Tujina

FOTO: Nato prevzel operacije v Libiji

Tripoli, 27. 03. 2011 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
73

Očividci pravijo, da so Gadafijeve sile med napadom na mesto Misrato ubile osem ljudi, 24 je ranjenih. Medtem pa se je Nato strinjal, da bodo operacije od sedaj pod njegovim poveljstvom.

Libijski uporniki so po strateško pomembni Adždabiji in naftnem pristanišču Bregi v nedeljo znova zavzeli še Ras Lanuf in Bin Džavad. Ras Lanuf, ki je prav tako pomemben za proizvodnjo nafte, leži 370 kilometrov zahodno od trdnjave upornikov Bengazija in 210 kilometrov od Adždabije. Ras Lanuf je bil v rokah Gadafijevih sil od 12. marca. Po zavzetju s strani upornikov je bilo na cestah videti zapuščeno orožje, v mestu pa delno porušene zgradbe.

Konvoj 20 vojaških vozil, med njimi tovornjak, na katerem so bile protiletalske puške, je zapustil Gadafijevo oporišče v Sirti in se pomika zahodno proti Tripoliju, je povedal novinar agencije Reuters. Iz Sirte proti Tripoliju so se v avtomobilih odpravile tudi številne družine z vsem svojim premoženjem.

Uporniki, ki so zavzeli Bin Džavad, 50 kilometrov zahodno od Ras Lanufa, so povedali, da so izkoristili pomoč francoskih letal, ki so v napadu na to vas uničila več tankov. Uporniki naj bi sicer spet prevzeli nadzor tudi nad naftnim pristaniščem al Burajka.

Predstavniki upornikov si medtem prizadevajo, da bi v kratkem obnovili izvoz nafte, s čimer bi si zagotovili stalne prihodke. Kot je sporočil Ali Tarhoni, ki je pristojen za gospodarstvo, finance in nafto, naftna polja na območjih, ki so v rokah upornikov, na dan proizvedejo med 100.000 in 130.000 159-litrski sodi nafte, vendar bi lahko proizvodnjo "zlahka povišali na okoli 300.000 na dan".

Pojasnil je še, da so se predstavniki upornikov sporazumeli s Katarjem o pogodbi o prodaji nafte, izvoz nafte pa bi se lahko začel "v manj kot tednu dni".

Uporniki v Adždabiji
Uporniki v Adždabiji FOTO: Reuters

Srditi boji v Misrati

Gadafijeva vojska pa po besedah prebivalcev Misrate spet obstreljuje omenjeno mesto. ''Misrata je napadena, mesto in pristanišče, kjer je na tisoče delavcev,'' je povedal prebivalec Saadoun. Reuters pa poroča, da so se v mestu že spopadli uporniki in Gadafijevi možje, ki v boju uporabljajo lahko orožje in tanke. Upornik Sami je povedal, da je ostrostrelec ustrelil eno osebo, sicer pa danes kljub srditim spopadom o žrtvah še nimajo poročil. ''Uporniki želijo nadaljevati in Gadafijeve sile potisniti ven iz mesta. Vendar potrebujemo več časa, saj so ostrostrelci na strehah in imajo prednost,'' je povedal. Reuters medtem poroča, da so se boji v Misrati končali, Gadafijevi možje pa še vedno nadzorujejo majhen del na zahodu mesta.

Prebivalec Misrate je povedal, da so Gadafijeve sile med prodiranjem z zahoda ubile osem ljudi, 24 pa je huje ranjenih. Po poročanju Sky News so koalicijske sile prvič, odkar intervenirajo v Libiji, napadle tudi Gadafijevo utrdbo Sirte.

Očividci v Sirti, rojstnem mestu Moamerja Gadafija, so povedali, da so slišali dve eksploziji, še vedno pa ni znano, ali so odjeknile v mestu ali na obrobju. V prestolnici Tripoli pa so očividci slišali najmanj šest eksplozij. Eksplozije najverjetneje napovedujejo vnovične zračne napade s strani zahodnih koalicijskih sil. Eksplozije so sledile silovitemu obstreljevanju libijske vojske. Državna televizija pa poroča, da so zahodne koalicijske sile zadele civilno in vojaško območje v Tripoliju.

