Tripoliju, pri čemer je bilo poškodovano eno od letal. V bližini letališča potekajo tudi intenzivni spopadi med uporniki in Gadafijevimi vojaki.

Britanska letala so medtem danes napadla Gadafijev bunker v Sirti, letala zveze Nato pa so svoje napade osredotočila na območje okoli tega mesta, kjer se Gadafijevi privrženci še vedno borijo proti napredujočim upornikom. Po podatkih zveze Nato naj bi njena letala napadla 29 oboroženih vozil blizu mesta, kjer uporniki pričakujejo močan odpor sil, zvestih Gadafiju.

Nekdanji Gadafijev pomočnik Abdel Salam Džalud, ki mu je pomagal pri prevzemu oblasti leta 1969, je v četrtek na novinarski konferenci v Italiji dejal, da se bo "Gadafi najverjetneje skrival v južnem delu Tripolija in počakal na pravi trenutek za pobeg, najverjetneje pod krinko", je danes poročal libanonski časnik An Nahar.

Druga možnost je po Džaludovem mnenju ta, da je Gadafi že pred časom pobegnil in je na meji z Alžirijo v Sirti ali Sabhi, pozneje pa bo prečkal puščavo. Džalud, ki je bil Gadafijeva desna roka v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, se je od diktatorja oddaljil že po sporu leta 1990.

Da Gadafija ni v Tripoliju, ampak v notranjosti države, verjetno v puščavi med Sirto in Sabho, je dejal tudi predstavnik libijskega nacionalnega prehodnega sveta Ahmed Omar Bani. Kot je dodal, so se skupine uporniških bojevnikov že infiltrirale v Sirto. Da je Gadafi najverjetneje v svojem rojstnem mestu, menijo tudi viri blizu francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Uporniki po besedah polkovnika uporniške vojske Hišama Buhagarja vsak dan na lov za strmoglavljenim voditeljem pošiljajo posebne enote. ''Imamo obveščevalno enoto in druge enote z nalogo prijeti Gadafija.''

Prebivalce Tripolija je Gadafi v zvočnem posnetku pozval, naj zapustijo svoje domove in "ulico po ulico ter hišo po hišo lovijo in pobijajo podgane". Dodal je, da se je treba proti upornikom boriti in jih uničiti. Prepričan je, da so njegovi privrženci v absolutni večini: ''Sovražniku se blede, Nato se umika,'' je na posnetku kričal Gadafi.

Civilisti zapuščajo središče Tripolija.
Civilisti zapuščajo središče Tripolija. FOTO: Reuters

1,5 milijarde odmrznjenih sredstev

Zahodne države so še enkrat pozvale k predaji polkovnika Gadafija in obljubile pomoč opoziciji pri izogibanju pastem birokracije in vladanju z nafto bogati državi, ki jo je 42 let obvladoval ekscentričen kult osebnosti. ZDA in Južna Afrika (JAR) sta dosegli dogovor o sprostitvi 1,5 milijarde zamrznjenih sredstev.

JAR je sicer nasprotovala sprostitvi sredstev, saj bi to po njenem pomenilo priznanje libijskega nacionalnega prehodnega sveta. V doseženem dogovoru so nato sklenili, da ne bodo omenjali nacionalnega prehodnega sveta, ampak da bo denar namenjen "ustreznim oblastem".

JAR, ki naj bi bil dolgoletni zaveznik libijskega samodržca Moamerja Gadafija, pa tudi Afriška unija nista priznala nacionalnega prehodnega sveta kot edinega legitimnega predstavnika Libijcev, kar so sicer že storile številne države, nazadnje tudi Arabska liga.

ZDA so v četrtek sporočile, da nameravajo odmrznjena sredstva na računih ameriških bank nameniti za programe ZN v Libiji, za zdravstvo, šolstvo in hrano, ne bodo pa jih uporabili v vojaške namene.

