Tujina

'Naj se bije dolg boj in naj Libijo zajamejo plameni'

Tripoli, 01. 09. 2011 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
191

Moamer Gadafi naj bi se pred libijskimi uporniki skrival v mestu Bani Valid. Tja naj bi odšel skupaj s sinom Saifom al Islamom. V novem zvočnem posnetku je privržence pozval k nadaljevanju boja proti upornikom.

Libijski uporniki menijo, da se Moamer Gadafi skriva v mestu Bani Valid, tja pa naj bi odšel tri dni po tem, ko so uporniki prevzeli nadzor nad Tripolijem. Bani Valid se je že v preteklih dneh pojavljal kot morebitna lokacija Gadafijevega skrivališča, čeprav so informacije nakazovale tudi, da je Gadafi odšel v Sirto.

Po podatkih upornikov naj bi Gadafi v Bani Valid odšel z vodjo libijske obveščevalne službe Abdulahom al Senoussijem in svojim sinom Saifom al Islamom. Slednji je sicer včeraj dejal, da so Gadafijevi privrženci pripravljeni na boje in da se ne bodo predali. Tako je poskrbel za zmedo, saj je tik pred njim Gadafijev sin Saadi sporočil, da je njegov oče pripravljen na sodelovanje in da uporniki lahko prevzamejo oblast.

Libijski nacionalni prehodni svet pa je zatrdil, da dokler Gadafija ne najdejo, svoje "osvoboditve države" ne bodo imeli za končano. Pri tem jim ni pomembno, ali Gadafija najdejo živega ali mrtvega.

Predstavnik upornikov Mohamed Zavavi pa je dejal, da so rok za mirno predajo vseh borcev na Gadafijevi strani podaljšali še za en teden in se po novem izteče 10. septembra. Nov rok se po njegovih navedbah nanaša tako na Sirto kot tudi na kraje na jugu in v središču Libije, ki so še vedno v rokah Gadafijevih privržencev. S podaljšanjem roka želijo doseči več napredka pri pogajanjih.

Gadafi se ne predaja in poziva privržence v boj

Gadafi je danes spet zatrdil, da se ne bo predal, temveč se bo še naprej boril proti upornikom, je danes poročala sirska televizija Araj. Slednja je najprej objavila le pisne odlomke Gadafijevega sporočila, zatem pa še zvočni posnetek. Svoje privržence je pozval, naj se še naprej borijo proti upornikom, ki so ga prisilili v skrivanje.

"Četudi ne morete slišati mojega glasu, nadaljujte z uporom," je Gadafi sporočil na 42. obletnico udara, ki ga je pripeljal na oblast. Ne bomo se predali. "Nismo ženske in se bomo še naprej borili," je še zatrdil in dodal, da med zvezo Nato in "njenimi agenti (uporniki) prihaja do razhajanj". "Naj se bije dolg boj in naj Libijo zajamejo plameni. Ravnotežje moči je zdaj na ničli, saj so oborožena vsa plemena," je še povedal.

Gadafijeva sinova Saadi in Saif al Islam
Gadafijeva sinova Saadi in Saif al Islam FOTO: Reuters

Gadafijev premier na strani upornikov

Nekdanji libijski premier al Bagadadi Ali al Mahmud pa je dejal, da podpira tiste, ki se borijo proti nekdanjemu libijskemu voditelju. Govoril je za dubajsko televizijo Al Arabiya, pri tem pa še dodal, da je sam še vedno v Libiji, kjer je navezal stike s prehodnim nacionalnim svetom, ki prevzema oblast nad državo.

Sprostili bodo libijska sredstva

Udeleženci današnje mednarodne konference o prihodnosti Libije v Parizu so obljubili, da bodo sprostili milijarde zamrznjenih libijskih sredstev, da bi tako pomagali pri obnovi države po skorajšnjem padcu Gadafijevega režima. Dogovorili so se tudi za odprtje novih veleposlaništev v Tripoliju.

Kot je po koncu konference povedal francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je konferenco gostil skupaj z britanskim premierom Davidom Cameronom, so vsi voditelji približno 60 držav "obljubili, da bodo sprostili denar včerajšnje Libije, da bi financirali razvoj današnje Libije". Takoj naj bi sprostili petnajst milijard dolarjev.

Gostitelja sta napovedala tudi, da se bo operacija zveze Nato v Libiji nadaljevala, dokler bodo Gadafi in njegovi lojalisti predstavljali nevarnost. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen pa je dejal, da bo Nato "dokončal misijo v Libiji". Sarkozy je še dejal, da bi morali Gadafija prijeti, Libijci pa naj se sami odločijo, kje se mu bo sodilo.

