Tujina

'Pripravljeni smo, da osvojimo središče Sirte'

Tripoli, 09. 10. 2011 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Libijske sile zategujejo zanko okoli mesta Sirta, ene zadnjih utrdb nekdanjega Gadafijevega režima. Uporniki so najprej zavzeli že bolnišnico, univerzo in nato še konferenčno središče.

Gadafijevi privrženci so se zatekli v bunkerje konferenčnega središča.
Gadafijevi privrženci so se zatekli v bunkerje konferenčnega središča. FOTO: Reuters

Sile libijskega nacionalnega prehodnega sveta zategujejo zanko okoli ene zadnjih utrdb nekdanjega režima Moamerja Gadafija, mesta Sirta. Uporniki so danes v silovitih uličnih spopadih najprej zavzeli tamkajšnjo univerzo in nato še konferenčno središče Ouagadougou ter naj bi bili tik pred tem, da prevzamejo popoln nadzor nad mestom.

Spopadi okrog univerze v Sirti in bližnjega konferenčnega središča Ouagadougou so sicer potekali vse od petka, ko so uporniške sile začele silovito ofenzivo proti Gadafijevim silam, ki pa so se odločno upirale.

Univerzo, od koder so Gadafijevi ostrostrelci ciljali na uporniške sile, so slednje zavzele danes zjutraj. V nadaljevanju spopadov so nato osvojile še bližnje konferenčno središče, ogromno kvadratno poslopje z betonskimi bunkerji, ki je bilo ključna baza sil, zvestih Gadafiju.

"Nadziramo 100 odstotkov središča Ouagadougou," je sporočil vojaški poveljnik sil nacionalnega prehodnega sveta Mohamed al Fajad in dodal, da jim osvojitev kompleksa "odpira pot" za prodor v samo središče mesta.

"Pripravljeni smo, da osvojimo središče Sirte v nekaj urah," je zatrdil in dodal, da je osvojitev središča le še vprašanje časa oziroma "uskladitve (sil iz Misrate) na zahodni fronti in (sil iz Bengazija) na vzhodni fronti".

Da so sile nacionalnega prehodnega sveta zavzele konferenčno središče, je potrdil tudi dopisnik AFP. Uporniške sile naj bi se nato razširile po kompleksu in odstranjevale Gadafijeve portrete in zelene zastave, simbole padlega režima.

Zavzeli tudi bolnišnico

Po zavzetju konferenčnega središča so nato iz Sirte prišle še novice o zavzetju poslopja tamkajšnje glavne bolnišnice Ibn Sina, v kateri naj bi Gadafijeve sile usklajevale svoje bojne načrte.

Že v četrtek so sile libijskega prehodnega sveta sicer zasedle tudi strateško pomembno štiripasovnico, kar jim je olajšalo zadnje napade na Gadafijeve sile, danes pa so poleg tega sporočile, da so aretirale Gadafijevega nečaka Abdela Rahmana Hamida, ki je poveljeval Gadafiju zvestim silam v Sirti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Silovit odpor Gadafijevih sil v Sirti in tudi v Bani Validu - puščavskemu mestu kakih 170 kilometrov jugovzhodno od Tripolija - je presenetil revolucionarne sile, ki so osvojitev Sirte napovedovale že za petek. Poleg uspehov v Sirti so sile prehodne vlade danes sicer zabeležile tudi pomemben uspeh v Bani Validu, saj naj bi zavzele tamkajšnje letališče.
 