Uporniki sedež prehodne vlade selijo v Tripoli

Mustafa Abdel Jalil, vodja Nacionalnega prehodnega sveta libijskih upornikov
Mustafa Abdel Jalil, vodja Nacionalnega prehodnega sveta libijskih upornikov FOTO: Reuters

Odpor Gadafijeve vojske, ki je še zmerom močan v njegovem rojstnem mestu Sirti, na puščavskem jugu in posameznih četrtih prestolnice preizkuša sposobnost uporniške vlade za ohranjanje reda pri načrtovani selitvi sedeža vlade na zahod, iz Bengazija v Tripoli. Natova letala pa po poročanju Sky Newsa bombardirajo četrti v prestolnici, ki jih še zmerom nadzoruje Gadafijeva vojska.

''Naznanjam začetek nadaljevanja dela v izvršnem uradu v Tripoliju,'' je dejal Ali Tahuni, ki je pri upornikih pristojen za nafto in finančne zadeve. Gre za korak, ki bi utegnil pomiriti delitve v državi, razdeljeni po regionalnih in plemenskih ločitvenih linijah. "Naj živi demokratična in ustavna Libija in slava vsem našim mučenikom," je še dodal.

Napovedal je, da bo vodja nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil v Tripoli dopotoval "takoj, ko bo varnostni položaj to dopuščal". Tahuni je ponovil poziv silam tirana Moamerja Gadafija, naj položijo orožje. "Položite orožje in pojdite domov. Ne bomo se maščevali. Med nami in vami je zakon. Obljubljam vam, da boste varni," je dejal.

 

 