Udeleženci konference prijateljev Libije
Udeleženci konference prijateljev Libije FOTO: Reuters

Libijci dobili pošiljko sveže natisnjenega denarja

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je Rusija priznala libijski nacionalni prehodni svet kot libijsko legitimno oblast.

Medtem je Velika Britanija z letali v Libijo poslala sveže natisnjene bankovce libijskih dinarjev. Skupno so jim poslali 280 milijonov libijskih dinarjev (nekaj manj kot 162 milijonov evrov), gre pa za libijska sredstva, ki so bila zamrznjena. Pošiljka denarja je namenjena libijski osrednji banki, bankovci pa naj bi bili v razmeroma kratkem času na voljo v libijskih bankah in bankomatih.

Sankcijski odbor Združenih narodov je namreč v torek odobril prošnjo Velike Britanije, da odmrzne libijska sredstva, ki so jih zamrznili februarja, ko se je začela vstaja.

Pošiljka libijskega denarja je v državo prispela iz Velike Britanije.
Pošiljka libijskega denarja je v državo prispela iz Velike Britanije. FOTO: Reuters

"Vrnitev denarja libijskemu narodu je del naše predanosti, da pomagamo nacionalnemu prehodnemu svetu, da obnovi Libijo, in pomagamo ustvariti državo, v kateri bodo legitimne potrebe in želje libijskega naroda lahko izpolnjene," je dejal britanski zunanji minister William Hague. Vse od začetka spopadov se Libijci spopadajo s finančnimi težavami, pogosti pa so prizori dolgih vrst ljudi pred bankami, ki čakajo na priložnost, da dvignejo svoj denar.

Z denarjem, ki ga je natisnila Velika Britanija, bodo svoje plače lahko končno dobili številni javni uslužbenci, kot so medicinske sestre, zdravniki, učitelji in policisti, ki na denar čakajo že več mesecev. Libijska bankovca za en dinar in za 50 dinarjev sicer nosita podobo Gadafija, a ni jasno, ali je pošiljka vsebovala tudi takšne bankovce.

Za dovoljenje, da odmrzneta libijska sredstva, sta sicer zaprosili tudi Nemčija in Francija. Francoski zunanji minister Alain Juppe je danes zjutraj sporočil, da je Francija dobila dovoljenje, da sprosti libijska sredstva v višini 1,5 milijarde evrov.