Fotografije iz osvobojene Brege:

'Upornikov ne bomo oboroževali'

Koalicijske sile, ki napadajo tarče v Libiji, ne bodo dobavile orožja libijskim upornikom, je za BBC povedal britanski obrambni sekretark Liam Fox. Sunday Times poroča, da obstajajo poročila o pripravi na dobavo orožja za upornike. Vendar je Fox povedal, da za vso državo velja embargo ZN na orožje in da se je treba tega zavedati.

Papež Benedikt XVI. je danes pozval k zaustavitvi uporabe orožja v libijskem konfliktu. Tuji mediji poročajo, da je papež apeliral na vsa mednarodna telesa in tiste, ki so v libijski konflikt vpleteni tako vojaško kot politično. Dodal je, da moli za mir v Libiji in na območju severne Afrike. Zaskrbljen je nad varnostjo civilistov.

Fox je povedal, da gre prav intervenciji koalicijskih sil zahvala, da so uporniki dobili nov zagon. ''Zdaj se pomikajo okoli obale, uporniki pa seveda vedno bolj nadzorujejo izhodne točke libijske nafte. In če se bodo še naprej pomikali ob obali od Brega do Ras Lanuf, bodo kmalu imeli pod nadzorom ves izvoz nafte v Libiji,'' je povedal in dodal, da bo to privedlo do zelo drugačnega dinamičnega ravnovesja znotraj Libije.

Nato bo prevzel operacijo v Libiji

Zveza Nato se je danes odločila, da bo prevzela popolno poveljstvo nad vojaško operacijo v Libiji. Slednjo je doslej vodila mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA, ki je Gadafijeve sile začela napadati minuli teden.

"Nato se je danes odločil, da bo izpolnil vse vidike resolucije VS ZN iz leta 1973, da bi zaščitil civilno prebivalstvo in s civilnim prebivalstvom poseljena območja, ki jim grozi napad Gadafijevega režima," je pod pogojem, da ostane anonimen, povedal uslužbenec Nata.

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je naknadno povedal, da bo dogovor o Natovem prevzemu popolnega poveljstva nad operacijami v Libiji imel "takojšen učinek".

Uporniška družina v libijskem mestu Adždabija, ki je od včeraj pod nadzorom upornikov.
Uporniška družina v libijskem mestu Adždabija, ki je od včeraj pod nadzorom upornikov. FOTO: Reuters

"Natovega vodilnega operativnega poveljnika smo napotili, da začne izvrševati to operacijo s takojšnjim učinkom," je povedal in dodal, da bo Nato izpolnila vse vidike resolucije, "nič več in nič manj".

Po navedbah nekaterih predstavnikov Nata naj bi sicer prenos poveljstva nad operacijo s koalicije na zvezo dejansko trajal kakšnih 48 do 72 ur. Operacija naj bi se imenovala Združeni zaščitnik, zanjo pa so zadolžili generalporočnika Charlesa Boucharda iz Kanade.

Zveza sicer že vodi pomorske operacije, katerih cilj je preprečiti, da bi v Libijo prihajali orožje in plačanci, in je tudi pristala na okrepitev uveljavljanja prepovedi letov Gadafijevih letal. V skladu z današnjim dogovorom pa bo izvajala tudi napade na kopenske cilje, kot so tanki in artilerija, v primeru, da bo ogroženo civilno prebivalstvo.

'Podtikajo nam trupla'

"Imamo veliko obveščevalnih poročil o tem, da Gadafijevi možje odnašajo trupla ljudi, ki so jih ubili, in jih nameščajo na kraje, ki smo jih napadli," je ameriški obrambni minister Robert Gates izjavil za televizijsko mrežo CBS News. Ob tem je pohvalil koalicijske sile, da so "izjemno previdne v teh vojaških naporih".

Civilisti v Bregi
Civilisti v Bregi FOTO: Reuters

Koalicijske sile, v katerih poleg ZDA sodelujejo še Francija, Velika Britanija in nekatere druge zahodne države, so 19. marca začele letalske napade na libijske letalske in kopenske sile, da bi v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN vzpostavile območje prepovedi poletov nad Libijo.

Libijske oblasti na čelu z Moamerjem Gadafijem so francoske in druge zavezniške sile obtožile, da v Libiji izvajajo genocid.

Predstavnik libijskega ministrstva za zdravje Haled Omar je včeraj novinarjem dejal, da so koalicijske sile v napadih od minule nedelje do srede, torej v štirih dneh operacije Odisejeva zora, ubile 114 ljudi, 445 pa ranile. Samo v Tripoliju z okolico naj bi bilo ubitih 104 ljudi, deset pa v Sirti.

