Tujina

Libijski uporniki pripravljeni vzpostaviti vlado v prestolnici

Tripoli, 11. 09. 2011 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja nacionalnega prehodnega sveta je pozval k nacionalni enotnosti v boju proti lojalistom nekdanjega voditelja Moamerja Gadafija in tudi k odpuščanju, da bi zgradili novo državo. V prestolnici ga je pozdravila navdušena množica.

Nigrski pravosodni minister Marou Adamou je sporočil, da je Gadafijev sin Saadi prišel v Niger. Bil je v konvoju, namenjenem v Agadez, na katerem je bilo devet ljudi.

Prvič, odkar so libijski uporniki zavzeli Tripoli, je v soboto v prestolnico prispel vodja nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdul Džalil. Džalil, ki je bil doslej v Bengaziju na vzhodu države, kjer je sedež upornikov, je s prihodom v Tripoli pokazal, da so prehodne oblasti pripravljene vzpostaviti vlado v prestolnici.

Ob prihodu na vojaško letališče pri Tripoliju ga je pozdravila navdušena množica. Po pogovorih z lokalnimi voditelji je pozval k nacionalni enotnosti v boju proti lojalistom nekdanjega voditelja Moamerja Gadafija in tudi k odpuščanju, da bi zgradili novo državo. Opozoril je, da z Gadafijem še ni konec in da bodo morali vse svoje moči vložiti v osvoboditev še ostalih mest.

Vodja nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdul Džalil ob prihodu v Tripoli
Vodja nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdul Džalil ob prihodu v Tripoli FOTO: Reuters

Uporniki nadzirajo večino države, po izteku ultimata za predajo pa so v soboto začeli silovite spopade za zavzetje še štirih zadnjih oporišč Gadafijevih lojalistov. Na še posebej silovit odpor so naleteli v Bani Validu in Sirti, kar kaže, da se Gadafijeve sile ne bodo tako zlahka predale in da znajo boji še trajati.

Za Gadafijem, ki se v javnosti ni pokazal že več mesecev, se je po zavzetju Tripolija 21. avgusta izgubila vsaka sled. Premier Gvineje Bisao Carlos Gomes Junior je medtem v soboto dejal, da bi bili pripravljeni Gadafija sprejeli z odprtimi rokami, če bi zaprosil za azil.

Gvineja Bisao je sicer ena od peščice držav, kjer bi Gadafi lahko iskal zatočišče. Med drugim se govori še o Nigru, Burkini Faso in Venezueli. Gadafi se je sicer nazadnje oglasil v četrtek, ko je zatrdil, da je še vedno v Libiji.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos1
11. 09. 2011 13.53
Gadafi je bil res za zamenjati, samo libijcem se bo pa vse zamenjalo. Treba bo delati po revoluciji-revolucionarji.
wizeman
11. 09. 2011 13.34
@Martian 11.09.2011, 12:33 Verjetno to drugo.
Martian
11. 09. 2011 12.33
a je še kdo vidu Cheja tm?al se men meša
tinetone
11. 09. 2011 10.37
trinoška vlada katere edini vir trinoštva bo nafta... ljudje pa bodo stradali... če bodo preživeli masakri nad manjšinami, ilegalnimi pribežniki ki pot nadaljujejo v evropo itd itd itd sedaj osvoboditelji ko se bodo začeli izrati turbo islam pa teroristi