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
05. 09. 2011 12.07
lolypoly hahaha ne pobiras iz youtuba pa medijev hahaha a potem nwo, bilderbergi in to je use sam tko mal....ker je folku dougcajt, drgac so pa to pošteni ljudje, ki delajo za dobro ljudstvu..služijo ljudstvu, dej ne se hecat no
mes
03. 09. 2011 14.39
majci 2205 strinjam se z tvojo tezo o demokraciji.
korintos1
03. 09. 2011 14.09
Cjele Saj bo pri nas isto, samo da se oblast menja. Potem pa bomo zacveteli.
yarrick
03. 09. 2011 13.56
Smrekar1 03.09.2011, 10:30 v zda je brezposlenost na podobnem nivoju, zdravstvo NEOBSTOJEČE(vsaj za tiste ne, ki ne zaslužijo po 10.000 dolarjev na mesec), šolski sitem pa bo kamlu prekašal ruskega(v pranju možganov in slepi podvrženosti korporacijskega fašizma). Ne trdim da je libija sedaj oh in sploh, vendar je razumljivo za afriko in za državo ki jo vodi TIRAN, ni pa razumljivo da so zelo podobne statistike v deželi ki naj bi bila za zgled ostalim... @ill_be_back 02.09.2011, 14:36 glej, ne vem kak je točno s tem ampak tkole ko prebiram novice o ameriški mržnji do kitajske in njene moči ter ČISTO DOKAZLJIVIH GOVOROV ameriških predstavnkov vlade bi dejal da je njihov cilj zrušitev kitajske in rusije ter uvedba hegemonije po celem svetu. Bi te pa še popravil pri vodikovih bombah; delno imaš prav glede vodikovih bomb, še vedno pa je sredica jedrska bomba manjše moči, tako da radiacija je in bo ostala.So pa vodikove bombe lahko svinjsko močne proti jedrskim iste velikosti in teže....
Cjele
03. 09. 2011 11.46
fricoly102.09.2011, 20:215 libija super država dejstva o libiji: BDP na državljana (zajeti so tudi dojenčki in upokojenci!!) je 14.192 $. - Podpora nezaposlenemu: 730 $. - Plača medicinske sestre: 1.000 $. - Povprečna plača v Libiji je 1200 $ - Za vsakega novorojenčka država nameni družini 7.000 $. - Po sklenitvi prve zakonske zveze novoporočenca od države dobita za nakup stanovanja 64.000 $ - Ob ustanovitvi privatnega podjetja vsak državljan od države dobi začetni kapital 20.000 $ - Šolanje popolnoma brez plačno - Vsak študent si lahko izbere, na kateri univerzi v svetu želi študirati; država mu plača stroške. - Zdravstveno zavarovanje je za vsakega državljana popolnoma brezplačno. - Zdravljenje v Libiji je brezplačno tudi za turiste. - Cene hrane so simbolične. - Električna energija za uporabo v gospodinjstvu je brezplačna. - Krediti za nakup stanovanjskih objektov in avtov so brezobrestni. - Pri nakupu avta država plača polovico vrednosti, vojakom pa 65% cene vozila. - Cena goriva za avtomobile je smešna – 0,14$ za liter; za 10$ dobite 85 litrov goriva! - v Libiji ni revežev. KAJ OD TEGA NUDI GNILA SLOVENIJA PA SE IMAMO ZA BOGOVE DEMOKRACIJE BRAVO GADAFI TAKO BI MORALO BITI TUDI PRI NAS.
Smrekar1
03. 09. 2011 10.30
@frockly: Brezposelnost je 20%, gospodarstvo je povsem odvisno od izvoza nafte, nivo študija in zdravstva ki ju opevaš je na nivoju države tretjega sveta, revežev pa ne da "ni", ampak jih je okrogla petina prebivalstva. Ampak to so pravi reveži, torej ne da si ne morejo privoščit 1x letno tedna počitnic, temveč da živijo z manj kot 1$ na dan. Super država res, za zaploskat.
prepri43
03. 09. 2011 09.38
Spričo "dejstva o Libiji", izpade da je medicinska sestra podpovprečno plačana kar se ne ujema z mojo percepcijo uspešnega zdravstva! fricoly 1 - malo korigiraj!
mes
02. 09. 2011 23.33
Prijatelji Libije,ha,ha,ha. Kaj ,če bi napisali prijatelji libijske nafte.
janez6b
02. 09. 2011 22.17
Korintos a spet ne gre kej vec;)?
vatre
02. 09. 2011 22.16
kako pa kaj Pahorjeve kamele ?
korintos1
02. 09. 2011 20.51
fricoli Mi imamo Janeza.
janez6b
02. 09. 2011 20.47
Hehe lolipoly katere buce vi prodajate, hehe, verjeli ste isto kot jst vi pravite, kaj se je zgodilo pa potem, ste spregledali postenost mainstream medijev in zaceli verjeti v njihove pravljice , ja bravo za vas ce se dobro pocutite ko poslusate in verjamete lazem. Sej imate prav lazje se je slepiti kot pa spoprijeti z resnico, danes je zelo veliko takih ljudi, ki rajsi zivijo v iluzijah, ampak kmalu se boste zbudili iz teh sanj, takrat pa zelim veliko srece.
Danijel Fric
02. 09. 2011 20.21