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zrkizz
27. 08. 2011 09.05
Malo poglejte koga so Americani nastavili v Afganistanu, Iraku.... Bivse "svetovalce" Ameriskih podjetij. Naenkrat so postali predsednik drzave itd., kljub temu da jih ljudje spoh niso poznali. Vse so pripravljeni storiti za nafto, plin..... Za sabo so zmeraj pustili razdejanje. V Libiji pa bodo sedaj delo dobile zahodne druzbe(samo dolocene) in bodo drzavo obnavljali z denarjem Libijcev in to bo sedaj dokaz kako s(m)o na zahodu dobri ljudje. Najprej vam vse unicimo(saj se ze dolgo ne strelja samo vojaskih ciljev) potem pa vam se zaracunamo, da vam nasa podjetja to popravijo.
pogan
27. 08. 2011 08.34
Američani so gnide pod od podna.. V Afganistanu zavohajo nafto, je tam vojna. Amerika je dolžna Libiji za nafto 200 milijard dolarjev, ki jih je Gadafi zahteval v obliki zlata. seveda je bolje kot vrniti dolg napasti Libijo in odstaviti Gadafija. Norveška je želela s 01.09.2011 izsopiti iz Zveze Nato, saj vsi vemo kaj je storil Breivik...... sedaj Noreška ne bo iztopila.to so samo trije zadnji dokodki, s katerimi izsiljuje Amerika druge narode.......... dajte že enkrat odpreti oči!!!!!!
Adam Novakovic
26. 08. 2011 21.39
spet je vwse zbrisu,admin zakaj brises komentarjeee
Adam Novakovic
26. 08. 2011 21.37
jst pravm sam da bi libijci moral sami rest porblem v drzavii,a zdj so jo celo izropal pa celo nafto pobral 100postooooo!!!!
Adam Novakovic
26. 08. 2011 21.33
adimn zakaj brises komentarjeee,objasni prosimmmm
gespatij
26. 08. 2011 19.57
@polja12345 ...to vidiš samo zato ker so absolutno vsi posnetki zrežirani...veliko teh "uporanikov" in njihovega rožljanja z orožjem je posnetega tudi v drugih državah...novinarji, ki bi naj bili kao ujeti s strani gadafijevih sil v resnici sploh niso bili novinarji ampak vojaški plačanci NATO sil...Danes je putin ostro napadel NATO (tega seveda naši pro-fašistično usmerjeni mediji ne poročajo)...itd...itd...itd..itd.. Skratka vsa ta farsa okoli gadafija je spretno nastavljena igra, ki pa jo nadvse naiven folk seveda požira
superdonleon
26. 08. 2011 19.26
Sami pametnjakoviči, kako je tam ne ve nihče kateri ni bil tam in živel v Libiji, tisti ki so Libijo doživeli povejo da so imeli Libijci res veliko materialni9h dobrin, brezposelnost nizka, Libijci so imeli dobre položaje, najnižja dela so delali prišleki, tako da jim ni šlo tako slabo, vendar jim je nekdo napolnil glavo z svobodo govora, od katere žal ne gre živet, diktatorstvom,itd. . A libijci se ne zavedajo ene velike stvari: Če je res Gadafi in njegova družina kradla kar je bilo njihovo in lepo živela na njihov način, bo sedaj tako da bo kradlo 200 poslancev ali več in njihove družine, sedaj pa si naj zračunajo koliko je to, z še enim velikim dejstvom, Gadafi je že imel polno rit vsega tako da si ni več veliko nabiral, tile pa so novi in večina nima nič, tako da bodo apetiti po premoženju ogromni.
Jo Va
26. 08. 2011 18.34
Libija je na dobri poti, da postane druga Somalija.
Macyy
26. 08. 2011 17.17
Ne samo za Alžirijo in ostale tudi za Libijo bi Francoska in ostale administracije morali odgovarjati zaradi Genocida nad Človeštvom.. Ravno tako Vietnam., Čile da ne naštevam..sami Nacisti moderne dobe..
dejsi
26. 08. 2011 17.15
Zakaj v teh ključnih trenutkih svoje obsodbe ne da Pahor, Gadafijev prijatelj? Očitno drži z njim!
haarpo
26. 08. 2011 15.48
Te države ne bo nikoli nihče več nadzoroval... je preveč orožja na cesti....
HLAPCI.HLAPCI
26. 08. 2011 15.08
Gadafijeva vojska bombardira letališče v Tripoliju - NATO pa bombardira šole, bolnišnice, nakupovalna središča, in ostale civilne cilje
tali?ni tom
26. 08. 2011 14.53
gadafi je car!!!!!!!!
rissp
26. 08. 2011 14.51
Tudi jaz sem nasedel, ko so nas mediji bombandirali z novicami, da "gadafi z LETALI bombandira svoje ljudstvo"... A od takrat niso prikazali niti 1 same slike, 1 posnetka teh "zločinov". NATO pa dnevno bombandira libijsko ljudstvo. KDO je torej zločinec?
janez6b
26. 08. 2011 13.39
ti ljudje znajo razmišljat, zato jih je toliko pod vplivom gadafija, pa večina ljudi se ne pusti 2x žejne čez vodo peljat, so že vsi doživeli eno podobno zgodbo v Iraku, tko da jst bi se vprašal zakaj je večina na gadafijevi strani oz ne na stani Nata, ker so videli kaj se je zgodilo v iraku, kjer še do danes niso našli povoda za vojno-orožja za množično uničevanje, tukaj podobno lažejo, zato če se že sprašujeta. Vsi smo videli kako so pomagali ljudem v Iraku.
rudra
26. 08. 2011 13.26
Mislita Američani so začeli s plenitvijo Libije?
HLAPCI.HLAPCI
26. 08. 2011 13.21
Martian26.08.2011, 12:40 .dobesedno se čudijo,kako je lahko toliko zahodnjakov padlo pod vpliv Zahodne propagande.
Martian
26. 08. 2011 12.41
tom.tom26.08.2011, 12:390 Gremo za vikend pomagat Gadafiju v Libijo. Organiziram kombi prevoz! --- sam nakladaš!
Martian
26. 08. 2011 12.40
Rha ej..v Libiji je spet internet...pojdi tja na kako stran...al pa na kak njihov forum....pa libijcem osebno razlagaj da so oni pod Gadafijem živeli kot v Švici... morm te pa opozoriti...da nimajo ravno veliko potrpljenja s takim zavedenimi ljudmi kot si ti...dobesedno se čudijo,kako je lahko toliko zahodnjakov padlo pod vpliv Gadafijeve propagande..
HLAPCI.HLAPCI
26. 08. 2011 12.20
Zanimivi so naslovi kot je ‘Before NATO intrusion, Libya was African Switzerland’ in pripadajoč posnetek tudi, RT