Kako bi Italija rešila libijsko krizo?

Italijanski zunanji minister Franco Frattini pa je predstavil smernice diplomatskega načrta za rešitev krize v Libiji, ki vključujejo tudi možnost odhoda Gadafija v izgnanstvo. "Potem ko so celotna Evropa in Združeni narodi povedali, da polkovnik ni več sprejemljiv sogovornik, ne moremo predvideti rešitve, po kateri bi ostal na oblasti," je izjavil Frattini v pogovoru za časnik La Repubblica. "Jasno je, da bi bilo izgnanstvo za Gadafija drugačno ... Celo v njegovem režimu so ljudje, ki delajo od znotraj za to rešitev," je dodal.

Frattini je napovedal, da bo Italija svoj načrt predstavila v torek v Londonu na srečanju zunanjih ministrov držav mednarodne koalicije, ki sodelujejo v vojaški operaciji proti Gadafijevemu režimu. "Imamo načrt in videli bomo, če lahko postane italijansko-nemški predlog. Morda bomo v torek predstavili skupen dokument," je dejal.

Kot je navedel, načrt vključuje prekinitev ognja pod nadzorom ZN, posvetovanja z libijskimi plemenskimi skupinami in "trajen človekoljuben koridor", o katerem se že dogovarjajo s turško vlado.

Preberite in si poglejte video: Žensko, ki je poskušala tujim novinarjem povedati, da so jo Gadafijevi vojaki dva dni posiljevali, so varnostne sile grobo odpeljale neznano kam. Tuje novinarje, ki so ji želeli pomagati, so pretepli.