libija super država dejstva o libiji: BDP na državljana (zajeti so tudi dojenčki in upokojenci!!) je 14.192 $. - Podpora nezaposlenemu: 730 $. - Plača medicinske sestre: 1.000 $. - Povprečna plača v Libiji je 1200 $ - Za vsakega novorojenčka država nameni družini 7.000 $. - Po sklenitvi prve zakonske zveze novoporočenca od države dobita za nakup stanovanja 64.000 $ - Ob ustanovitvi privatnega podjetja vsak državljan od države dobi začetni kapital 20.000 $ - Šolanje popolnoma brez plačno - Vsak študent si lahko izbere, na kateri univerzi v svetu želi študirati; država mu plača stroške. - Zdravstveno zavarovanje je za vsakega državljana popolnoma brezplačno. - Zdravljenje v Libiji je brezplačno tudi za turiste. - Cene hrane so simbolične. - Električna energija za uporabo v gospodinjstvu je brezplačna. - Krediti za nakup stanovanjskih objektov in avtov so brezobrestni. - Pri nakupu avta država plača polovico vrednosti, vojakom pa 65% cene vozila. - Cena goriva za avtomobile je smešna – 0,14$ za liter; za 10$ dobite 85 litrov goriva! - v Libiji ni revežev. KAJ OD TEGA NUDI GNILA SLOVENIJA PA SE IMAMO ZA BOGOVE DEMOKRACIJE
lolipoly
02. 09. 2011 17.06
@Janez 6b Me veseli. da te nasmejim, ker v takih hudih casih , rabis nekaj razvedrila. Tudi jaz sem verjeja nekdaj to kar sedaj ti verjames, Vsi za enega eden za vse! Tudi jaz sem verjela, da je ZDA in zahod najvecje zlo sveta, dokler nisem odprla oci in se prepiricala , kaj je res in kaj je zavajanje , Sem pa ponosna, da sem ze marsikaj prezivela in na vseh koncih sveta, zato vem resnico, ne pobiram iz Youtuba ali wikipije , kot vecina vas tu , in mislite, da ste Bogovi. Sem pa ponosna tudi, da pri mojih letih , sem sposobna to kar sem, ker dobro vem da v Sloveniji je veliko bolj mladih od mene z fakulteto in sploh ne znajo racunalnika odpred in E-mail napisat.
ill_be_back
02. 09. 2011 14.53
če bi jaz odločal slovenija sploh nebi imela vojske za mednarodna posredovnaj niti v NATO ne bi bili slovenska vojska bi bila zgolj za pomoč v naravnih ali kakeršnihkolih nesrečah in če se zgodi primer vojne da strelja proti sovražnikom ki je stopil na naše ozmlje tudi če nimamo možnosti za zmago je dovolj da se borijo za svoj narod... in ne posredovanje v tujino pol pa neki *na oblasti v mojem imenu prekinejo diplomatske stike z suvereno državo Libijo in v mojem imenu napadajo suverene države po svetu ???
ill_be_back
02. 09. 2011 14.49
men še danes ni jasno kako so je slovenska vlada drznila napasti skupaj s NATOM Irak " v IMENU SLOVENSKEGA NARODA" jaz kot del naroda nisem čutil potrebe ali željel napasti irak inj sem bil proti vojni v iraku !!! in nisem hotel da se kateremu civlistu v iraku kaj zgodi ali otroku in ženskam vendar oni so si upali to nareti v IMENU NARODA mar hočejo da sem odgovoren za poboj nedolžnih ljudi v iraku ???
ill_be_back
02. 09. 2011 14.42
24 ur ne mi spreminjat mojega posta pustite stavek "dejstva o libiji" na miru !!!
ill_be_back
02. 09. 2011 14.41
libija super država dejstva o libiji: BDP na državljana (zajeti so tudi dojenčki in upokojenci!!) je 14.192 $. - Podpora nezaposlenemu: 730 $. - Plača medicinske sestre: 1.000 $. - Povprečna plača v Libiji je 1200 $ - Za vsakega novorojenčka država nameni družini 7.000 $. - Po sklenitvi prve zakonske zveze novoporočenca od države dobita za nakup stanovanja 64.000 $ - Ob ustanovitvi privatnega podjetja vsak državljan od države dobi začetni kapital 20.000 $ - Šolanje popolnoma brez plačno - Vsak študent si lahko izbere, na kateri univerzi v svetu želi študirati; država mu plača stroške. - Zdravstveno zavarovanje je za vsakega državljana popolnoma brezplačno. - Zdravljenje v Libiji je brezplačno tudi za turiste. - Cene hrane so simbolične. - Električna energija za uporabo v gospodinjstvu je brezplačna. - Krediti za nakup stanovanjskih objektov in avtov so brezobrestni. - Pri nakupu avta država plača polovico vrednosti, vojakom pa 65% cene vozila. - Cena goriva za avtomobile je smešna – 0,14$ za liter; za 10$ dobite 85 litrov goriva! - v Libiji ni revežev.
ill_be_back
02. 09. 2011 14.40
predvidevam pa da nebodo uporabili jederskih ker če uporabijo jederske pol bo elita morala pod zemljo biti do konca življenja šele čez kakih 100 let se normalizira da lahko gredo na površje vi ne veste kake grozne posledice pusti radiacija dvomim da bodo šli v načrt jederskih prej bodo do izraza prišle vodikove ki so po moči primerljive jederskim, samo da nimajo posledic sevanja kot imajo to jederske
ill_be_back
02. 09. 2011 14.36
Grim_reaper a ni kitajska že pod NWO sistemom saj s svojimi prebivalci delajo zelo kruto