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BogatunLOL
10. 10. 2011 15.25
Očitno ste pozabili, PREBIERITE SI ŠE ENKRAT!!! Assange: Tudi novinarji so vojni zločinci 39 Komentiraj Pošlji Tiskaj Velikost pisave London, 09.10.2011, 10:49 | STA / T.Še. Vojni zločinci niso le voditelji in vojaki, ampak so to tudi novinarji, je dejal ustanovitelj WikiLeaksa Assange. Pravi, da so vojne rezultat laži, ki se prodajajo javnosti.
BogatunLOL
10. 10. 2011 15.06
Začnite se obnašat profesionalno, ne pa kot kuški svojih lastnikov ;)
Srpska4ever
10. 10. 2011 13.40
Zakaj ne poročate o tem da je gadafijeva vojska zasedla nazaj bolnišnico,univerzo in sodišče???
BogatunLOL
10. 10. 2011 11.04
Očitno resnica boli in je potrebno resnico brisati! Vojni zločinci so tud na tem portalu...
BogatunLOL
10. 10. 2011 11.02
Če koga kaj moti, potem naj si prebere prispevek Assianga o NOVINARJIH IN NJIHOVI ETIKI!!!!
aford
10. 10. 2011 10.51
Gadafi ni heroj,je diktator,ki se je sam postavil.Take voditelje nobeden ne rabi.
CrusaderKnight
10. 10. 2011 10.43
Bravo uporniki, še tole zavzet, potem je pa odprti lov na Gadafi family!
LJUBLJANA.
10. 10. 2011 10.38
haha ene libijske vojske ne morejo premagati, sem mislil ,da bo Gadafi res padel po mesecu borbe, ocitno blamaza ZDA NATA še ni konec..bwhaha, Samo še republikanca rabimo, un bi pa šel se vojno s karteli v mehiko, to bodo šele komedije.
Pygmalion
10. 10. 2011 00.18
No, škoda da vaše talanje minusov prav nič ne more pomagati Gadafiju in spreminjanju dejstev... Lahko noč.
Pygmalion
09. 10. 2011 22.59
tinetone kolikorkoli so zavezniki bombardirali, v nemška mesta so na koncu morali vkorakati vojaški čevlji in to z velikimi izgubami. Nobene vojne še nikoli niso dobili iz zraka, niti se bo to kadarkoli zgodilo. In res, uporniki so dobili orožje od skritih in odkritih zaveznikov NATA, so pa ga dobili bistveno manj, kot ga je Gadafi itak imel pred začetkom vojne (recimo, niso dobili nobenega tanka ali topa...) Pač, Gadafi ni bil tako priljubljen, kot bi si nekateri želeli in Francozi in Britanci (potem pa še ZDA) so se pametno postavili na tisto stran, ki je imela večje možnosti za zmago. Temu se reče realpolitik.
tinetone
09. 10. 2011 22.26
@Pygmalion če so zavezniki med 2. sv vojno nekaj nemških mest zradirali iz zraka si lahko predstavljaš kaj pomeni zračna podpora nata v libiji ne titsti teroristi niso samo prišli do zmage če se nato nebi vmešal bi bilo konec po dveh tednih PS: od kje jim orožje? od nata...
tinetone
09. 10. 2011 22.24
"...Libijske sile..." a nič več uporniki... so jim že šteti dnevi, do uradne oznake teroristi
Pygmalion
09. 10. 2011 21.17
Redno spremljam nekaj portalov, pa še nisem uspel prebrati, da bi Sirta padla. So pa že pred kakima dvema tednoma napisali, da je obkrožena z vseh strani. Gre za mesto z cca 200.000 ljudi, od vseh mest v Libiji najbolj zvesto Gadafiju in za pričakovati je, da bo zavzetje trajalo precej časa (Vukovar, ki je manjši, se je upiral par mesecev)... Kar se pa tiče podpore Gadafiju, zanesljivo obstaja del Libijcev, ki ga podpira. Z druge strani pa je *dejstvo*, da v Libiji ni kopenskih NATO sil in so kopenske bitke izbojevali Libijci sami. Mogoče so nasprotniki Gadafija izdajalci (vsak gleda na to s svoje strani), so pa glede na stanje na terenu zanesljivo v večini...
zalijanc
09. 10. 2011 20.51
v redu, ko boste tam počistili, pa pridite še v Ljubljano...
tali?ni tom
09. 10. 2011 20.37
gadafi je heroj in njegovo ljudstvo , rayen lopovov v nato sluZbi!
boby1
09. 10. 2011 20.00
Sram me je,da sem del takega sveta. In ne glede na to, da miru v Libiji ne bo več in da bodo verjetno naprej živeli na ravni lačnih prebivalcev Sudana, Somalije in Darfurja, bi si želel, da se dogodi čudež in da bodo verjetno naprej živeli na ravni lačnih prebivalcev Sudana, Somalije in Darfurja, bi si želel, da se dogodi čudež in bi na koncu Gaddafiju uspelo preživeti in vzpostaviti red v Libiji. Seveda bi odstarega blagostanja potrebobali desetletje ali dva, pa vendarle - klofuta ZDA in podrepnikom bi bila neverjetna. Mislim, da je Gaddafi še eden zadnjih "Mohikancev", ki je dejansko delal dobro za narod. Zelo verjetno tudi sam (ali pa vsaj njegovi sinovi) ni živel slabo, a so za razliko od velike večine držav "demokratičnih držav" zahoda zelo dobro živeli tudi državljani Libije. Tako ne bodo v t.i. demokraciji živeli nikoli več. Poleg tega ne bo nikoli več miru med 2000 različnimi plemeni, ki so setavljali državljane Libije. Alah Akbarovci (podgane, uporniki, ...) pa bodo dobro oboroženi lahko še dolgo pobijali nedolžno prebivalstvo, ki se pač ne more strinjati, da so uporniki z ZDA "pomladniki", ki prinašajo vse dobro in je Gaddfi sila osi zla, kot ga na vsak način želi prikazati zahod ... Zlo prihaja z neba (NATO) in po tleh, s strani prodanih duš in zločincev, ki jih je v akcijo poslala ZDA s pomočniki iz Evrope. SRAM NAJ JIH BO. To so ljudje brez vsakršne vesti, moralnih in drugih vrednot, sočutja do sočloveka, ... To so množični morilci, ki jim niti Bog ne bo mogel odrediti pravične kazni, ker kazni za take zločine enostavno ni.