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ma5t3r
31. 03. 2011 18.14
ubogi gadafi brez šotora zenga-zenga-zenga -zenga
lolipoly
29. 03. 2011 03.50
Grim-reaper A ti zivis v Ameriki, da to vse ves iz prve roke znas, kar pises? ,ker, ce ne potem samo zavajas tu z laznimi informacijami. AMERIKA BO VEDNO AMERIKA, nimas pojma o cem pises.
yarrick
28. 03. 2011 19.13
@...pajtl... 28.03.2011, 05:44 od kje pa tebi inforamcije da se "amerika KREPI"?Malce poglej po "nedržavnih", oz ne wall street kontroliranih medijev ali pa blogov pa boš hitro videl/videla realno stanje v ameriki.AMERIKA je KAPUT, muerte, dead, finito....Kar počno sedaj so le še zadnji vzdihljaji.Kaj pa misliš kako gre US of A gospodarstvu, kjer je DRŽAVA vložila v GMC 50 MILJARD DOLARJEV samo zato da bi zagnali avtomobilsko proizvodnjo, medtem pa jim na različnih "backyardih" stoji po dest ali stotisoč NOVIH AVTOMOBILOV ki jih ne morejo prodati? Potem ej tu še zunanji dolg, ki gre krepko preko 13 TRILJONOV DOLARJEV in e vsakodnevno povečuje.Kitajci so že ZDAVNAJ NEHALI kupovati dolgoročne državne obveznice.Me prav zanima zakaj? Z ameriko je konec, pa če to prizna ali ne.Bomo videli čz pol leta ali leto najpozneje kakšno bo stanje v ZDA.Ali pa Evropi.Nismo nič na boljšem kot oni bumbarji na oni strani atlantika.
korintos1
28. 03. 2011 09.05
Libijci pa že zapuščajo svojo državo. Po revoluciji bo treba delati. Pri Gadafiju ste bili malo razvajeni. Prej nobeden ni bežal.
Peter Brodnjak 1
28. 03. 2011 07.47
Scenario v stilu Hollywooda...,židovska politika Izraela do vprašanja destabilizacije bližnjega vzhoda...Egipt,Jordanija, Sirija so dolgoletni apetiti agresorskega židovskega lobija po celem svetu...,ameriška skorumpirana politika in sprevrženost Francije po nekdanjem kolonializmu...in vsem skupaj znana pogoltnost do nafte..,je danes rezultat agresije na samostojno in neodvisno državo...,prodane duše iz arabskega polotoka UAE in Qatar z njihovo pokvarjeno in skorumpirano TV postajo Al(america)jazeera pa potpihuje in trosi laži katere med drugim z vsem veseljem "kupuje" tudi Vaš 24 ur...;;;)))!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cirenij
28. 03. 2011 06.53
ZDA zelo dobro vodijo hinavsko politiko v svoj prid. Oslabljena Evropa, dobra Evropa. Naši slepci pa nočejo ali ne znajo spregledati.
tekavcminka56
28. 03. 2011 05.46
svet počas rabi revolucijo, elita pa nej se spoka na drug planet in nas pusti živet u miru!
...pajtl...
28. 03. 2011 05.44
Pojasnil je še, da so se predstavniki upornikov sporazumeli s Katarjem o pogodbi o prodaji nafte, izvoz nafte pa bi se lahko začel "v manj kot tednu dni". - Namen napada. "Imamo veliko obveščevalnih poročil o tem, da Gadafijevi možje odnašajo trupla ljudi, ki so jih ubili, in jih nameščajo na kraje, ki smo jih napadli," je ameriški obrambni minister Robert Gates izjavil za televizijsko mrežo CBS News. Ob tem je pohvalil koalicijske sile, da so "izjemno previdne v teh vojaških naporih". -Zakaj bi se trudli in nosili trupla tja, če pa vsak normalen človek ve, da ne moreš zbomdardirat pol države brez smrtnih žrtev? Zanimivo je videti, da bo NATO prevzel operacijo, saj nas je ZDA dobesedno potisnila v vojno, sedaj se pa umika (dober način za slabljenje Evrope, če veš da vsak dan stane 200miljonov€ vojna samo Veliko Britanijo). S tem se ZDA samo še krepi. Zakaj mislite, da so svetovna velesila? Zaradi takšnih stvari. Hvala bogu za demokracijo.
nikhrast
28. 03. 2011 05.30
Pa kaj bi radi, saj ste verjetno živeli tudi pod diktaturo; pa kakšno svobodo ste imeli takrat, saj si se bal kaj po pravici povedati v gostilni, ekonomsko pa sama revščina, ves svet se je delal norca iz nas, svetovni rekorderji smo bili v inflaciji, tehnološko smo pa izdelovali najslabši avto na svetu.
naivna
28. 03. 2011 00.53
V zahodni drzavah mirne demonstrante ne napadajo z tanki, Razen , ce so kaksni huligani , da delajo skodo privatnim poslovnezem ali kaj podobnega , je policija zadolzena , da ukrepa.
Diabolick
28. 03. 2011 00.37
sweetness 27.03.2011, 22:28 Svoj glas ste že oddali 1 na balkanu so se pa 10 let klali preden je zahod sploh pomignil s prstom Ja jim že ni bil interesanten.
ateistek
28. 03. 2011 00.33
Se bo ta isti NATO postavil tudi na stran demonstrantov v zahodnih državah?
xrocker
27. 03. 2011 23.34
NATO ima po statutu pravico, da posreduje LE ČE JE NAPADENA DRŽAVA V PAKTU ...Libija kolkor vem ni napadena...kaj šele v paktu...kajne!? pametnjakoviči pozanimajte se malo...
crnkamn
27. 03. 2011 23.15
ej vi srbi pa ste kekci. najprej skoraj vse bivse drzave napadete, ko vas pa zacnemo nazaj tepst pa jokate. zdej pa se podpirate gadafija, a v bosni ste se pa tocno proti tem migrantom mudzhahedinom boril. mislim kaksna dvolicnost.
vzhod
27. 03. 2011 23.12
se ena laz ! znano je da americani pobijejo dosti civilistov kot smo videli v vseh drzavah ki so jih bombardirali tudi nam najblizji srbiji kjer so bombardirali kitajsko ambasado vrtce bolnice sole 8.000 civilistov mrtvih !
ralu
27. 03. 2011 22.47
Spet je začel po bencinu smrdet.
Martin Adami?
27. 03. 2011 22.42
VENI VEDI VECI
yarrick
27. 03. 2011 22.41
@spyker123 27.03.2011, 12:17 SVOBODI kakršni imamo mi kaj? Bolje za njih, da ostanejo pod gadafijem kot pa da dobijo SVOBODo kot jo ima zahod. KAKŠNO SVOBODO NEKI?!
dajno
27. 03. 2011 22.39
Nafta za orožje (staro) in zdravila (stara) in namen je dosežen!
sweetnes
27. 03. 2011 22.28
na balkanu so se pa 10 let klali preden je zahod sploh pomignil s prstom