boby1
09. 10. 2011 19.52
Kot je zapisal že kolega na enem izmed drugih forumov Gaddafija dejansko podpira 80% Libijcev. Kako pa mislite, da bi se lahko upiral taki premoči več kot pol leta, zakaj so mesta, ki ji okupirajo uporniki povečini povsem prazna? Potem pa novinarji kažejo shode v zasedenem mestu v podporo podganam (upornikom) oziroma novim oblastem, celoten shod pa je sestavljen iz Allah Akbar bojevnikov (upornikov, podgan ali kakor koli že želite). SRAMOTA do pekla in nazaj, kar počnejo v Libiji. Libija ni napadla nikogar, Libija ni vojaško ogrožala nikogar (ogrožala pa je USD in EUR zamisel Gaddafija, da bi afriške države pričele uporabljati enotno valuto, afriški gold dinar, ki bi imel kritje v zlatu - Libija ima namreč na 6 mio prebivalcev 144 ton zlatih rezerv, Velika Britanija naprimer pa le 344 ton na 60 mio prebivalcev). Libijci so živeli daleč najbolje od vseh državljanov Afriškega kontinenta in še daleč okrog. Velika večina Slovencev in tudi večina povprečnih ljudi iz Z-Evrope in Amerike (seveda so tajkuni izzvzeti, saj oni ne morejo v nobenem sistemu živeti bolje, kot živijo sedaj) zelo zadovoljni, če bi lahko živeli tako. A Amerika in podrepniki iz EU, ki ji sveto služijo, si v času vsesplošne krize enostavno niso mogli privoščiti, da bi tam nekje v Afriki cvetela država, ki je urejena bolj socialistično, ki nima zunanjega dolga, kjer je šolstvo in zdravstvo zastonj... In poleg tega, ZDA in EVropa naj bi Libiji dolgovali enormne vsote denarja ... Kaj je najbolj enostavno - podtakniti "podgane", ki zanetijo nemire, če pa Gaddafi ne bo nasedel in naredil masakra med odpadniki (in ni) pa s pomočjo medjiskih laži sprožti razlog za vstop v vojno. In potem pod pretvezo preprečitve humanitarne katastrofe napasti Libijo, jo uničiti do tal, pa čeprav s pomočjo siceršnjih sovražnikov Al Kaide. Tako je sedaj prišlo na dan, da ni bilo trupel in streljanja na protestnike, aget CIE (bivši) je priznal, da so za krivo pričanje v zadevi PanAm (GAddafiju so očitali, da je sodeloval pri organizaciji ugrabitve letala) vsaki od prič plačali 4 mio USD, na ta račun so ga že takrat prvič napadli, sicer zgolj z raketiranjem, v katerem je prišlo tudi do sporne smrti njegove posvojenke Hane. Zgodbo pa je potrdilo tudi že nekaj prič. A tako pač dela Amerika, izmisli si laž, ki jo posreduje kot resnico, malce pritisne na manjše države ... in dobi zeleno luč za genocid. Napad na Libijo ni primerljiv z napadi na Srbijo, ki se dostikrat omenja. Srbi so - na žalost - povzročili trpljenje premnogim ljudem, kljub temu pa je (hvala Bogu) bilo posredovanje vseeno bolj civilizirano, v Libiji pa igrajo skorajda najokrutnejšo igro do sedaj. Za to je celo vojni zločin preblaga beseda. Ti, ki so odgovorni za to, kar so storili Libijskemu narodu bi si zaslužili obravnavo po kratkem postopku in kazen,kakršne so bili deležni fašistični voditelji v Nurnbergu (obešanje). A svet je tak, da bo na koncu Gaddafi izpadel tiran (poglejte si na posnetkih najbolj obiskanega videoportala, kakšne avtomobile so vozili Libijci v njegovem času, kar lahko predstavlja tudi del standarda prebivalstva) in oni osvoboditelji (verjetno bo zgodovina zanamcem prikazala bolj realno sliko, a trpijo ljdje sedaj in trpeli bodo še dolgo). Zaradi njihove "preprečitve" humanitarne katastrofe je umrlo najmanj 60000 ljudi, podgane na veliko pobijajo črnce - s podporo ZDA in podpornikov) ... Četudi bi se danes umaknili (NATO), so Libijo uničili za naslednjih 20 let, pobili na dest tisoče nedožnih ljudi in jim prizadejali napopravljivo bolečino in škodo ... Lažno grožnjo humanitarne katastrofe "rešujejo" s popolnim genocidom in zločinom, ki mu ni primere. In Libijci si ne morejo pomagati... In pomagati jim ne moremo mi ... In pomagati jim nočejo drugi ... Sram me je,da sem del takega sveta. In ne glede na to, da miru v Libiji ne bo več in da bodo verjetno naprej živeli na ravni lačnih prebivalcev Sudana, Somalije in Darfurja, bi si želel, da se dogodi čudež in bi n
hellbastard666
09. 10. 2011 18.52
Izvlači se "najveće oružje": sprema li se generalni štrajk u SAD-u?
hellbastard666
09. 10. 2011 18.49
tle se 24 ur neki laze nej pove rajsi kaj se dogaja s protesti u ameriki al obama ne dovoli
LJUBLJANA.
09. 10. 2011 17.26
Illuminati vas nacrt je obsojen na propad že od samega začetka, ljudi sveta ne boste nikoli premagali.